Απάντηση Φαρμάκη στην ανακοίνωση της ΠΔΕ για περιουσία

Απάντηση Φαρμάκη στην ανακοίνωση της ΠΔΕ για περιουσία

  • |

Άμεση ήταν η αντίδραση του περιφερειακού συμβούλου Νεκτάριου Φαρμάκη στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την αξιοποίηση των ακινήτων της, ο οποίος τόνισε σχολιάζοντας την σχετική ανακοίνωση «Τα όσα ισχυρίζεται ο Περιφερειακή Αρχή είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με το ΠΔ 242/1996 σχετικά με την αξιοποίηση των ακινήτων μας» .

Αναλυτικά, ο Αιτωλοακαρνάνας Περιφερειακός Σύμβουλος, δήλωσε : «Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη κ.Μπράμου, σχετικά με την επερώτησή μας, σκέφτεται εύλογα πόσο δίκαια ο λαός μας λέει αντί να βογκάει ο γάιδαρος, βογκάει ο καβαλάρης».

Ο κ.Φαρμάκης συνέχισε την δήλωσή του λέγοντας «Μάλλον με την επερώτησή μας πατήσαμε κάποιος κάλλους και αυτό ενόχλησε. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την ανακοίνωση του κ.Αντιπεριφερειάρχη, με την οποία λίγο πολύ μας επιπλήττει που προτείνουμε το αυτονόητο. Το εξοργιστικό όμως είναι ότι επικαλείται τις διατάξεις του Π.Δ 242/1996 , ισχυριζόμενος ότι δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση της περιουσίας της Περιφέρειας. Λάθος!!! Προσεκτικότερη μελέτη του προεδρικού διατάγματος (βλ.άρθρο 1 και 13) αποδεικνύει ότι επιτρέπεται τόσο ή μίσθωση και η παραχώρηση, όσο και η εκποίηση, οι όροι δε που θέτει δεν αποτελούν εμπόδιο». Στη συνέχεια ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε επίμονα στην υπ’ αριθμ.46/2011 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , με την οποία σύμφωνα με τον κ.Μπράμο, η Περιφέρεια προχώρησε στην απογραφή της περιουσίας της ΠΔΕ. Δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης: « Από την απόφαση του 2011 προκύπτει ότι το Π.Σ επικύρωσε την απογραφή των οικονομικών στοιχείων της περιφέρειας και όχι των ακινήτων. Καλό θα είναι, όταν δημοσιολογούμε να το κάνουμε με ακρίβεια. Εξάλλου, έστω κι αν έχει γίνει καταγραφή , αυτό δεν ισοδυναμεί με απογραφή ούτε φυσικά με ύπαρξη σχεδίου αξιοποίησης. Δεν είδα πουθενά πχ. ύπαρξη μητρώου παγίων και ενσωμάτωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, όπως απαιτείται για την άρτια εφαρμογή ενιαίου διπλογραφικού συστήματος. Δεν είδα πουθενά επίσης αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των ακινήτων με βάση το είδος , το μέγεθος, τις χρήσεις, τις ελλείψεις, την πληρότητα κλπ. Δεν είδα τέλος πουθενά αποτελέσματα έρευνας και καταγραφής εγγραφών σε υποθηκοφυλάκεια και κτηματολογικά γραφεία, ούτε δημιουργία νομικού φακέλου εκάστου ακινήτου της Περιφέρειας. Πώς μετά μιλάμε για απογραφή, εκτίμηση και αξιοποίηση. Και μην ξεχνάμε, αξιοποίηση δεν είναι μόνο η μίσθωση ή η εκποίηση αλλά και η ορθή χρήση. Χωρίς στοιχεία τίποτα από αυτά δεν είναι εφικτό. Και για να αξιολογήσουμε την αποτίμηση που παρουσιάσθηκε από την Περιφερειακή Αρχή, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή δεν γίνεται με μια απλή λογιστική καταγραφή, με αξία «μπακαλόχαρτου» αλλά σε κάθε περίπτωση απαιτείται εκ του Νόμου εκτίμηση ορκωτού λογιστή-εκτιμητή. Δεν προκύπτει τίποτα από αυτά. Δυστυχώς

Καταλήγοντας ο κ.Φαρμάκης εξήγησε την ένταση της αντίδρασής του δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Δεν αντιπολιτευόμαστε στείρα αλλά δημιουργικά. Δεν ήταν στις προθέσεις μας να επιρρίψουμε ευθύνες αλλά να προκαλέσουμε μια δημιουργική συζήτηση γύρω από ένα σημαντικό κατά την άποψή μας θέμα. Προφανώς, η Περιφερειακή Αρχή μας θέλει ανύπαρκτους και διακοσμητικούς. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Και σίγουρα όχι με τέτοιες δηλώσεις που το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Όχι κύριοι της Περιφερειακής Αρχής, θα συνεχίσουμε να προτείνουμε λύσεις και να προκαλούμε δημιουργικά διάλογο πάνω σε σημαντικά ζητήματα. Το λιβάνισμα δεν είναι στο πρόγραμμά μας. Καλό θα ήταν, όταν γίνεται μία πρόταση να μην αντιμετωπίζεται σαν επίθεση αλλά δημιουργικά. Αλήθεια, θα ήθελα να ξέρω, τι παραπάνω ξέρει η Περιφέρεια Πελοποννήσου   και προβαίνει σε υλοποίηση υπηρεσιών τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης για την συγκέντρωση , καταγραφή και αξιοποίηση ακινήτων καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη για την αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής θέσης της Περιφέρειας Πελοπονήσου (ΑΔΑ: 60ΣΑ7Λ1-ΔΒ8) ; Μήπως παραβαίνει το Νόμο (ΠΔ 242/1996) ; Ή μήπως η δική μας Περιφέρεια για μια ακόμη φορά έχει αργά αντανακλαστικά και λάθος προτεραιότητες; Το χειρότερο είναι ότι δεν αλλάζει μυαλά. Και κάτι τελευταίο : Μην τρομάζουν κάποιοι με το όρο χαρτοφυλάκιο όταν μιλάμε για ακίνητη περιουσία της Περιφέρειας, ούτε να τρομάζουν στην ιδέα της εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσής της. Δεν είναι κακό. Κακές είναι οι ιδεολογικές αγκυλώσεις»