Καμιά περηφάνια για τέτοιο χρυσό μετάλλιο

Καμιά περηφάνια για τέτοιο χρυσό μετάλλιο

  • |

Η Βούλα Παπαχρήστου κατέκτησε την «κορυφή της Ευρώπης» προχθές, αφού πήρε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του τριπλούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα μετάλλιο που, εντελώς απροκάλυπτα και ποντάροντας στη συλλογική αμνησία, υποδέχθηκε με πανηγυρισμούς η πολιτική και διοικητική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού.

Ότι και να επέλθει στην αγωνιστική ζωή της Βούλας Παπαχρήστου, όσα μετάλλια και διακρίσεις και να πάρει, θα είναι χαραγμένη στη μνήμη μας πάντα ως αυτό που είναι, χωρίς περιστροφές: φασίστρια.

Τα τελευταία χρόνια, στα ελληνικά, αλλά και στα ευρωπαϊκά γήπεδα, πληθαίνουν οι περιπτώσεις αθλητών που βρίσκουν περηφάνια στο να εκδηλώνονται φασιστικά. Και ακόμα χειρότερα, όταν, μέσα στη συνολική άγνοια και αλαζονεία που χαρακτηρίζει αρκετά συχνά τον σύγχρονο αθλητή, «πιάνονται», μετατρέπονται σε ένα ακόμα χειρότερο είδος: αυτού του «παιδιού», που σε μια «άτυχη στιγμή» εκδηλώνεται φασιστικά «για πλάκα» και που «δεν είναι ο ρόλος του να ξέρει από πολιτική».

Είμαστε εντελώς ενάντια στον αθλητή που έχει ρόλο μόνο να τρέχει, να πηδάει, να σουτάρει, να ντριμπλάρει και να παλεύει. Κάθε αθλητής, κάθε άνθρωπος έχει ορισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτά.

Δικαίωμα: να μπορεί να εκφράζει άποψη δημόσια για την κοινωνία που ζει.

Υποχρέωση: να κρίνεται για αυτή την άποψη.

Αντιθέτως, όσοι ψάχνουν να βρουν υπαίτιους για αυτά που ονομάζονται, γενικώς κι αορίστως, «κακώς κείμενα» στον αθλητισμό (την ενδοαγωνιστική και εξωαγωνιστική βία των αθλητών, το ντόπινγκ, τις φασιστικές εκδηλώσεις, κτλ.), ας τους αναζητήσουν στην κοινωνική δομή και ειδικότερα στην αθλητική: εκεί που τα παιδιά, πέρα από φορείς ιδεών που έτσι κι αλλιώς είναι, αποκόβονται από το κοινωνικό σύνολο και μπαίνουν σε μια γυάλα, όπου εκπαιδεύονται να αξιολογούν την χαρά, την ευτυχία, την επιτυχία αποσπασματικά και ποσοτικά. Όλα εκεί ξεκινούν.

Και έχουν τεράστια ευθύνη όσοι τους θωπεύουν, υπερασπίζοντας το «δικαίωμα» τους να είναι αδαείς, επιπόλαιοι και απολίτικοι. ΜΜΕ και αθλητικοί παράγοντες να σκούζουν πρακτικά: «ναι ρε, δεν ξέρει τι της γίνεται, κακό είναι;!;!;». Και έχουν ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη οι πολιτικοί αρμόδιοι, που θυσιάζουν τη συλλογική μνήμη για ένα ακόμα μετάλλιο. Γιατί; Μπας και μας κάνει να ξεχάσουμε δέκα χρόνια περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών καταστροφών – ακόμα κι αν μας το φέρνουνε φασίστες;

Όσο για την Παπαχρήστου, το ρατσιστικό «αστειάκι» για το οποίο εκτέθηκε τότε δεν ήταν μια «άτυχη στιγμή», αλλά απολύτως συμβατό με την υπόλοιπη ζωή της: φωτογραφίες με όπλα και φιλίες με χρυσαυγίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχέση με τον Κασιδιάρη, πρόταση γάμου από τον πρωταθλητή πολεμικών τεχνών πρώην φίλο της στα μπουζούκια, πάτημα συναθλήτριας της με τα καρφιά του παπουτσιού της επειδή της έκανε παρατήρηση, κά. Δεν έχει υπάρξει καμία συγγνώμη, κανένα είδος πραγματικής μεταμέλειας, κανένα είδος αναθεώρησης και κοινωνικής ευαισθησίας από την πλευρά της Βούλας Παπαχρήστου. Ούτε τώρα ούτε τότε. Η μη αυτοκριτική της μετατράπηκε σε «πικρία» για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον φασισμό της η Ολυμπιακή Επιτροπή, η «πικρία» σε σιωπή, η σιωπή σε «προσωπικό δράμα» και το τελευταίο σε «απάντηση».

«Απάντηση» σε ποιον; Στους μετανάστες που θεωρούσε «σπιτικό φαγητό» για τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου; Ή στην ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού, που επιχείρησε να υπερασπίσει προσχηματικά τα ιδεώδη του αθλητισμού τότε ή να συρθεί πίσω από τα μετάλλια και τις επιτυχίες τώρα;

brigada.gr