Σχόλιο του Θ. Καμπαγιάννη, με αφορμή την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα: μέρα ντροπής για την Ελληνική Δημοκρατία.

Σχόλιο του Θ. Καμπαγιάννη, με αφορμή την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα: μέρα ντροπής για την Ελληνική Δημοκρατία.

  • |

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Συστηματικές αυθαιρεσίες της ΕΛΑΣ, απαγορεύσεις και διάλυση ειρηνικών συγκεντρώσεων, συλλήψεις δικηγόρων την ώρα άσκησης των καθηκόντων τους, εργαλειοποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας, βασανιστήρια Άρη Παπαζαχαρουδάκη και ΟΜ και πολλά άλλα: η Ελληνική Δημοκρατία εκτίθεται σήμερα πολλαπλά από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Αυτοί που δυσφημίζουν το ελληνικό brand (έτσι δεν το λένε;) έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Υπό το πρόσχημα της πανδημίας Covid-19, οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν αυθαίρετες συλλήψεις, καθολικές απαγορεύσεις, αδικαιολόγητα πρόστιμα και παράνομη χρήση βίας για να κάμψουν ειρηνικές διαμαρτυρίες, αποκαλύπτει νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας».

«Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν σοκαριστικές τακτικές επιχειρώντας να εκφοβίσουν ακτιβίστριες/ιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, συνδικαλιστές/ίστριες, μέλη πολιτικών κομμάτων, δικηγόρους και άλλα άτομα που συμμετείχαν ή καλούσαν σε συμμετοχή σε ειρηνικές διαμαρτυρίες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, αφότου η χώρα εισήλθε στο δεύτερό της λοκντάουν. Πολλοί/ές συνελήφθησαν, ποινικοποιήθηκαν και τους επιβλήθηκαν αδικαιολόγητα πρόστιμα σε μια κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους των αρχών». Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα.

Η έκθεση (στα αγγλικά) εδώ: https://tinyurl.com/8na27pn6

Οι συστάσεις (στα ελληνικά) εδώ: https://tinyurl.com/2uyunvy9

Η ανάρτηση στον ιστότοπο της Διεθνούς Αμνηστίας: https://tinyurl.com/4hvr65c2

 

Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για την Ελληνική Δημοκρατία.

Γνωρίζω ότι κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν νιώθει ευχάριστα όταν η χώρα του συγκαταλέγεται στη χορεία αυταρχικών και ανελεύθερων καθεστώτων που καταπατούν δικαιώματα και ελευθερίες, από μια εξέχουσα οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία. Τώρα όμως δεν είναι η ώρα να αποστρέψουμε το βλέμμα ή να «πυροβολήσουμε τον αγγελιοφόρο», όπως ίσως θα επιχειρήσουν κάποιοι. Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αποτελεί μια ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη παρουσίαση των αυθαιρεσιών που ζήσαμε την τελευταία χρονιά και που η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριπτε μέσω του Υπουργού της κυρίου Χρυσοχοϊδη ως καταγγελίες κάποιων «φωνακλάδων επώνυμων».

Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να ανακρούσει πρύμνη και να σταματήσει τη διεθνή δυσφήμηση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν, δίπλα στις εικόνες της διάλυσης ειρηνικών συγκεντρώσεων, των συλλήψεων δικηγόρων την ώρα άσκησης των καθηκόντων τους, της εργαλειοποίησης των μέτρων κατά της πανδημίας, της συστηματικής αστυνομικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας, των βασανιστηρίων μέσα στη ΓΑΔΑ, βάλει κανείς τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ, τις καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα και τους συνεχείς θανάτους νέων ανθρώπων στα στρατόπεδα προσφύγων και τα κέντρα κράτησης μεταναστών, η εικόνα είναι εξαιρετικά γκρίζα, αν όχι μαύρη: ο κίνδυνος για τη δημοκρατία στην Ελλάδα δεν προέρχεται σήμερα από μια δικτατορική εκτροπή, αλλά από την μετατροπή της σε μια κενή περιεχομένου, καχεκτική «δημοκρατία». Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι χρέος των δημοκρατικών πολιτών να την σταματήσουν. Οι δικηγόροι και οι νομικοί έχουμε ιδιαίτερο καθήκον στα πλαίσια του λειτουργήματός μας. Μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η καμπάνα χτυπάει για όλους μας.

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, τ. σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ στις επικείμενες εκλογές»

.elaliberta.gr/