Η προφητεία | Διεθνιστικά εθνικιστής, τελικά ο Βαρουφάκης ή το αντίθετο;

Η προφητεία | Διεθνιστικά εθνικιστής, τελικά ο Βαρουφάκης ή το αντίθετο;

  • |

Ο Βαρουφάκης τελικά, σύμφωνα με την δημοσιευμένη περίληψη του μανιφέστου του κινήματος που ίδρυσε, είναι εκείνος που φωνάζει πρώτος: “Κάτω η Ευρώπη των Λαών | Ζήτω η Ευρώπη των Εθνών”. (δείτε ΕΔΩ)

  • του LefT - REDLINEAGRINIO - LefT |  red line

Εμπεριστατωμένα βέβαια, αφού ακόμα αγνοώ το ακριβές κείμενο του μανιφέστου του, δεν μπορώ να ισχυροποιήσω τον χαρακτηρισμό, στον οποίο με οδηγεί η πλημμελής αυτή μου γνώση, αλλά δεν μπορώ και να τον αποφύγω, ως ερώτημα: Διεθνιστικά εθνικιστής, τελικά, ο Βαρουφάκης ή το αντίθετο;

Είδα κι έναν εφιάλτη απόψε το βράδυ, και με το που διάβασα την δημοσιοποίηση του μανιφέστου, τα «έπαιξα» κυριολεκτικά:

Περπατούσα λέει σε ένα στενό και αδιέξοδο δρομάκι των Βρυξελλών, την ώρα που  ένα ομιχλώδες και συννεφιασμένο σούρουπο φόρτωνε πάνω στο κεφάλι μου προβληματισμούς και έγνοιες αβάσταχτες… Ξαφνικά, σαν μέσα σε όραμα, είδα μπροστά μου την χρόνια πεθαμένη γιαγιά μου, να οδηγεί έναν καλόγερο από το χέρι. Σταμάτησαν και οι δύο μπροστά μου, και κοιτώντας με βαθειά στα μάτια με ρώτησε η γιαγιά μου: “Γιε μου που πας;”

Πριν καν προλάβω να της απαντήσω: «βάβω θα πάω στα τσακίδια» σήκωσε το παγωμένο χέρι της και μου έκλεισε το στόμα. «Άκου», μου είπε, «εδώ τον Άγιο και κάνε ότι σου πει».

«Έμεινα μαλάκας». Συνήλθα αμέσως γιατί συνειδητοποίησα γρήγορα ότι δεν με έπαιρνε άλλο να παραμείνω αμέτοχος (ως γνωστόν είτε αμέτοχος μείνεις, είτε μαλάκας, το ίδιο είναι) και κατάφερα να ψελλίσω: «Ποιόν άγιο;»

«Χαίρω πολύ. Παίσιος», μου είπε ο γέροντας. Έβαλε το χέρι του μέσα στην φαρδιά τσέπη του ράσου του έβγαλε ένα κομμάτι χαρτί και μου είπε: «Σου έχω εδώ μια καινούργια προφητεία, θέλω να την δω δημοσιευμένη, αλλιώς, αν με ξαναδείς στον ύπνο σου, να ξέρεις πως θα είναι για κακό».

Έμεινα εκεί να διαβάζω το χαρτί, καθώς η γιαγιά μου με τον άγιο χάνονταν μέσα στο πηχτό πούσι. που έπεφτε -υγρή σκόνη- μέσα στους δρόμους της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

«Η μεγάλη παλιννόστηση  των εθνικισμών του κεφαλαίου», έγραφε το χαρτί, «θα ξεκινήσει στην Ευρώπη, όταν ένα μεγάλο οικονομικό περιοδικό της «γηραιάς» δημοσιεύσει μια φωτογραφία, στην οποία θα εμφανίζεται ολόγυμνος ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθισμένος με τα πόδια του ανοιχτά σε μια δερμάτινη σεζλόνγκ στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Τα απόκρυφα σημεία του θα είναι καλυμμένα από το κεφάλι της Κάρλας Μπρούνη ενώ δεξιά και αριστερά του, ντυμένες αφέντρες, θα φιγουράρουν η Όλγα Γεροβασίλη και η Δανέζα πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ – Σμιτ.

Τότε θα ανοίξουν οι ουρανοί και θα ακουστεί φωνή μεγάλη στις αγορές: «Η 28η Οκτωβρίου θέλει Βέμπο και η παγκόσμια παρτούζα τέμπο».Θα είναι η στιγμή που οι ελεύθερες αγορές θα ανατριχιάσουν και οι εθνικές αστικές τάξεις θα καταργήσουν τους λαούς και τα κράτη, για να δικαιωθεί η ρήση του Κοσμά του Αιτωλού: «Το κακό θα ξεκινήσει από έναν τυφλό και έναν κασιδιάρη».

Πετάχτηκα πάνω έντρομος. Μπήκα στο διαδίκτυο και έπεσα πάνω στη  δημοσίευση του μανιφέστου του euDorA·25.

Εγώ πάντως το χρέος μου απέναντι στον άγιο το έκανα.