Στις προδιαγραφές καλά το πάει, μένουν τα πειστήρια

Στις προδιαγραφές καλά το πάει, μένουν τα πειστήρια

  • |

Αν κάποιος θέλει να το περιγράψει συνοπτικά το όλο πράγμα, θα μιλήσει για έναν αποκλεισμό. Αλλά, και για έντονες διαμαρτυρίες για τη διαιτησία του Άγγλου Πόουσον, που θύμισε στα μυαλά πολλών ΠΑΟΚτζήδων ακόμα και τον… Κομίνη. 

Κώστας Μαρούντας
 

Όμως, ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τον Άγιαξ την περασμένη εβδομάδα στην ουσία μπορεί να είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Αν ο πρωταθλητής και κυπελλούχος Ελλάδας μπορεί να αξιοποιήσει θετικά την παρουσία του απέναντι στους Ολλανδούς, αυτή -παρά τον αποκλεισμό- μπορεί να γίνει εφαλτήριο μίας (νέας) καλής σεζόν. H Lady Hope κοιτάει και αυτή, πια, αλλιώς τον ΠΑΟΚ.

Η ομάδα του Άμπελ Φερέιρα όχι μόνο «κοίταξε στα μάτια» μία ομάδα που μόλις λίγους μήνες πριν φλέρταρε με μία από τις πιο ύψιστες διακρίσεις στο διεθνές διασυλλογικό ποδόσφαιρο, τη συμμετοχή στον τελικό του Champions League, αλλά όντως θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να την αποκλείσει. Μεγάλωσε ο ΠΑΟΚ; Μίκρυνε (λίγο) ο Άγιαξ; Συγκυριακή συνθήκη; Μία εικόνα που μπορεί να μπερδέψει και να αποπροσανατολίσει ή ένα (μικρό) δείγμα από τα επερχόμενα; Προς το παρόν, είδαμε έναν ΠΑΟΚ ελπιδοφόρο, με προτερήματα, αλλά και αδυναμίες, που πρέπει να βρει ισορροπία αγωνιστική και ψυχολογία κατάλληλη. Στοιχεία που πρέπει να διατηρηθούν για μήνες…

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι τι είδους ΠΑΟΚ θα υπάρχει φέτος. Πόσο στιβαρός θα είναι στα αμυντικά του καθήκοντα. Πόσο και πώς θα ψάχνει μπροστά το γκολ. Ποιες μονάδες θα διατηρηθούν στα επίπεδα των τελευταίων χρόνων. Ποιοι από τους καινούριους θα συμβάλλουν καταλυτικά, και σε μάκρος χρόνου…, στην αύξηση του αγωνιστικού βεληνεκούς. Ποιες είναι οι αδυναμίες και ποια τα προτερήματα. Πόσο θα μπορεί με τα προτερήματά του να έχει τη δέουσα αποτελεσματικότητα ή μη.

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ ελπίζουν, θέλουν διακαώς, και «απειλούν» τους αντιπάλους οπαδούς με μία «ασπρόμαυρη» κυριαρχία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.  Αυτά στο σήμερα είναι βιαστικά, γιατί προέχει η αποσαφήνιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, αλλά και του εύρους της ποσότητάς τους.

Ο ΠΑΟΚ, αναμφίβολα, έχει περάσει σε άλλο στάδιο. Δεν είναι ένας εξτρεμιστής που απειλεί την κρατούσα τάξη. Δεν είναι ένας επαναστάτης που έρχεται για να αλλάξει «όλα τα κόλπα», ούτε ένας εξεγερμένος που αρκείται σε σποραδικά χτυπήματα για πρόσκαιρη αυτο-ικανοποίηση. Είναι εδώ και λίγο καιρό αυτός που κρατάει τα ηνία και η διατήρηση αυτής της τάξης πραγμάτων έχει άλλες απαιτήσεις.

Η Lady Hope είδε πως ο ΠΑΟΚ απέναντι στον Άγιαξ μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ελάχιστα πριν ξεκινήσει το φετινό ελληνικό πρωτάθλημα θα βρει μπροστά του τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Εκεί θα φανεί αν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα διαφορετικό ρόλο από αυτόν που είχε υποχρεωτικά με τους Ολλανδούς. Είναι ένα φαβορί, που πρέπει να παίξει σαν φαβορί. Όπως θα κάνει και στο ελληνικό πρωτάθλημα για πολλούς μήνες.

Αν ο Φερέιρα βρει τις λύσεις, ο φετινός ΠΑΟΚ όντως έχει τις προοπτικές για κάτι καλό. Στις προδιαγραφές καλά το πάει, μένουν τα πειστήρια…

efsyn.gr