Η Γιάννα δοκιμάζει τα φρένα της (συνέχεια)/ του Γιώργου Παληγεώργου

Η Γιάννα δοκιμάζει τα φρένα της (συνέχεια)/ του Γιώργου Παληγεώργου

  • |

 

 

Την ώρα που ο Σαμαράς έμπαινε στο καπιτώλιο Μέλαθρο της Γιάννας, από τη διπλανή πόρτα, μια μαύρη BMW, μοντέλο φρεσκότατο, σταμάτησε μπροστά στην αυλόπορτα. Ο οδηγός, άνοιξε την πίσω πόρτα και εμφανίστηκε ο πρώην Πρόεδρος ης Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, γνωστότερος ως Πάκης, να ταχτοποιεί την ζαχαρένια καπέτα του με τ’ αριστερό του χέρι. Δυο αστυνομικοί απ’ την εποχή που γινόταν μπάχαλο καθημερινά η Αθήνα, όταν ο Πάκης ήτανε υπουργός για τη δημόσια τάξη, τον φρουρούσαν διακριτικά.

Ο πρώην Πρόεδρος πέρασε την αυλόπορτα κι η Γιάννα ήταν ήδη στο κεφαλόσκαλο της εισόδου του Μελάθρου να τον υποδεχτεί. Ο Πάκης ανέβηκε ως χαρωπός έφηβος και χάθηκε στην αγκαλιά της Γιάννας• στα μάγουλά του κόκκινα ζωγραφιστά φιλιά απ’ το κραγιόν της οικοδέσποινας. Έβγαλε το μαντήλι του και σκούπισε τα κόκκινα σημάδια, μην τον περάσουνε δα και για κομουνιστή του ΣΥΡΙΖΑ.

– Πάκη μου, τι κάνεις, τι νέα; Τον ρώτησε με πραγματικό ενδιαφέρον η Γιάννα.

– Ρε καπετάνισσα, κόψε αυτό το Πάκη, τώρα πια είμαι άντρας, παραπονέθηκε ο Παυλόπουλος.

– Ότι θέλει το αγόρι μου, του είπε όλο γλύκα η Γιάννα.

– Λοιπόν καπετάνισσα, εμείς οι Καλαματιανοί ξεκινήσαμε την επανάσταση στις 23 Μάρτη του 1821. Μάλιστα θα ξεκινούσαμε αρχές Δεκέμβρη του 1820, αλλά δεν είχε τελειώσει το λιομάζωμα ο Θανάσης ο Πετράκος και την αναβάλαμε για το Μάρτη, νάχουμε και φρέσκο λάδι.

– Αλήθεια τι μου λέτε; Του απάντησε με ερώτηση που χωρούσε την έκπληξή της και την ειρωνεία της αντάμα.

– Μάλιστα καπετάνισσα. Πρέπει δε να σε ενημερώσω, ότι εγώ, παρ’ ότι τότε έκανα το διδακτορικό μου, ένωσα τον Αναγνωσταρά, το Νικηταρά, τον Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα και τους κατάφερα να βάλλουμε αρχηγό της επανάστασης τον Πετρόμπεη, ότι αυτός ήξερε από κουμάντα, ότι ήτανε το δεξί χέρι του Τούρκου Διοικητή της Καλαμάτας Αρναούτογλου. Δηλαδή στην ουσία ο Πετρόμπεης κυβερνούσε.

Βέβαια, συνέχισε ο Πάκης, αυτόν τον Παπαφλέσσα δεν τον χώνευα, ότι ήτανε αναρχοπαπάς κι ήθελε να παραπλανήσει τον Πετρόμπεη με την αρχηγία της απελευθέρωσης και σχεδίαζε μετά, όταν οι επαναστάτες παραλάμβαναν την πόλη, να του κόψει το κεφάλι, επειδή λέει ξάφριζε τους ραγιάδες. Ακούστε λόγο που βρήκε ο Παπαφλέσσας να μη συμπαθεί το μεγάλο Πετρόμπεη. Μάλιστα καπετάνισσα, μεταξύ μας, ο Χρυσοχοΐδης μου είπε μια μέρα, πως υποπτεύεται τον Παπαφλέσσα για στέλεχος της 17 Νοέμβρη, ότι κι οι αδερφοί Ξηροί είχανε πατέρα παπά. Τέλος πάντων καπετάνισσα, όπως καταλαβαίνεις η απελευθέρωση της Καλαμάτας έγινε για να συνεχίσει να κυβερνάει ο Πετρόμπεης κι αυτό ήτανε επίτευγμα εντελώς δικό μου.

– Αγόρι μου μήπως έχεις λαλήσει; Αν κι αυτό το τελευταίο αληθινό το βρίσκω. Καλά λένε από μεθυσμένο και τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, σχολίασε η Γιάννα.

– Καπετάνισσα σου μιλώ ειλικρινώς. Μάλιστα, αμέσως με την απελευθέρωση της πόλης μου, έγραψα μια επιστολή προς τας μεγάλας Ευρωπαϊκάς αυλάς, ότι αν η Καλαμάτα δεν εγένετο δεκτή εις την ευρωζώνην εγώ θα περετούμην από ανώτατος μάνατζερ της απελευθερώσεως. Βέβαια εκείνος ο Πετράκος διαφώνησε και ήρθε με έναν κοντόχοντρο, επίσης μανιάτη, που τον έλεγαν Λεουτσάκο και πέταξαν προκηρύξεις στην αυλή του Πετρόμπεη κι απαιτούσαν να παραμείνουμε στο γρόσι.

– Πάκη μου τάκανες τραχανοδικαστήριο. Ας μπούμε μέσα να σου κοιτάξουμε τον πυρετό και στην συνέχεια θα τηλεφωνήσουμε στο Δαφνί.

– Έχω πάει καπετάνισσα στο Δαφνί στις γιορτές κρασιού, είπε με ενθουσιασμό ο Πάκης

– Καλά κρασιά κύριε πρόεδρε, του πέταξε η Γιάννα.

(…συνεχίζεται)
 

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.