Οι Ταλιμπάν χτυπούν διαδηλώτριες

Οι Ταλιμπάν χτυπούν διαδηλώτριες

  • |

Δεκάδες γυναίκες που διαδήλωσαν στην Καμπούλ, χθες, ένα χρόνο από την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, χτυπήθηκαν άγρια, ενώ κάποιες που κατέφυγαν στη βιβλιοθήκη της Καμπούλ, κλειδώθηκαν εκεί. Τα περισσότερα από τα κορίτσια τραυματίστηκαν στα πόδια και τα χέρια τους.

Το κεντρικό σύνθημα των γυναικών ήταν «ψωμί, δουλειά και λευτεριά», ενώ ένα πανό έγραφε «15 Αυγούστου, μαύρη μέρα» – δηλαδή την ημέρα που η Καμπούλ καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν πέρυσι.

Ήταν «μία από τις πρώτες διαδηλώσεις γυναικών εδώ και μήνες» γράφει ο The Guardian, που σημειώνει ότι φέτος, «όλες οι μορφές διαφωνίας καταστέλλονται συστηματικά».

Μέσα σε ένα χρόνο, το Αφγανιστάν γνώρισε πολλές οπισθοδρομήσεις στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών και των μέσων ενημέρωσης, σε αντίθεση με ό,τι είχαν υποσχεθεί οι Ταλιμπάν όταν ανέκτησαν την εξουσία. Αναβιώνει η «μνήμη της αυταρχικής εξουσίας που άσκησαν μεταξύ 1996 και 2001», θυμάται το Al-Jazeera.

Οι γυναίκες πλέον «αποκλείονται από τις περισσότερες επίσημες θέσεις και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τους απαγορεύεται να διανύουν περισσότερα από 70 χιλιόμετρα χωρίς συνοδό», αναφέρει το BBC. «Το Αφγανιστάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που θέτει περιορισμούς στην εκπαίδευση με βάση το φύλο…».

Παρ’ όλα αυτά στη… δημοκρατική Δύση, οι Ταλιμπάν είναι πλέον αναγνωρισμένοι ως νόμιμοι κάτοχοι της εξουσίας.

http://artinews.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.