Της Γιάννας τα (κατά Λουκάν) καριοφίλια (συνέχεια)/ του Γιώργου Παληγεώργου

Της Γιάννας τα (κατά Λουκάν) καριοφίλια (συνέχεια)/ του Γιώργου Παληγεώργου

  • |

 

 

Η ατμόσφαιρα μύριζε βαριά επισημότητα και γύρω απ’ της Γιάννας το Καπιτώλιο έπεσε σιγή. Ακούστηκαν βήματα με παλμό τσολιάδικο• έρχονταν τρεις γεροδεμένοι φουστανελάδες σε παράταξη. Μπροστά ο Λουκάς Παπαδήμος με ένα ζυγούρι στον ώμο του, που βόσκησε στα λιβάδια της Δεσφίνας που κατείχαν οι πάλαι ποτέ θρυλικοί Γλελεστάθηδες από κληρονομητήριο που είχαν υπογράψει στην απελευθέρωση ο καπετάν Πανουργιάς κι ο Δυοβουνιώτης. Πίσω ακολουθούσαν τα πρωτοπαλίκαρά του Λουκά, ο Γιάννης Στουρνάρας κι ο Γιάννος Παπαντωνίου με τα καριοφίλια τους.

Ο Χαρδαλιάς έτρεξε ασθμαίνων και ειδοποίησε το Χρυσοχοΐδη να είναι σε ετοιμότητα για να δώσει παραγγέλματα στη φρουρά(Άδωνις, Βορίδης, Πλεύρης και το ντερέκι ο Μπογδάνος).

Ο Λουκάς, με το ζυγούρι να να βελάζει στον ώμο του, προσέγγιζε αγέρωχος την είσοδο του Γιαννάκειου Μελάθρου και ο Χρυσοχοΐδης γεμάτος συγκίνηση πήρε θέση για να δώσει παράγγελμα.

– Άνδρες προσοχή• επ’ ώμου, αρμ! Παρουσιάστε, αρμ!

Κι ενώ ο Βορίδης ύψωνε το τσεκούρι του κι ο Πλεύρης με το Μπογδάνο τους γκράδες τους, του Άδωνι του τρύπησε ο σάκος και σκόρπισαν στο οδόστρωμα βιβλία για το θρησκευτικό φρόνημα των Πελασγών κι έσκυψε να τα περιμαζέψει.

– Δεν πειράζει, είπε ο Λουκάς στον Άδωνι, ενώ το ζυγούρι βέλαζε εξακολουθητικώς ! Δεν έχεις να χάσεις απ’ τα γράμματα. Εσένα θα σε προτείνω για την Ακαδημία Αδηνών, μόλις σε σιχαθεί ο Κούλης, συμπλήρωσε.

Στρεφόμενος προς τον ΧρυσοΧοΐδη, τον ρώτησε.

– Εσύ παιδί μου, θυμάμαι, ήσουνα διαρκώς αδιάβαστος. Τουλάχιστον τώρα έχεις διαβάσει τα μνημόνια;

– Τώρα τελειώνω τις επικαιροποιήσεις του 2ου μνημονίου, κύριε Πρόεδρε και όταν ανοίξει το τριόδυο θα έχω μπει στο 3ο μνημόνιο, είπε ντροπαλά ο Χρυσοχοΐδης.

– Πως γράφεται το τριώδιο; Τον ξαναρώτησε ψαροτικά ο Λουκάς.

– Με γιώτα, το τρι, με όμικρον τα ο και με ύψιλον το δυ.

– Κατάλαβα, όλη μέρα τάβλι παίζεις κι απ’ ότι καταλαβαίνω χάνεις κι εκεί.

– Μάλιστα.., όχι κύριε πρόεδρε! Είπε σαστισμένος και με δάκρυα ο Χρυσοχοΐδης.

– Τα φόρτωσες στον κόκορα! Σε βλέπω να υποβιβάζεσαι σε χωροφύλακα!

– Μα, μα κύριε Πρόεδρε, εγώ γέμισα τα Πανεπιστήμια με ματ και δε χωράει να μπει μέσα κανένας φοιτητής κι έτσι γλυτώσαμε τις φασαρίες, είπε θαρραλέα, σχεδόν περήφανα ο Χρυσοχοΐδης.

– Για δες που η βλακεία του θα μας φανεί χρήσιμη, μουρμούρισε ο Παπαδήμος ανεβαίνοντας τα σκαλιά του Καπιτώλιου Μελάθρου της Γιάννας.

Η Γιάννα, που τον περίμενε στην κορυφή της σκάλας με επαναστατικό ντύσιμο, τον αγκάλιασε θερμά και του ζωγράφισε ένα κόκκινο φιλί στο μάγουλο. Ο Λουκάς της πρόσφερε μια ευρωπαϊκή εσάρπα που στην πλάτη έγραφε ΕΚΤ( Επαναστατικό Κίνημα Τοκογλύφων).

Ο Στουρνάρας κι ο Παπαντωνίου τουφέκισαν τρεις φορές στον αέρα με τα καριοφίλια τους.

(…συνεχίζεται)

 

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.