Το καταραμένο τρίγωνο εξουσίας, σεξισμού και βίας

Το καταραμένο τρίγωνο εξουσίας, σεξισμού και βίας

  • |

Τα καταγγελλόμενα περιστατικά στο χώρο του αθλητισμού και του θεάτρου έφεραν στην επικαιρότητα το καταραμένο τρίγωνο εξουσίας, σεξισμού και βίας. Μια σειρά μεγάλων συγγραφέων από τον Σαντ ως τον Ζενέ έχουν διερευνήσει επαρκώς τη σκοτεινή συλλειτουργία των πλευρών αυτού του τριγώνου, στο οποίο η βία κρατά σταθερά τη θέση της υποτείνουσας.

Ηρακλής Λογοθέτης

Στη σεξουαλική κακοποίηση, σχολίασε προσφάτως ο Κώστας Κουτσουρέλης
, αυτό που μετρά είναι περισσότερο η βία και λιγότερο το σεξ. Πράγματι, κύριος σκοπός του επιτιθέμενου είναι η ενδυνάμωση της εξουσιαστικής σχέσης που τον συνδέει με το θύμα και η επιδίωξη της υποτέλειας του ανίσχυρου. Όχι τόσο η άντληση οικείας ηδονής αλλά η οδύνη του άλλου. Όταν ο δυνάστης υποχρεώνει τον άλλο άνθρωπο να γδυθεί, δεν τον εξάπτει η θέαση του σώματός του αλλά η ντροπή του, η βασανιστική αμηχανία και ο εξαναγκασμός του σε μία ολοσχερώς αντιερωτική έκθεση. Δεν είναι πρωτίστως ηδονοβλεψίας αλλά οδυνοβλεψίας. Γι αυτό και ο Φουκώ διατηρούσε πολλές επιφυλάξεις για τη σύναψη βίας και σεξουαλικότητας με ισοσθενείς όρους. Στην έκφραση «σεξουαλική βία» δεν πρέπει να ξεχνάμε τι δηλώνει η γλώσσα: σεξουαλική είναι το επίθετο και βία το ουσιαστικό. Ο βιαστής υποβιβάζει το δώρο της σεξουαλικότητας σε ταπεινό προσάναμμα της βίας. Όσο κι αν είναι ξαναμμένος ενεργεί εν ψυχρώ. Βαθιά ανηδονικός απέναντι σε ό,τι βρίσκεται έξω από την επικράτεια ενός θανάσιμου ζόφου, επιδιώκει να προσβάλλει ως εξοντώσεως τη σεξουαλικότητα του θύματός του. Χαίρεται με την καταστροφή της χαράς του. Ανήκει στην κατηγορία των βασανιστών και μάλιστα του ειδεχθέστερου είδους, επειδή σχεδόν οποιαδήποτε σωματική πληγή επουλώνεται πιο γρήγορα από την πληγωμένη σεξουαλικότητα. Γι αυτό ακριβώς κάθε καταγγελία πρέπει να εξετάζεται σοβαρά. Δηλαδή, όπως επισημαίνει στις σχετικές αναρτήσεις του και ο Δημήτρης Μπελαντής
από τα αρμόδια δικαστήρια και όχι από τηλεδικεία ή αυτόκλητους εκδικητές. Ακόμα και όταν οι αποχρώσες ενδείξεις ενοχής προσφέρονται κατά συρροήν και παρότι το δίκιο, δυστυχώς, δεν ταυτίζεται πάντα με την Δικαιοσύνη, αυτή είναι η μόνη οδός.

 

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.