Προσπάθεια ελέγχου στο ποδόσφαιρο

Προσπάθεια ελέγχου στο ποδόσφαιρο

  • |

Η εμμονή της κυβέρνησης ή τουλάχιστον του κεντρικού της πυρήνα, μέσω του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, να οδηγήσει τις εξελίξεις στα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου εκεί που θέλουν συγκεκριμένα συμφέροντα, από την πρώτη στιγμή μπήκε μπροστά… χωρίς φρένο.

Τάσος Τσατάλης

Στο πλαίσιο αυτό φτάσαμε ακόμα και να «σαμποτάρονται» υποψήφιοι σε ποδοσφαιρικές ενώσεις, οι οποίοι προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά προφανώς δεν ανήκουν στο κομμάτι εκείνο που μετέχει ενεργά στο… ποδοσφαιρικό κυβερνητικό σχέδιο. Οπως ο Νίκος Τζώρτζογλου στην ΕΠΣ Ηρακλείου, που κέρδισε τελικά τις εκλογές, παρά την απροκάλυπτη στήριξη της κυβέρνησης στον αντίπαλό του.

Ωστόσο όλο το ζήτημα είναι το μητρώο των αθλητικών σωματείων. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα που έχει παγιώσει η FIFA, κανείς δεν μπορεί -πέρα από τις ποδοσφαιρικές αρχές- να περιορίσει το δικαίωμα ποδοσφαιρικών σωματείων να λειτουργούν και να συμμετέχουν και στις εκλογικές διαδικασίες των ενώσεων στις οποίες ανήκουν.

Αυτό ακριβώς προσπάθησε να αλλάξει με βίαιο τρόπο η κυβέρνηση, έχοντας φτάσει στο σημείο να εξαρτά το δικαίωμα ψήφου από τη συμμετοχή ή όχι στο μητρώο. Κάποιες εκλογές έγιναν ήδη με αυτούς τους περιορισμούς, ωστόσο πρόσφατες αποφάσεις των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ έδωσαν το δικαίωμα στα σωματεία να ξεφύγουν από αυτόν τον περιορισμό. Που συνδέεται και με τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από το κράτος!

Μιλάμε για μια διαδικασία άνευ προηγουμένου με την οποία επιχειρείται ουσιαστικά να ελεγχθεί το εκλογικό σώμα σε ΕΠΣ και ευρύτερα στην ΕΠΟ, η οποία φτάνει να απειλεί ακόμα και με «λουκέτο» σωματεία με χιλιάδες ποδοσφαιριστές που λειτουργούν επί δεκαετίες. Αλλά μία τα δικαστικά όργανα, μία η FIFA που έρχεται για να βάλει στο τραπέζι το θέμα, η κυβερνητική προσπάθεια τελευταία δεν πάει και πολύ καλά…

efsyn.gr