Eternamente (Για πάντα) | του Βασίλη Τσάκνη

Eternamente (Για πάντα) | του Βασίλη Τσάκνη

  • |

Από τους στρατώνες της Μονκάδα μέχρι τα σωφρονιστήρια του Λος Πίνος, από την εξορία στο Μεξικό μέχρι τον θρίαμβο της Αβάνας στις 8 Γενάρη του ’59 , από τις ομιλίες στην Αβάνα της κρίσης του 90 μέχρι την 25η Νοέμβρη 2016 , ο μπάσταρδος γιός μιάς υπηρέτριας ήταν ο μόνιμος πονοκέφαλος της αυτοκρατορίας. Δικτάτορας, σφαγέας για τους μεν, ομοφοβικός και απελεύθερος για τους δε. Αποφεύγοντας την κλισέ επιχειρηματολογία θα προσπαθήσω να δείξω την σαθρότητα των παραπάνω και άλλων κατηγοριών που κατά καιρούς έχουν ακουστεί.

  • γράφει ο Βασίλης Τσάκνης

Μετά την επικράτηση της κουβανικής επανάστασης το 1959 και την στροφή της Κούβας στον σοσιαλισμό τέθηκε υπό ευρεία συζήτηση ένα συνταγματικό προσχέδιο. Με την επικύρωση του, ήδη πριν ακολουθήσουν οι διάφορες αναθεωρήσεις του (τελέυταια Ιούλιο το 2018) , το σύνταγμα κατοχύρωνε ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΑ και θεμελιώδη διατάγματα τα οποία παραπέμπουν οχι απλά σε μια στείρα δημοκρατία αλλα σε μια βαθιά και άμεση δημοκρατια στο βαθμό φυσικά που η Κούβα θα μπορούσε να σταθεί ως τέτοια. Μερικά παραδείγματα : κατάργηση βουλευτικής ασυλίας και μισθού,κατάργηση όλης της δομής των ενόπλων δυνάμεων καθώς τα πραξικοπήματα στην Λ. Αμερική είναι πιο συχνά απ’ τις εκλογές, δημιουργία πολιτοφυλακής και στελέχωση αυτής από ανδρες και γυναίκες, έλεγχος εξουσίας από τα κάτω με δυνατότητα ανάκλησης κυβερνητικών εκπροσώπων , συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια εκπρόσωπων από λαϊκές συνελέυσεις γειτονιάς κ.α. Κάτα καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια κάτηγορίες για δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων και για φυλακίσεις πολιτικών αντιφρονούντων.

Κανένας φυσικά, δεν μπορεί να αρνηθεί τις εκτελέσεις που έγιναν μετά την επικράτηση της επανάστασης. Οι εκτελέσεις αυτές όμως , αρχικά αφορούσαν μια άλλη εποχή αφ’ ενός και αφ’ετέρου έγιναν εν καιρώ πολέμου και έβρισκαν σύμφωνη της πλειοψηφία των Κουβανών καθώς, οπώς μπορεί κανείς να φανταστεί οι εκτελέσεις αφορούσαν ανθρώπους του Μπατίστα που είχαν συναινέσει στην ολοκληρωτική παράδοση της Κούβας στα χέρια της διαφθοράς , της μαφίας των ΗΠΑ και του τζόγου. Τύχαιο παραδειγμα, ο διάσημος μαφιόζος Lucky Luciano ιδιοκτήτης καζίνο της Αβάνας στην πρό Κάστρο εποχή. Το 2016 στα πλαίσια της συναντησης Κάστρο (Ραούλ) – Ομπάμα , ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλεί την Κούβα να απελευθερώσει σε ένδειξη καλής θέλησης, τους πολιτικούς κρατούμενους, με τον πρώτο να απαντά πως εάν ο πρόεδρος Ομπάμα του δώσει το όνομα έστω ενός πολιτικού κρατούμενου τότε αυτός θα απονείμει χάρη σε όλους, απάντηση φυσικά δεν πήρε ποτέ. Λόγος έχει γίνει για τα στρατόπεδα UMAP όπου υποτίθεται ότι κρατούνταν οι ομοφυλόφιλοι στην Κούβα. Στην περίπτωση αύτη μάλιστα έχουμε σύγκληση απόψεων φιλελεύθερων και αντιεξουσιαστών ειδικά στην Ελλάδα.

