ΠΟΕΕΤ προς Βρούτση: Να κηρυχθεί υποχρεωτική η κλαδική ΣΣΕ για Επισιτισμό – Τουρισμό

ΠΟΕΕΤ προς Βρούτση: Να κηρυχθεί υποχρεωτική η κλαδική ΣΣΕ για Επισιτισμό – Τουρισμό

  • |

Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), με νέο αίτημά της για κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών κι επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας, ως γενικώς υποχρεωτική.

«Έχουμε απαντητικό mail από τις υπηρεσίες σας πως από την δική μας πλευρά έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πως πλέον είναι θέμα του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και του Υπουργού. Ζητάμε ΤΩΡΑ να κηρυχθεί η KΣΣΕ υποχρεωτική καθώς τώρα που θα γίνει η επανεκκίνηση του κλάδου, πρέπει να είναι ρυθμισμένοι οι όροι αμοιβής και εργασίας, να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων και να μην «κανιβαλιστούν» οι εργαζόμενοι με μισθούς των 400-500 ευρώ», σημειώνει στην επιστολή της.

«Σας θυμίζουμε», αναφέρει η Ομοσπονδίας, «πως είναι η πρώτη ΚΣΣΕ που υπογράφθηκε από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας και την χαιρετίσατε τόσο εσείς από το βήμα της Βουλής, όσο και το υπουργείο με δελτίο τύπου! Αναρωτιόμαστε γιατί από τον Δεκέμβριο του 2019 που την υπογράψαμε δεν έχει γίνει κάτι! Συνεδρίασε το ΑΣΕ κι αν ναι πια είναι η απόφαση; Αν δεν συνεδρίασε για πιο λόγο δεν έχει γίνει αυτό σχεδόν 6 μήνες μετά; 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και της εστίασης ζητούν απαντήσεις».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΣΣΕ

Προς
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων
κ. Βρούτση Ιωάννη

Κύριε Υπουργέ,

Αναγκαζόμαστε για άλλη μια φορά να ζητήσουμε εγγράφως την κήρυξη της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας, ως γενικώς υποχρεωτική.

Έχουμε απαντητικό mail από τις υπηρεσίες σας πως από την δική μας πλευρά έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πως πλέον είναι θέμα του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και του Υπουργού.

Ζητάμε ΤΩΡΑ να κηρυχθεί η K.Σ.Σ.Ε. υποχρεωτική καθώς τώρα που θα γίνει η επανεκκίνηση του κλάδου, πρέπει να είναι ρυθμισμένοι οι όροι αμοιβής και εργασίας, να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων και να μην «κανιβαλιστούν» οι εργαζόμενοι με μισθούς των 400-500 ευρώ.

Κύριε Υπουργέ,

Σας θυμίζουμε πως είναι η πρώτη Κ.Σ.Σ.Ε. που υπογράφθηκε από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας και την χαιρετίσατε τόσο εσείς από το βήμα της Βουλής, όσο και το υπουργείο με δελτίο τύπου!

Αναρωτιόμαστε γιατί από τον Δεκέμβριο του 2019 που την υπογράψαμε δεν έχει γίνει κάτι!

– Συνεδρίασε το ΑΣΕ κι αν ναι πια είναι η απόφαση;

– Αν δεν συνεδρίασε για πιο λόγο δεν έχει γίνει αυτό σχεδόν 6 μήνες μετά;

– 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και της εστίασης ζητούν απαντήσεις.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να τις έχουμε.

Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό
Να σημειωθεί πως έχει προηγηθεί επιστολή της προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) ζητεί να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου στα μέτρα στήριξης, ενώ παράλληλα αναφέρει και τα γενικότερα αιτήματα των εργαζομένων. «Ακόμα και τώρα σας επαναφέρουμε το αίτημα μας για συνάντηση – τηλεδιάσκεψη ώστε να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων», καταλήγει.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Προς

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων
κ. Βρούτση Ιωάννη

Υπουργό Οικονομικών
κ. Σταϊκούρα Χρήστο

Κοιν/ση: Υπουργό Τουρισμού
κ. Θεοχάρη Θεοχάρη

Υφυπουργό Τουρισμού
κ. Κόνσολα Μάνο

Κ.κ. Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή σας κάνουμε για άλλη μια φορά γνωστά τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου μας και παρακαλούμε να τα λάβετε υπ΄ όψη σας για να τα συμπεριλάβετε στα μέτρα στήριξης!

– Να συνεχιστεί η επιδότηση ανεργίας μέχρι την ημέρα επαναπρόσληψης την 1η Ιουλίου.

– Για όσους θα παραμείνουν άνεργοι φέτος το καλοκαίρι να εξακολουθήσουν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας μέχρι την έναρξη της περιόδου 2021.

– Να μπουν στις ρυθμίσεις όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς χιλιάδες συνάδελφοι έμειναν εκτός είτε γιατί δεν πήραν επίδομα ανεργίας ή εποχικό, είτε γιατί εργάζονται με συμβάσεις μιας μέρας, είτε είναι στα προγράμματα μετεκπαίδευσης.

– Να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων γι’ αυτούς που θα δουλέψουν για το επίδομα ανεργίας τον Χειμώνα του 2020 από 100 σε 50 αφού στην καλύτερη περίπτωση θα εργαστούν για 2 μήνες.

– Να καλυφθούν οι μισθοί μας στο επίπεδο της Κλαδικής σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων που ισχύει μέχρι 31/08/2020 και είναι γενικώς υποχρεωτική, καθώς και η κάλυψη των ασφαλιστικών μας εισφορών.

Να κηρυχθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στον Επισιτισμό.

Κ.κ. Υπουργοί ακόμα και τώρα σας επαναφέρουμε το αίτημα μας για συνάντηση – τηλεδιάσκεψη ώστε να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων!!

http://ergasianet.gr/