Το πρώτο μουντιάλ (1974) της Παγκοσμιοποιημένης τηλεόρασης / του Γιώργου Παληγεώργου

Το πρώτο μουντιάλ (1974) της Παγκοσμιοποιημένης τηλεόρασης / του Γιώργου Παληγεώργου

  • |

Το 1974 πια είχαν αρχίσει να πληθαίνουν οι τηλεοράσεις και τα παιδιά(αγόρια) της γενιάς μου, λίγο πιο πάνω λίγο πιο κάτω, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το μουντιάλ που είχε οργανωθεί-φιλοξενηθεί στη Δυτική (τότε) Γερμανία. Βέβαια το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελο του 1970 στο Μεξικό το είχαμε ακούσει σαν ιστορία, αλλά λεπτομέρειες δε γνωρίζαμε. Όμως ο μύθος του Πελέ έφτανε στ’ αφτιά μας και στην καρδιά μας ζεστός. Στο μουντιάλ λοιπόν του 1974 είχαμε τη λύπη ότι δε θα βλέπαμε τον Πελέ, αλλά απολαύσαμε το Ζαϊρζίνιο, το Ριβελίνο κ.ά,

 

Γράφει ο Γιώργος Παληγεώργος 

Έλεγε ο Διακογιάννης ότι το Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο είχε αλλάξει, το καταλαβαίναμε κι εμείς. Ήδη ο Άγιαξ (τρις πρωταθλητής Ευρώπης 1971,1972,1973) ήταν η βάση της πληρέστατης Εθνικής Ολλανδίας και είχε κάνει αίσθηση και είχε πείσει τους πάντες με το λεγόμενο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (ο κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε θέση, αν χρειαστεί. Αν κάποια στιγμή ένας παίκτης βρεθεί εκτός θέσης κάποιος άλλος παίκτης της ομάδας προωθείται στη θέση που έμεινε κενή, ώστε η ομάδα συνεχίζει να διατηρεί τον αμυντικό ή επιθετικό σχηματισμό που επιδιώκει να έχει). Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι μιλούσαν για το Λευκό Πελέ(Κρόιφ).

Όλοι όμως λογαριάζαμε χωρίς τη Δυτική Γερμανία του Μπεκενμπάουερ.

Ήταν 7 Ιουλίου 1974, ημέρα Κυριακή, ο τελικός του μουντιάλ στο Μόναχο! Μια πικρή Κυριακή για τους αγνούς ποδοσφαιρόφιλους του κόσμου, όπου αρχίζαμε να καταλαβαίνουμε ότι συνήθως δεν κερδίζει ο καλύτερος. Οι Γερμανοί πανηγύρισαν, κερδίζοντας 2-1 τους Ολλανδούς.

Οι συνθέσεις:
Δυτική Γερμανία (Χέλμουτ Σεν): Μάγερ, Φογκτς, Σβάρτσενμπεκ, Μπεκενμπάουερ, Μπράιτνερ, Μπόνοφ, Χένες, Γκραμπόφσκι, Όφερατ, Μίλερ, Χέλτσενμπάιν.
Ολλανδία (Ρίνους Μίχελς): Γιόνγκμπλουντ, Σουρμπίρ, Χάαν, Ρισμπέργκεν, Κρολ, Γιάνσεν, Βαν Χάνεγκεμ, Νέεσκενς, Ρεπ, Κρόιφ, Ρέζενμπρικ.

Σήμερα, 18 Δεκέμβρη 2022, ζούμε ένα ακόμα τελικό και ήδη έχουν πεισθεί οι πάντες ότι το ποδόσφαιρο από λαϊκό παιγνίδι της χαράς για κάθε τόπο και την οικουμένη ολάκερη, είναι ένα εργαλείο για άλλες δουλειές.


Φωτο: Γιόχαν Κρόιφ και Φρανς Μπεκενμπάουερ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου.