ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΨΕΥΤΟΔΙΛΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ … Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ κ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΨΕΥΤΟΔΙΛΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ … Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ κ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

  • |

Το δίλλημα -λένε οι “Αριστεροί”- που αντιμετωπίζει το «κίνημα» στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς είναι «η ελεύθερη αγορά ή ο κεντρικός σχεδιασμός».

Το δίλλημα αυτό είναι ανούσιο τον 21ο αιώνα, ένας στείρος βερμπαλισμός του παρελθόντος άνευ επίκαιρου περιεχομένου.

Πρώτο: εδώ και 100 και πλέον χρόνια ο Β. Ι. Λένιν εξήγησε με τον περίφημο Ιμπεριαλισμό του ότι δεν υπάρχει πλέον «ελεύθερη αγορά» (αν ποτέ υπήρξε) αλλά «κρατικο-μονοπωλιακός καπιταλισμός προσθέτοντας επίσης ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εθνικών κρατικο-μονοπωλιακών καπιταλισμών προσλαμβάνει τη μορφή του πολέμου.  Επομένως, «ελεύθερη οικονομία» δεν “υπάρχει”.

Δεύτερο: εδώ και τριάντα περίπου χρόνια η κατάρρευση της ΕΣΣΔ και των κλώνων της στην Ευρασία και μετέπειτα η στροφή της Κίνας από την «οικονομία του σχεδίου» στην «οικονομία της αξίας» (δίχως αγορά!) έδειξαν στην ιστορική πράξη ότι ο «κεντρικός σχεδιασμός» δεν αποτελεί και ούτε μπορεί να αποτελέσει εργαλείο διαχείρισης μιας αναπτυγμένης οικονομίας. Επομένως, «κεντρικός σχεδιασμός» δεν “υπάρχει”.

Η σισύφεια τραγωδία, ωστόσο, της «Αριστεράς» δεν τελειώνει εδώ. Οι οπαδοί του «κεντρικού σχεδιασμού» νομίζουν ή προσποιούνται (στην περίπτωση του κου. Κουτσούμπα) ότι αυτός δεν είναι «κρατικός» αλλά κάτι άλλο το οποίο ποτέ δεν διευκρινίζουν τι ακριβώς είναι. Κοτσάρουν το επίθετο «δημοκρατικός» μπροστά από το «σχεδιασμό» και νομίζουν ότι έτσι ανακάλυψαν ένα νέο είδος σχεδιασμού «κεντρικού» μεν, «ακρατικού» δε, βλέπε «μη σταλινικού».

Το «ακρατικό» είθισται να είναι όχι το «δημοκρατικό» (που αποτελεί είδος κράτους) αλλά το «κοινωνικό». Επομένως, ο «δημοκρατικός σχεδιασμός» που δεν είναι «κρατικός» είναι ο «κοινωνικός σχεδιασμός» που μόλις, όμως, είδαμε ότι βρίσκεται εκτός της “κρατικίστικης” οπτικής τους αφού στην περίπτωση αυτή δεν θα “πάλευαν” (στη φαντασία τους) για τον «κεντρικό» αλλά (στην πράξη) για τον «κοινωνικό» σχεδιασμό.

Κι’ έτσι αγαπητοί, και κατά τα άλλα αντισταλινικοί, σύντροφοι βρεθήκατε χωρίς να το καταλάβετε στον κήπο του κου. Κουτσούμπα…

Κ.Λ

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.