Τι γύρευε η Πρόεδρος Δημοκρατίας στην εκδήλωση του Πάιατ

Τι γύρευε η Πρόεδρος Δημοκρατίας στην εκδήλωση του Πάιατ

  • |

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 ο πρέσβης των ΗΠΑ προσκάλεσε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας σε εκδήλωση προς τιμήν της ορκωμοσίας του Αμερικανού Προέδρου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, αρχαιολογικό χώρο στον οποίο η Αμερικανή Σχολή Κλασικών Σπουδών πραγματοποιεί συστηματική ανασκαφική έρευνα από το 1931.

Θεοχάρης Γιάννης

Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε ο κ. Πάιατ, στην είσοδο του χώρου. Αυτό αποτελεί μία ανορθόδοξη κίνηση, καθώς σε ανάλογες τελετές προβλέπεται η υποδοχή της Προέδρου από τον αρμόδιο Έλληνα υπουργό, δηλαδή τον υπουργό Πολιτισμού, ή έστω από εκπρόσωπό του, δηλ. τον Έφορο Αρχαιοτήτων. Χωρίς να γνωρίζω το πρωτόκολλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, υποθέτω ότι η Πρόεδρος δεν θα έπρεπε καν να παρευρεθεί σε μία τέτοια τελετή, καθώς ως ανώτατος άρχοντας του ελληνικού κράτους ενεργεί στο ίδιο επίπεδο με ομολόγους της.

Δηλαδή, συνομιλεί με αρχηγούς κρατών, επισκέπτεται ξένες χώρες και όχι πρεσβείες, ενώ δέχεται η ίδια πρέσβεις στην έδρα της. Ερωτηματικά προκαλεί και η παραχώρηση της χρήσης της Αρχαίας Αγοράς ως χώρου για μία εκδήλωση που αφορά πολιτειακή υπόθεση ενός άλλου κράτους. Γιατί η Αμερικανική Πρεσβεία δεν οργάνωσε την τελετή στον χώρο της; Να φανταστούμε ότι στο μέλλον η Ελλάδα, και μάλιστα η Προεδρία της Δημοκρατίας, θα συνεορτάζει με τις διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών την ορκωμοσία προέδρων και πρωθυπουργών ή την ενθρόνιση μοναρχών τους;

Με τέτοιες ενέργειες η εθνική κυριαρχία στην Ελλάδα δείχνει να περιορίζεται ακόμη περισσότερο. Οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν συνηθίσει τέτοιες σκηνές και οι αρνητικές εντυπώσεις που η τελετή προκάλεσε θα πρέπει να απασχολήσουν τον θεσμό που εγγυάται την ευρυθμία στην πατρίδα μας.

slpress.gr