Εστίες υπερμετάδοσης οι εργασιακοί χώροι – Άμεσα μέτρα προστασίας ζητούν τα συνδικάτα

Εστίες υπερμετάδοσης οι εργασιακοί χώροι – Άμεσα μέτρα προστασίας ζητούν τα συνδικάτα

  • |

Αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται στους εργασιακούς χώρους, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας που με κριτήριο το κέρδος έχουν μετατρέψει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε «λάστιχο».

Εργατικά σωματεία μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής της εργατικής τάξης, αναδεικνύουν την πραγματική κατάσταση και πιέζουν για μέτρα προστασίας τους (διαβάστε παρακάτω).

Σε εκκοκκιστήριο στη Λιβαδειά

Στη Λιβαδειά, σε εκκοκκιστήριο που βρίσκεται έξω από την πόλη και απασχολεί περίπου 70 εργαζόμενους, διαπιστώθηκαν 18 θετικά κρούσματα κορονοϊού. Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης, ενώ οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόμενος του εκκοκκιστηρίου το απόγευμα της Πέμπτης εμφάνισε συμπτώματα (πυρετό) και έφυγε από το χώρο δουλειάς. Μετά από τεστ που του έγινε σε νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον κορονοϊό. Το Σάββατο έγιναν τεστ στους περίπου 70 εργαζόμενους του εκκοκκιστηρίου, απ’ όπου προέκυψαν 18 εργαζόμενοι θετικοί, ενώ ξεκίνησε και η διαδικασία ιχνηλάτησης.Το εκκοκκιστήριο έκλεισε τελικά το μεσημέρι της Τρίτης για τις απαραίτητες απολυμάνσεις.

Σε τυπογραφείο στο Κορωπί

«Καθημερινά όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων σε εργοστάσια του κλάδου» τονίζει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου Αττικής, αποκαλύπτοντας πως σε εταιρεία, στο Κορωπί, «έχουν βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους στην επιχείρηση, 8 εργαζόμενοι θετικοί από τους 15 που έχουν κάνει τεστ και αναμένονται τα αποτελέσματα και για τους υπόλοιπους 20». «Το ανησυχητικό και επικίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων είναι», προσθέτει το Συνδικάτο, «ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία εργάζονται συνάδελφοι που κάθε βράδυ πηγαινοέρχονται από διάφορα τυπογραφεία στο κτίριο της εταιρείας στο Κορωπί για τη συσκευασία – σακουλοποίηση των εφημερίδων. Μάλιστα, στην πλειοψηφία τους είναι συμβασιούχοι.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση και η εργοδοσία έχουν τεράστιες ευθύνες, ενώ καλεί «την κυβέρνηση, το υπουργείο και την επιθεώρηση άμεσα  να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συγκεκριμένη εταιρεία, να διασφαλιστεί η υγεία όλων των εργαζόμενων και των οικογενειών τους με τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους, να μην χαθεί κανένα μεροκάματο,  όσο η επιχείρηση είναι κλειστή, καμία απόλυση εργαζόμενου, να γίνουν οι πιστοποιημένες απολυμάνσεις πριν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά, να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς».

Σε βιομηχανίες κρεάτων στα Γιάννενα

«Στον υπαρκτό κίνδυνο μετατροπής των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων της περιοχής σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των εργαζόμενων σε αυτές, των οικογενειών τους, της διασποράς του ιού σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία», επικεντρώθηκε το κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον πρόεδρο του, Νίκο Έξαρχο, στη συνάντηση που είχε με στελέχη της Περιφέρεια Ηπείρου, το μεσημέρι της Τρίτης 20 Οκτώβρη. Αντικείμενο της συνάντησης «ήταν η ενημέρωση από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου για την επιδημιολογική κατάσταση στους εργασιακούς χώρους του Νομού και η επείγουσα ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων».

Στη συνάντηση αποτυπώθηκε, όπως σημειώνει, «με τραγικό τρόπο η ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου αφού εξουσιοδοτημένη δημόσια αρχή για την άσκηση αυτών, είναι η Κτηνιατρική Διεύθυνσης της Περιφέρειας, υπηρεσία αρμόδια για την πιστοποίηση της ποιότητας τροφίμων και όχι της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Η όποια παρέμβαση των κτηνιάτρων εξαντλείται στη συμβουλευτική για τη χρήση ατομικών μέσων προστασίας και τήρησης εύλογων αποστάσεων, όπου αυτές είναι ικανές να τηρηθούν λόγο των ”περιορισμών” που θέτει η παραγωγική διαδικασία». Επιβεβαιώνεται, προσθέτει, «ότι θεσμικά έχει διασφαλιστεί η ασυλία της εργοδοσίας από τον οποιοδήποτε ενοχλητικό έλεγχο για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία».

