Να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι για το Βατοπέδι ζητά η εισαγγελέας

Να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι για το Βατοπέδι ζητά η εισαγγελέας

  • |

Να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας κ. Κρίνα, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Εξηγώντας το σκεπτικό της πρότασης της, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν στοιχειοθετήκαν οι κατηγορίες που αποδίδονται στους κατηγορουμένους, οι οποίοι «εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες», ενώ αναφορικά με το ζήτημα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αρμόδια τα πολιτικά δικαστήρια.

Αναφορικά με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης τον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, υποστήριξε ότι πίστευαν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει και πως δεν αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές.

«Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;» διερωτήθηκε η εισαγγελέας της έδρας και πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι.