Κανονισμοί υπήρχαν

Κανονισμοί υπήρχαν

  • |

Η δύσκολη συγκυρία που προέκυψε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησε τον ΕΣΑΚΕ στην απόφαση να διακόψει οριστικά το ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Ηταν προφανές ότι ήταν απρόθυμος να ακολουθήσει το παράδειγμα από το ποδόσφαιρο ή άλλες ευρωπαϊκές μπασκετικές λίγκες, όπως αυτές της Γερμανίας και της Ισπανίας, οι οποίες επέστρεψαν και αυτές τις μέρες παίζουν για να ολοκληρώσουν τη σεζόν 2019-20.

Γιάννης Ντεντόπουλος

Ηταν μια βολική αφορμή να κρυφτούν κάτω από το χαλί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι περισσότερες ομάδες, οι οποίες έμοιαζε αδύνατο να ανταποκριθούν και στην παραμικρή παράταση.

Παράλληλα πρόσφερε τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος και όλοι να μείνουν ευχαριστημένοι. Ο Παναθηναϊκός να αναδειχθεί πρωταθλητής χωρίς γκρίνια, αφού ο Ολυμπιακός απουσιάζει από τη μεγάλη κατηγορία, μετά τον περσινό οικειοθελή υποβιβασμό στην Α2. Και κυρίως να βγουν από τα σκοινιά δύο ισχυρά brand names όπως ο ΠΑΟΚ και ο Αρης, που βρίσκονταν στις δύο τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και ήταν απίθανο να γλιτώσουν με άλλο τρόπο (και οι δυο μαζί) τον υποβιβασμό.

Κι εκεί που όλοι θα ήταν έτοιμοι να δικαιολογήσουν κάποιας μορφής ελαστικότητα, οι ομάδες ψήφισαν να θεσπιστούν ακόμη πιο αυστηρά οικονομικά κριτήρια από αυτά που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια, διακηρύσσοντας ότι ήρθε η ώρα να μπει το επαγγελματικό μπάσκετ σε μια τάξη.

Αν ο στόχος τους είναι να ξεφορτωθούν κάποιες από τις 16 ομάδες που απέκτησαν το δικαίωμα να παίξουν στην Α1 και ομολογουμένως είναι πολλές, φαίνεται ότι τα καταφέρνουν. Τουλάχιστον τέσσερις από αυτές δεν δείχνουν διατεθειμένες να κατέβουν. Μένει να δούμε αν άλλαξε η νοσηρή νοοτροπία των προηγούμενων χρόνων. Τότε που το πρόβλημα δεν ήταν η απουσία κανονισμών, αλλά η (μη) τήρησή τους, με τη μορφή αλληλοεξυπηρετήσεων.

.efsyn.gr