Οι ομοφυλόφιλοι στην Κούβα ουδέποτε φυλακίστηκαν και ουδέποτε εκτελέστηκαν φυσικά, σε αντίθεση με την Αγγλία των συντηρητικών ή από την άλλη πλευρά στην Ρουμανία του Τσαουσέσκου. Οι ομοφυλόφιλοι στην Κούβα του ’70 υποχρεώνονταν σε έργασια στα χωράφια καθώς μέσα στην γραφικότητα που χαρακτηρίζει τους λαούς της Λ. Αμερικής υπήρχε ο μύθος πως εάν δουλεύεις στις καλλιέργιες γίνεσαι άντρας. Το γεγονός, προφανώς είναι καταδικαστέο αλλά ας μην ξεχνάμε οτι αφορούσε πολύ πιο σκοτεινές εποχές, με τις δυτικές “πολιτισμένες” κοινωνίες να πρωτοστατούν σε ομοφοβική ρητορική και νομοθεσία. Αντίθετα με το πολιτικά ορθό πανηγυράκι των εταιριών που μερικά χρόνια πρίν σε πετούσαν στο δρόμο εάν ήσουν ομοφυλόφιλος, που ακούει στο όνομα Pride, στην Κούβα του σήμερα διοργανώνεται ημέρα φύλου που επικοινωνεί στον κόσμο της συμπόρευση με την διαφορετικότητα και τον σεβασμό στην σεξουαλικότητα, το αναθεωρημένο συνταγμα του 2018 μάλιστα αναγνωρίζει ολοκληρωτικά τους γάμους των ομοφυλόφιλων.

Την ιστορία φυσικά την γράφει ο ισχυρός αλλά ο ελεύθερος νούς έχει το δικό του κριτήριο. Δεν μπορούν να μιλούν για δικτατορία αυτοί που οδήγησαν το Ελ Σαλβαδόρ σε γενοκτονία τις δεκαετίες ΄50-΄60 , αυτοί που δολοφόνησαν τον Αλιέντε το ΄73 και έφεραν μαζί τους την χούντα του Πινοσέτ των 40.000 αγνοουμένων στην Χιλή, αυτοί που ανέτρεψαν τον Άρμπενς στην Γουατεμάλα το ΄54, αυτοί που έριξαν το αεροπλάνο του προέδρου του Παναμά όταν τόλμησε να εκπονήσει σχέδιο εθνικοποιήσης της διώρυγας, αυτοί που φύτεψαν την χούντα στην Ουρουγουάη ύπο τον φόβο των αριστερών Τουπαμάρος, αυτοί που έφτασαν στο σημείο να αποβιβάσουν στρατό τον Οκτώβρη του 1983 στην Γρενάδα και να δολοφονήσουν τον σοσιαλιστή προεδρό της Μόρις Μπίσοπ, μιάς χώρας που ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τις 110 χιλιάδες. Αυτοί που τέλος, αρνούνται να επιστρέψουν το Γκουαντανάμο στην Κούβα που κρατούν παράνομα με την τροπολογία Πλάτ του 1901 η οποία όριζε πως είναι αμερικανικό έδαφος για 99 χρόνια και ουδέποτε αναγνωρίστηκε από την Κούβα του Κάστρο. Στις φυλακές του οποίου ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ οι ΗΠΑ έχουν διαπράξει ειδεχθή εγλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως εικονικές εκτελέσεις , βασανιστήρια κ.α.

Η Κούβα της επανάστασης δεν είναι παράδεισος, είναι όμως η μόνη τριτοκοσμική χώρα με μηδενικό αναλφαβητισμό, με μηδενική βρεφική θνησιμότητα, με μηδαμινή ανεργία, με εκπαιδευτικό σύστημα που ανταγωνίζεται στα ίσια αυτά της δύσης, με το μεγαλύτερο για καποια χρόνια προσδόκιμο ζωης στην Λ.Αμερική. Ας μην ξεχνάμε (αν ποτέ το μάθαμε) πως η Κούβα του Κάστρο άνοιξε τις πόρτες των πανεπιστημίων της για χιλίαδες υπήκοους τριτοκοσμικών χωρών οι οποίοι σπούδαζαν δωρεάν καταφέρνοντας έτσι, να ξεφύγουν από την πείνα και την μιζέρια. Εξάλλου είναι γνωστό πως όπου οι ΗΠΑ έστελναν βόμβες η Κούβα έστελνε γιατρούς και φάρμακα π.χ Κονγκό, Σομαλία, Αγκόλα,Συρία κ.α. Μια σταλιά στο χάρτη αλλά με αξιοπρέπεια και θράσος η ταπεινή Κούβα άνοιξε και έδειξε τον δρόμο σε όλους τους λαούς της Λ. Αμερικής.

Ο Κάστρο δεν μακροημεύρευσε γιατί ήταν δικτάτορας αλλά γιατί έλεγε την αλήθεια στο λαό του , έδειξε άφοβα το κτήνος με το δάχτυλο και δεν έπαψε ποτέ να το κάνει και ποτέ ο λαός του να τον ακούει. Ακόμα και το ΄91 που η κρίση και το εμπάργκο είχαν γονατίσει την Κούβα , τότε που η Αβάνα είχε ρεύμα μόνο 12 ώρες την ημέρα , εκατομμύρια μαζεύονταν να τον ακούσουν να λέει για άλλη μία φορά “Patria ‘o Muerte”

Υ.Γ : “ Fidel seguro , dales Yankees dale duro”