Πρόγραμμα «aristoil» στο Μεσολόγγι

Πρόγραμμα «aristoil» στο Μεσολόγγι

  • |

Στη διάθεση των ελαιοπαραγωγών που επιθυμούν να ενταχθούν στη διαδικασία εφαρμογής του ευρωπαϊκού προγράμματος «aristoil», βρίσκεται από σήμερα το Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου  του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου (κ. Νικόλαος Περιστέρης τηλ. 26313-60928), είτε για την παραλαβή εντύπων και κατάθεσης της σχετικής αίτησης, είτε για την κατάθεση δειγμάτων ελαιολάδου και συντεταγμένων των αναφερόμενων στο προϊόν κτημάτων.

Το αντικείμενο του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, παρουσιάσθηκε χθες  Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 κατά τη διάρκεια  ενημερωτικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας Εύξεινη Πόλη.

Στην ημερίδα η οποία είχε ως θέμα της την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελαιοπαραγωγικού κλάδου, συμμετείχαν ελαιοπαραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου, ενώ κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΕΟΕΣ Σπύρος Σπυρίδωνος και ο Γεν. Διευθυντής του Ομίλου Εύξεινη ΠόληΔρ. Νικόλαος Κρημνιανιώτης.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες σημειώνοντας παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, η ελαιοκαλλιέργεια και ειδικά η ελαιοπαραγωγή παραμένει σε δυναμικά επίπεδα για την περιοχή μας, διατηρώντας επαρκή ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και παραγωγικό περιβάλλον, είναι απαραίτητη η προσαρμογή και η ευελιξία στα δεδομένα της αγοράς. Η έγκαιρη προετοιμασία, η συχνή ενημέρωση και η δημιουργία συνθηκών κατάλληλων που θα επιτρέψουν στο παραγόμενο προϊόν να είναι ανταγωνιστικό στις αγορές, σαφώς είναι στοιχεία προς τη θετική κατεύθυνση.Η βελτιστοποίηση της ποιότητας του ελαιολάδου είναι διαδικασία διαρκώς εξελίξιμη, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Οι εκπρόσωποι του ΕΟΕΣ κ.κ. Σ. Σπυρίδωνος και Ν. Κρημνιανιώτης, ακολούθως αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος «aristoil», το οποίο επεξεργάζεται οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και ακολούθως  υποδεικνύει τρόπους ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής οι οποίοι στόχο έχουν την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του και στη συνέχεια των ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων του.

Στη εκδήλωση, παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Α.Σ. ‘ΈνωσηΑγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς και ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Κ. Κούστας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα, είναι η αποκλειστική καλλιέργεια τύπου «λαδοελιάς», σε έκταση κατ’ ελάχιστο 10 στεμμάτων.