Τις τελευταίες μέρες, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, «πληθαίνουν οι αναφορές εργαζομένων στις βιομηχανίες της ”Πίνδου” και του ”Νιτσιάκου” για απουσία μεγάλου αριθμού συναδέλφων από την εργασία, ενώ εντείνεται οι φημολογία για εκτεταμένη διασπορά κρουσμάτων λόγω συγχρωτισμού των εργατών στην παραγωγική διαδικασία». Προσθέτει δε πως «άγνωστος αριθμός εργατών έχει μπει σε προληπτική καραντίνα χωρίς ενημέρωση των συναδέλφων που εξαναγκάζονται σε υπερωριακή απασχόληση για την κάλυψη της παραγωγής. Μάλιστα εύλογος αριθμός εργατών σε συγκεκριμένα τμήματα της παραγωγής δεν λαμβάνουν ούτε ρεπό εδώ και δεκαπέντε μέρες με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται εξαντλητικές συνθήκες εργασίας».

Παράλληλα, τονίζει, «είμαστε αποδέκτες καταγγελιών για απαίτηση της εργοδοσίας είτε να μην αποκαλύπτονται πιθανά κρούσματα είτε σε ενδεχόμενη διενέργεια διαγνωστικού τεστ να δίνονται στοιχεία συγγενικών προσώπων ώστε να μην στοχοποιείται η επιχείρηση». Αποτέλεσμα αυτών είναι «η παρεμπόδιση πραγματοποίησης ιχνηλάτησης εντείνοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην πόλη μας». «Υπό το βάρος των καταγγελιών αυτών», καταλήγει το ΕΚΙ, «αποσπάσαμε δέσμευση για άμεση διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ στο σύνολο των εργαζομένων από εξουσιοδοτημένο υγειονομικό κλιμάκιο συμβεβλημένο με την Περιφέρεια». (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Κρούσμα στην ΕΥΑΘ

«Ο covid-19 χτύπησε την πόρτα της ΕΥΑΘ. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί» σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΕΥΑΘ». Επισημαίνει ότι «τα σπασμωδικά ανύπαρκτα ημίμετρα πρόληψης της ΕΥΑΘ την τελευταία στιγμή, φανερώνουν τις τρομερές ελλείψεις της σε προσωπικό, την έλλειψη για μια ακόμη φορά οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών -ειδικά τώρα που το αγαθό μας, το νερό, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ-για την προστασία των εργαζομένων και της κοινωνίας της πόλης μας».

Κινητοποιήσεις και συσκέψεις

Με κεντρικό σύνθημα, «Οι εργαζόμενοι δεν φέρουν ευθύνη για την εξάπλωση της πανδημίας! Κυβέρνηση και εργοδοσία να αναλάβουν τις ευθύνες τους τώρα», το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 8 π.μ., για την διεκδίκηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

«Η έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα», τονίζει το ΣΕΕΕΝ, «δεν είναι αποτέλεσμα της ατομικής ανευθυνότητας όπως μας παρουσιάζει η κυβέρνηση. Είναι το αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων που έκαναν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κουρελόχαρτα για χάρη των κερδών των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων και των μεγάλων επιχειρήσεων στον τουρισμό». Με το ίδιο σκεπτικό, αναφέρει το Σωματείο, «κινείται και η ΔΕΗ ΑΕ. Προβάλλει την ατομική ευθύνη των εργαζόμενων», σημειώνει, «ενώ την ίδια ώρα υπάρχει έλλειψη στους χώρους δουλειάς από μέτρα ατομικής προστασίας όπως είναι οι μάσκες, τα απολυμαντικά χώρου, αντισηπτικά κλπ. Διαγνωστικά τεστ δεν γίνονται σε όλους τους εργαζόμενους». Μέσα σε όλα αυτά, υπογραμμίζει, «συνεχίζει να μην κάνει προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στους σταθμούς και τα ορυχεία. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των ελλείψεων είναι να αυξάνονται τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς αρά και τα κρούσματα της πανδημίας». (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Στη Λάρισα, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 27/10/2020, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, σύσκεψη, με θέμα «Διεκδίκηση άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού της περιοχής μας», μπροστά και στο 2ο κύμα της πανδημίας που όπως όλα δείχνουν πως δυναμώνει με ταχύτητα.

Όπως αναφέρει το ΕΚ Λάρισας στο κάλεσμά του, «η κατάσταση και στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας είναι οριακή εδώ και αρκετό καιρό. Ασφυκτιούν από τις τεράστιες ελλείψεις υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό. Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ) το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν πιστά εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις είναι να βρίσκονται σε κατάσταση υποστελέχωσης και να είναι υποβαθμισμένα. Η εξέλιξη της κατάστασης στα σχολεία με τα αδύνατα μέτρα προστασίας, τον συνωστισμό σε πολυπληθή τμήματα μεγαλώνει την ανησυχία. Αντίστοιχα σε μια περίοδο που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και στην περιοχή μας δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν έχουμε εντοπισμένα κρούσματα σε χώρους εργασίας. Υπάρχουν σοβαρά θέματα με την έλλειψη μέτρων Υγιεινής κι ασφάλειας απέναντι στην πανδημία». (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

www.902.gr/