Τι θα κάνουν Βραζιλία και Αργεντινή…

Τι θα κάνουν Βραζιλία και Αργεντινή…

  • |

Αν ρωτήσεις μεγάλο αριθμό ανθρώπων ποιες δύο Eθνικές ομάδες έρχονται πρώτες στο νου τους, όσον αφορά στις καλύτερες ομάδες της Λατινικής Αμερικής, οι πιθανότερες απαντήσεις είναι η Βραζιλία και η Αργεντινή. Άντε κάποιοι πιο ψαγμένοι να πουν την Ουρουγουάη (που με 15 κατακτημένα Κόπα Αμέρικα είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας). Ή κάποιοι νεότεροι, που θυμούνται τις δύο κατακτήσεις της Χιλής στα δύο τελευταία συνεχόμενα Κόπα Αμέρικα (2015 και 2016), να αναφέρουν αυτήν. Έτσι, «για σπάσιμο»… Η Lady Hope προσπαθεί να δει το Κόπα Αμέρικα του 2019, που ξεκινάει αυτές τις μέρες, υπό το πρίσμα των βασικότερων ζητούμενων που προκύπτουν.

Κώστας Μαρούντας

Σε αυτά τα ζητούμενα είναι αρκετά άστοχο να μείνουν απ΄έξω οι αγωνίες για το τι θα πράξουν στις επόμενες εβδομάδες

οι

ικοδεσπότες Βραζιλιάνοι και οι πάντα φιλόδοξοι (αλλά και πνιγμένοι από το σχετικό άγχος) Αργεντίνοι. Κι όμως, η Αργεντινή απέχει από τους διεθνείς τίτλους (σε Μουντιάλ και Κόπα Αμέρικα) από το πολύ μακρινό 1993. Βέβαια, στα πέντε τελευταία Κόπα Αμέρικα τέσσερις φορές έχει τερματίσει δεύτερη, κάτι που δείχνει ταυτόχρονα δυναμική, αλλά και μία τεράστια αδυναμία. Ενώ είναι δίπλα στη βρύση, και το νερό έχει αρχίσει να τρέχει, αυτή δεν μπορεί να ξεδιψάσει… Η, δε, Βραζιλία έχει να σηκώσει τρόπαιο από το 2007, όταν είχε κατακτήσει το Κόπα Αμέρικα. Υπάρχουν, βέβαια, και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που και οι δύο τα καταφέρνουν καλύτερα, αλλά στα μυαλά όλων αποτελούν μία (ποδοσφαιρικά) υποδεέστερη υπόθεση…

Η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι δύο μεγάλες ομάδες, που έχουν σημαδέψει τη διαχρονική παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία. Οι Βραζιλιάνοι διακρίνονταν (πριν εξευρωπαϊστούν σε μεγάλο βαθμό…) για την απαράμιλλη τεχνική, για τη φαντασία, για την έντονη χροιά διασκέδασης που έδιναν στους αγώνες και στον τρόπο παιχνιδιού τους. Οι Αργεντίνοι ήταν φημισμένοι για έναν σπάνιο συνδυασμό τεχνικής και δυναμισμού. Όμως, εδώ και πολλά χρόνια η τεχνική των Λατινοαμερικάνων δεν κάνει τη διαφορά και στο στυλ παιχνιδιού που φέρνει τους διεθνείς τίτλους το προβάδισμα το έχουν οι αυθεντικοί «προπάτορες», οι ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Βρισκόμαστε ακριβώς ένα χρόνο μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας, στο οποίο και οι δυο τους απέτυχαν. Η τελική τετράδα ήταν «βγαλμένη από Euro»: Γαλλία, Κροατία, Βέλγιο, Αγγλία. Στο σήμερα είναι εντελώς ανεδαφικό να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι θα κάνουν σε τρία χρόνια η Βραζιλία και η Αργεντινή. Μοιάζει πολύ πιο πρόσφορο να διερευνήσουμε το πόσο έχουν συνέλθει από τα περσινά… Ειδικά η Αργεντινή που παρουσίασε μία μέτρια εικόνα. Φυσικά, το Κόπα Αμέρικα δεν είναι μία υπόθεση μόνο της Βραζιλίας και της Αργεντινής.Υπάρχουν κι άλλες ομάδες εγνωσμένης αξίας (π.χ. Ουρουγουάη, Κολομβία, Χιλή), ενδεχομένως και προοπτικής ευχάριστων εκπλήξεων (π.χ. Περού).  Όμως, το αν θα καταφέρουν η Βραζιλία ή η Αργεντινή να φτάσουν στον τίτλο, σπάζοντας την ανομβρία πολλών ετών, είναι ένα από τα βασικότερα διακυβεύματα (και) αυτού του τουρνουά.

«Καταδικασμένες» να κάνουν παιχνίδι πρωτοβουλίας, θα δοκιμαστούν και στο κατά πόσο μπορούν να λύνουν αγωνιστικούς, πνευματικούς και ψυχολογικούς γρίφους. Αλλά και πόσο θα φλερτάρουν επιτυχώς με την τύχη. Τα στερεότυπα μας έχουν αποχαιρετίσει προ καιρού. Θα προχωρήσει η ομάδα που θα μπορεί να ανταποκρίνεται όχι στο μύθο της, αλλά στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ταχύτητα, αντοχή, ισορροπία ανάμεσα στις γραμμές, τακτική συνοχή, εκμετάλλευση ατομικότητας, αναζήτηση και δημιουργία ανοιχτών χώρων, σωστή διαχείριση δυνάμεων στο πέρασμα των ημερών. Η Lady Hope θα παρακολουθήσει τα πάντα στενά σε αυτό το Κόπα Αμέρικα, αλλά θα έχει σε περίοπτη θέση -όσον αφορά στις δικές της αναζητήσεις- την αγωνία για το τι θα κάνουν Βραζιλία και Αργεντινή.

efsyn.gr