Αδιάσειστα πειστήρια

Αδιάσειστα πειστήρια

«Το κάψιμο των “Νέων” στα Ιουλιανά είναι ένας μύθος», είπε ο Παναγιώτης Ψυχάρης, υιός Σταύρου και στέλεχος του ΔΟΛ, στη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» των Μέσων Ενημέρωσης.

Για να θυμηθούμε όμως τι έλεγε στην «Εφ.Συν.» ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ή Αρις Σάρις, φωτορεπόρτερ εκείνης της εποχής του Associated Press:

«Στην πλατεία Καρύτση ήταν τα γραφεία της Ενωσης Κέντρου, απέναντι ακριβώς από “Τα Νέα”. Ο τότε πατέρας Λαμπράκης, ενώ ξέραμε όλοι ότι ήταν Παπανδρεϊκός, την ημέρα εκείνη βγήκε με ένα πρωτοσέλιδο εναντίον του. Κι έγινε το έλα να δεις.

Μαζεύτηκαν στην πλατεία, κάψανε εφημερίδες που υπήρχαν τριγύρω κι αν δεν προλάβαιναν να κλείσουν τη μεγάλη είσοδο θα καίγανε και το κτίριο. Πρόλαβαν στο τσακ. Ο Γέρος της Δημοκρατίας ήρθε, τον σήκωσαν στα χέρια και τους μίλησε… Στην είσοδο των γραφείων εκεί, μάλλον σε κάποιο ΚΑΦΑΟ ανεβασμένος, πρέπει να έχω φωτογραφήσει…».

Πιο αδιάσειστα πειστήρια, όμως, είναι τα φωτογραφικά ντοκουμέντα εκείνης της ημέρας όπου οπαδοί της Ενωσης Κέντρου καίνε συμβολικά φύλλα του ΔΟΛ έξω από τα γραφεία του και διαδηλωτές να σκίζουν φύλλα της εφημερίδας «Τα Νέα» και «Αθηναϊκή», αντιδρώντας στην προώθηση της λύσης Στεφανόπουλου από τους εκδότες τους, 9 Αυγούστου 1965.