Αλλο αγοράζω, άλλο χτίζω

Αλλο αγοράζω, άλλο χτίζω

  • |

Το θέμα δεν είναι ότι δύο «αιώνιοι», οι οποίοι για πολλά χρόνια ήταν πρωταγωνιστές στην Ευρωλίγκα, δεν θα μπουν φέτος στα πλέι οφ. Συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα κλαμπ που υπακούν στον νόμο της ακμής και της παρακμής. Ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους και τα εσωτερικά θέματα που τον οδήγησαν εδώ. Αυτό συμβαίνει, αρκεί να έχεις επίγνωση και να καταλαβαίνεις το «γιατί;» και όχι να εθελοτυφλείς, προσπαθώντας να βρεις εξηγήσεις βασισμένος στο συναίσθημα.

Γιάννης Ντεντόπουλος

Το έχει περάσει για πέντε χρόνια η Μπαρτσελόνα, το περνάει και η Μακάμπι. Το ζητούμενο είναι τι κάνεις για να μπορέσεις να επανέλθεις, αν μπορέσεις, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και τις μετατροπές που έχουν γίνει στον ευρωπαϊκό χάρτη του μπάσκετ, λόγω της δυνατότητας που έχουν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα κλαμπ, όπως είτε για να καταφέρουν να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ Μ., Μπαρτσελόνα, Μακάμπι) είτε για να καταφέρουν να αναρριχηθούν, αν δεν έχουν ανάλογη παράδοση (Ζενίτ, Βαλένθια, Χίμκι), χωρίς εγγυημένη επιτυχία.

Η περίπτωση μοιάζει πάνω-κάτω με την επιθυμία σου να χτίσεις ένα σπίτι. Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας είναι να το αγοράσεις. Αν έχεις τα χρήματα, το πληρώνεις, παίρνεις τα κλειδιά και μπορείς να εγκατασταθείς, σήμερα κιόλας. Αντε να χρειαστεί να κάνεις κάποιες επιδιορθώσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Ο άλλος είναι να το χτίσεις. Για να φτάσεις στο σημείο να μπεις μέσα, αφενός πρέπει να κάνεις πολλές επιλογές, συμμετέχοντας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και κυρίως να έχεις υπομονή μέχρι να το τελειώσεις. Φανταστείτε λοιπόν, μεταφορικά, ότι και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός δεν έχουν τα χρήματα να το αγοράσουν. Πρέπει να κάνουν υπομονή και να το χτίσουν. Υπομονή έχουν; Γιατί έχουν καλομάθει στις επιτυχίες και τώρα τους κακοφαίνεται…

.efsyn.gr