ΜΕΤΑ: Κύριε Μητσοτάκη, οι εργαζόμενοι θέλουν πράξεις και όχι χειροκροτήματα

ΜΕΤΑ: Κύριε Μητσοτάκη, οι εργαζόμενοι θέλουν πράξεις και όχι χειροκροτήματα

  • |

Αυτές τις δύσκολες ώρες, βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας, που δίνουν τη μάχη να κρατήσουν το δημόσιο σύστημα υγείας όρθιο, να περιθάλψουν όλους τους ασθενείς, να δώσουν ελπίδα και αυτοπεποίθηση στο λαό μας, πως μπορεί να στηριχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους λειτουργούς του, που κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να υπερασπίσουν την υγεία του.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τελευταίας τριακονταετίας και ιδιαίτερα οι κυβερνητικές πολιτικές των μνημονίων και της ακραίας λιτότητας των τελευταίων δέκα χρόνων, άφησαν μεγάλες πληγές και ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, που υπονομεύτηκε για χάρη των ιδιωτών. Έχουμε υποτυπώδη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Νοσοκομεία, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και τους αναγκαίους πόρους για να λειτουργήσουν. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις συκοφάντησαν και απέλυσαν προσωπικό, έκλεισαν ή συγχώνευσαν Νοσοκομεία, προτίμησαν να μεταναστεύει το ιατρικό μας δυναμικό, αντί να προσληφθεί στα νοσοκομεία για να καλύπτει τις ανάγκες τους. Το ήθελαν και το θέλουν κακοπληρωμένο και με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Όλοι θυμόμαστε τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, ως υπουργούς της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ο μεν πρώτος έθετε 7.500 εργαζόμενους, γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό σε διαθεσιμότητα, ο δε δεύτερος έκλεινε και συγχώνευε Νοσοκομεία και δομές της ΠΦΥ και συκοφαντούσε με συγχορδία των Πρετεντέρηδων, των Παπαδημητρίου και των Πρωτοσάλτε, τους εργαζόμενους, το δημόσιο σύστημα υγείας και γενικά τις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης κόμπαζε στην τηλεόραση λέγοντας ότι «…τις απολύσεις δεν θέλω να τις χρεώνετε στην τρόικα…», αλλά ότι «…είναι αποφάσεις δικές μου…» για να «…μη μου παίρνει τη δόξα η τρόικα όταν κάνουμε το αυτονόητο…».

Εκφράζει όμως απύθμενη υποκρισία και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ανακάλυψε τώρα τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, όταν κατά τη διάρκεια τις διακυβέρνησής του, συνεχίστηκαν οι μνημονιακές περικοπές στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, δεν έγιναν προσλήψεις, και όσες έγιναν, ήταν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και συνεχίστηκε η μετανάστευση του υγειονομικού προσωπικού.

Αυτές τις ώρες επίσης η σκέψη μας βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους εργάτες καθαριότητας και πρασίνου, στους εργαζόμενους των ΚΕΠ και των άλλων υπηρεσιών, που χωρίς ή με ελλειπή ατομικά μέσα προστασίας και με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και κρατούν τις πόλεις καθαρές, παράμετρος που συμβάλλει τα μέγιστα στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Παλεύουμε για τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, για έκτακτες προσλήψεις και για την επαναφορά στην εργασία όλων των εργαζομένων – παρατασιούχων, την παραμονή όσων είναι με ασφαλιστικά μέτρα, με δικαστικές αποφάσεις ή απολύθηκαν από τις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ.

Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους των σουπερμάρκετ και των επιχειρήσεων παραγωγής και διανομής τροφίμων, που η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις διέλυσαν τις εργασιακές τους σχέσεις και σήμερα καλούνται να σηκώσουν το βάρος της ομαλής τροφοδοσίας του πληθυσμού. Διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μείωση ωραρίων, χωρίς μείωση αποδοχών και δικαιωμάτων, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και προσλήψεις προσωπικού για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Αγωνιούμε μαζί με τους συναδέλφους που εργάζονται σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες που πλήττονται από τη πανδημία, που απειλούνται με απολύσεις και με καταστρατήγηση των εργασιακών τους σχέσεων και ζητούμε να απαγορευτούν οι βλαπτικές τους μεταβολές του εργασιακού τους καθεστώτος και οι απολύσεις.

Αυτές τις μέρες που θα μείνουμε περισσότερο στο σπίτι, θα ακούσουμε και όλους αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, που ελπίζουμε να μην εξελιχθεί σε τραγωδία, να ομνύουν στον ηρωισμό και την ανιδιοτέλεια των υγειονομικών μας και στον αναντικατάστατο ρόλο των δημοσίων δομών υγείας. Αυτοί σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είναι οι πρώτοι που θα τα ξεχάσουν, με το τέλος της πανδημίας και θα μας μιλήσουν πάλι για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για τους ιδιώτες και για τη συρρίκνωση του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών, γιατί σύμφωνα μ’ αυτούς, το κράτος και οι κυβερνήσεις πρέπει να εξυπηρετούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και να υποκλίνονται στους δανειστές, την τρόικα και τους «θεσμούς» για να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους και την εκμετάλλευση του λαού μας.

Εμείς όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για προσλήψεις ΕΔΩ και ΤΩΡΑ στην υγεία και για τη μετατροπή των υπαρχόντων ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε σταθερές και μόνιμες και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ενίσχυση όλων των δημόσιων, ιδιαίτερα των κοινωνικών, υπηρεσιών και των υποδομών της χώρας μας. Οι υγειονομικοί διεκδικούν επίσης, και εμείς είμαστε αλληλέγγυοι, για να γίνουν άμεσα προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας και ιατροφαρμακευτικού υλικού, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να εργάζονται με ασφάλεια και τα Νοσοκομεία να λειτουργούν κανονικά και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.

Το σύνθημα «Υγεία, Παιδεία, Κατοικία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα και ανήκουν στο λαό» είναι επίκαιρο όσο ποτέ και η υπεράσπιση αυτών των κοινωνικών αγαθών υπόθεση όλων μας.

http://ergasianet.gr