Αγώνας ενάντια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αγώνας ενάντια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

  • |

Σε κορύφωση φτάνουν σε όλη την Ελλάδα οι αγροτικές κινητοποιήσεις, μαζί με τους αγώνες όλων των κλάδων, ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Οι αγρότες έχουν κάθε δίκιο να κλιμακώνουν τους αγώνες τους αφού η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της ΚΑΠ, όπως ψηφίστηκε στο 3ο μνημόνιο: αυξάνει στο 30% τα επόμενα τρία χρόνια τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, που θα δίνουν το 1/3 του εισοδήματός τους, (και πάνω από 1500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας, ακόμα και αν έχουν ζημιές ή μηδενικά έσοδα), για να πάρουν μια σύνταξη πείνας μετά τα 67!

Η φορολογία αυξάνεται σε δύο χρόνια στο 29% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, ενώ το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται με την αύξηση φόρου πετρελαίου, τον ΦΠΑ 23% σε όλα τα βασικά εφόδια, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ. Ο μικρομεσαίος αγρότης θα μοχθεί για να πληρώνει πάνω από το 60% του εισοδήματος σε φόρους-εισφορές, αλλιώς θα μένει ανασφάλιστος, ενώ είναι καταδικασμένος να λάβει ελεημοσύνη αντί σύνταξης μετά τα 67. Το «Μητρώο Αγροτών» αυστηροποιεί τα κριτήρια του ποιος είναι αγρότης αποκλείοντας 300.00 αγροτοεργάτες, που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με εργατικές δουλειές, κατευθύνοντας τις επιδοτήσεις στους λίγους μεγαλοαγρότες!

Η πολιτική της κυβέρνησης αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική στον αγροτικό και εργασιακό τομέα έχουν στόχο να συρρικνώσουν περισσότερο τον αγροτικό πληθυσμό, να εξαφανίσουν τους φτωχομεσαίους αγρότες-κτηνοτρόφους ώστε όλη η παραγωγή να συγκεντρωθεί σε χέρια μεγαλοαγροτών και πολυεθνικών αυξάνοντας την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, εισάγοντας εντατικές μορφές παραγωγής που ευνοούν την μονοκαλλιέργεια, τα μεταλλαγμένα, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτή υπήρξε επί σειρά ετών η κατεύθυνση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. που παρά τις πολυδιαφημισμένες επιδοτήσεις κατάφερε να συρρικνώσει τον αγροτικό πληθυσμό και την παραγωγή, να οδηγήσει προϊόντα στις χωματερές, να μειώσει τις αμοιβές του παραγωγού αλλά να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων, να μειώσει τις εξαγωγές και να αυξήσει τις εισαγωγές.

Οι αγρότες μαζί με τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους σε ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα ρήξης και ανατροπής θα αποτρέψουν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, θα ανατρέψουν την κυβέρνηση αλλά και κάθε προσπάθεια επανόδου των εκπροσώπων της κεντροδεξιάς. Όσο και αν προσπαθούν να το ξορκίσουν, υπάρχει άλλος δρόμος, με άρνηση του ληστρικού χρέους, παύση πληρωμών, ρήξη και έξοδο από την ΕΕ και το Ευρώ και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Για να πάρει ο λαός την τύχη στα χέρια του, για αγροτική παραγωγή προς όφελος του λαού, όχι του κεφαλαίου.

Η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα παλεύει μαζί με τους αγρότες, κτηνοτρόφους, και διεκδικεί:– καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των αγροτών, διατήρηση του ΟΓΑ, – αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, – καμία μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος – κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των χαρατσιών, -μείωση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, εφόδια), – προστασία του εισοδήματος των αγροτών με κατώτερες εγγυημένες τιμές και άμεσες αποζημιώσεις από καταστροφές, – έργα υποδομής (εγγειοβελτιωτικά, έργα για την ορεινή κτηνοτροφία), -επιστημονική επιμόρφωση, – ενίσχυση της συνεταιριστικής παραγωγής και παραχώρηση κλήρου από εκκλησία και μεγάλη ιδιοκτησία, – ίσα δικαιώματα σε όλους στους εργαζόμενους της υπαίθρου έλληνες και μετανάστες, – ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων και κεντρικό σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ- ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