Ο Μήτσος Βοναπάρτης …

Ο Μήτσος Βοναπάρτης …

  • |

 

Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης “Βοναπάρτης” κατά πώς νομίζουν μερικοί «Κοινοβουλευτικοί Δικαιωματιστές της Αριστεράς» στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ?

Ας ρίξουμε μια ματιά στην Wikipedia να δούμε στα γρήγορα ποιος ήταν και τι ήταν ο Βοναπάρτης.

Διαβάζουμε, λοιπόν, στη Wikipedia:

«Στο πλαίσιο της κρίσης του 1846-1851, ο Λουδοβίκος Βοναπάρτης, ο οποίος είχε επιχειρήσει παλαιότερα να πάρει την εξουσία με πραξικοπήματα, επέστρεψε στη Γαλλία μετά τις εξεγέρσεις του 1848 κατά του βασιλιά Λουδοβίκου Φίλιππου της Γαλλίας. Παρόλο που, σύμφωνα με σύγχρονούς του, ήταν ανίκανος, ηλίθιος, χωρίς παιδεία, κρίση και εμπειρία ή όπως τον χαρακτηρίζει ο Μαρξ στη 18η Μπρυμαίρ «μια μέτρια και γελοία προσωπικότητα», κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές έναντι του στρατηγού Ευγένιου Καβενιάκ με συντριπτική πλειοψηφία.[2]

Η θητεία του Λουδοβίκου Βοναπάρτη ήταν τετραετής χωρίς δυνατότητα επανεκλογής, όμως τρία χρόνια μετά την εκλογή του, το 1851, αν και δήλωνε ότι είχε διάθεση να αποχωρήσει, οργάνωσε κρυφά πραξικόπημα, διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και κατέλυσε τη δημοκρατία. Αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας, ιδρύοντας τη Δεύτερη Γαλλική Αυτοκρατορία, και το 1852 επικύρωσε τον τίτλο του με δημοψήφισμα.[2][3]».

Άρα, γνήσιος Βοναπάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι.

Καλά δεν ήξερες, δε διάβαζες?

Μήπως, όμως, είναι μια παραφθορά του βοναπαρτισμού, ένας Κοινοβουλευτικός Βοναπάρτης?

Δυστυχώς, ούτε αυτό είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο «κοινοβουλευτικός βοναπαρτισμός» ορίζει ένα κοινοβούλιο στο οποίο η κυβερνώσα πλειοψηφία έχασε για κάποιο λόγο την αντιστοίχισή της στο εκλογικό σώμα αλλά, αντί να προσφύγει -ως δημοκρατικά οφείλει – στις κάλπες, συνεχίζει να κυβερνά εκμεταλλευομένη την συνταγματικά κατοχυρωμένη μέγιστη διάρκεια θητείας της Βουλής (μέχρι λίγο – πολύ να την εξαντλήσει ή να περάσει κρίσιμη νομοθεσία).  Η κυβέρνηση Σαμαρά π.χ. την περίοδο  Ιουνίου 2013 – Ιανουαρίου 2015 της δικομματικής συγκυβέρνησης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ήταν μια κυβέρνηση κοινοβουλευτικού βοναπαρτισμού.

Είναι προφανώς ότι η ΝΔ δεν έχει χάσει τη νομιμοποίησή της στο εκλογικό σώμα (και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει ξαναβρεί τη χαμένη δικιά του)…

Καλά δεν ήξερες, δε ρώταγες?

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.