Ένταση στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα

Ένταση στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα

Πριν από λίγη ώρα επικράτησε ένταση έξω από το συνεδριακό κέντρο ανάμεσα σε μέλη του ΠΑΜΕ και σε συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης

Το κλίμα είναι έκρυθμο από το πρωί. Το συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν έχει ξεκινήσει τις εργασίες του, ενώ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει από το πρωί της 15ης Μαρτίου. Η διεξαγωγή του παραμένει στον «αέρα». Μάλιστα, πριν από λίγη ώρα επικράτησε ένταση έξω από το συνεδριακό κέντρο ανάμεσα σε μέλη του ΠΑΜΕ και σε συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε από τους νόμιμους συνέδρους να αποχωρήσουν από την αίθουσα, λέγοντας πως έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες του συνεδρίου. Μέσα στην αίθουσα παραμένουν μέλη του ΠΑΜΕ, ζητώντας να γίνουν οι διαδικασίες από την αρχή. Το ΠΑΜΕ από το πρωί ζητούσε την αποχώρηση 53 συνέδρων, κατηγορώντας τους πως είναι νόθοι και εργοδοτικοί ενώ από την πλευρά της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητούσε την αποχώρηση 30 συνέδρων του ΠΑΜΕ. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα συνδικάτα διήρκησαν όλη την μέρα, προκειμένου να βρεθεί λύση και να ξεκινήσει το συνέδριο, κάτι το οποίο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Μεγάλη ένταση και συγκρουσιακό σκηνικό σημάδεψαν και την εναρκτήρια εκδήλωση του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, στην Καλαμάτα στις 14 Μαρτίου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο Μέγαρο Χορού, καταλαμβάνοντας την αίθουσα εκδηλώσεων και ακυρώνοντας την προγραμματισμένη εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ. Μέχρι το βράδυ της 13ης, ο κίνδυνος να βρεθεί το συνέδριο στον αέρα ήταν κάτι παραπάνω από ορατός καθώς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) εμφανίζονταν αποφασισμένες να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του.

Εδώ και καιρό είχε διαφανεί ότι το 37ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας θα σημαδεύονταν από συγκρούσεις ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και την πλειοψηφία της Διοίκησης καθώς υπήρχαν εκατέρωθεν βολές και βαριές καταγγελίες. Οι μεν πρώτοι κάνουν λόγο για «νόθους αντιπρόσωπους» και «στελέχη της εργοδοσίας που παριστάνουν τους εκλεγμένους εργαζόμενους», ενώ οι δεύτεροι καταγγέλλουν «κλίμα βίας, τρομοκρατίας και εκφοβισμού» αναφέρονται σε «χυδαία προπαγάνδα περί εργοδοτισμού».

Ενδεικτικό του εκρηκτικού σκηνικού είναι το γεγονός πως η μεγαλύτερη Ομοσπονδία της ΓΣΕΕ, αυτή των ιδιωτικών υπαλλήλων, δεν κατάφερε τελικά παρά τις τρεις προσπάθειες, να πραγματοποιήσει το συνέδριό της και να εκλέξει τους σύνεδρους που θα λάμβαναν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες της Καλαμάτας για τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις παρατάξεις της πλειοψηφίας για «κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό», καθώς και για προσπάθεια νόθευσης του συνεδρίου. Η πλειοψηφία στον αντίποδα κάνει λόγο για δημιουργία κλίματος βίας και τρομοκρατίας εκ μέρους του ΠΑΜΕ, το οποίο αποδίδει στην διαπίστωση της προσκείμενης στο ΚΚΕ συνδικαλιστικής παράταξης ότι υφίσταται απώλεια δυνάμεων.

.ethnos.gr