Ελεάννα Μάνεση
Το Ματαβενέρο και το Ποϊμπουένο είναι δύο γειτονικά χωριά στα βουνά της βορειοδυτικής Ισπανίας σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά τον περασμένο αιώνα, τα χωριά εγκαταλείφθηκαν για 20 χρόνια. Το 1989 κάποια μέλη του κινήματος «Rainbow Gathering» εγκαταστάθηκαν στο χωριό Ματαβενέρο και ξεκίνησαν την ανοικοδόμησή του. Η ιδέα τους ήταν να ζουν και να εργάζονται σε συνεργασία μεταξύ τους και με τη φύση. Υπάρχουν ακόμα μερικά σπίτια ερειπωμένα, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν σε οικολογικά σπίτια που κατασκευάστηκαν εκ νέου από ξύλο και διασωθέντα ή τοπικά υλικά, ή σε ανακαινισμένα παλιά σπίτια.
Τα περισσότερα οικολογικά σπίτια είναι στρογγυλά με οκτώ πλευρές ή πολυγωνικό. Εδώ και 12 χρόνια το Ματαβενέρο έχει αναγνωριστεί ως δημοτικό διαμέρισμα με δικό του δήμαρχο. Οι συναντήσεις γίνονται ανά δεκαπενθήμερο, και οι αποφάσεις παίρνονται με συναίνεση. Παρέχει χρηματοδοτήσεις για σχέδια και υποδομές. Το χωριό έχει έκταση 3.200 στρέμματα.
Η καλύτερη περίοδος για επίσκεψη είναι από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο αλλά τα βουνά είναι εξίσου φιλικά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το καλοκαίρι, τα οχήματα μπορούν να έρθουν μέχρι ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό ενώ το χειμώνα μια δίωρη πεζοπορία είναι απαραίτητη από το κοντινότερο χωριό που διαθέτει δρόμο, το San Facundo, το οποίο απέχει 5 χιλιόμετρα από την τοπική πόλη Bembibre. Υπάρχουν σήμερα 70 μόνιμοι κάτοικοι και 25 παιδιά, που πάνε σχολείο στο χωριό.
Στην «εσκουέλα», το νηπιαγωγείο που ανήκει το χωριό, εφαρμόζονται ειδικές παιδαγωγικές αρχές από τους δύο δασκάλους, κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους επικοινωνίας με τα παιδιά. Νέες οικογένειες με παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες. Υπάρχει ένα κατάστημα, κοινόχρηστο τηλέφωνο και γραφείο, καθώς και κοινόχρηστη αίθουσα συνεδριάσεων / χώρος για τραγούδι (το «bar»), και ένας απλός ξενώνας για τους επισκέπτες.
Πολυτέλειες είναι δύσκολο να βρεθούν. Η μεταφορά υλικών από και προς το χωριό επιτυγχάνεται με ένα σύστημα που βασίζεται στη βαρύτητα χωρίς να χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια. Απλά στέλνοντας κάτω ένα δεμάτι με το διπλάσιο βάρος από αυτό που προορίζεται να ανέβει. Το νερό έρχεται μέσω ενός αρχαίου, τακτικά συντηρημένου υδραγωγείου από μια πηγή σε μια παρακείμενη δασώδη κοιλάδα. Το διαιτολόγιο των κατοίκων είναι μεικτό, χορτοφαγικό με τάση προς τα βιολογικά. Μόνο 4-5 οικογένειες έχουν αυτάρκεια όσον αφορά τα τρόφιμα. Η ενέργεια είναι αποκεντρωμένη και προέρχεται από φωτοβολταϊκά. Επίσης πολλά σπίτια δε διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα εισοδήματά τους προέρχονται από το εμπόριο και την ανταλλαγή τροφίμων και χειροτεχνημάτων. Ο κάθε κάτοικος είναι ελεύθερος να πιστεύει σε όποια θρησκεία ή πνευματικότητα θέλει. Η ιδιοκτησία είναι κοινόκτητη για αυτό οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα εργάζονται τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα για την κοινότητα.
Η Ελεάννα Μάνεση είναι Περιβαλλοντολόγος – Δασολόγος. Πρώτη ανάρτηση flow magazine
Δείτε περισσότερα για το χωριό αυτό στο video
Η Ελεάννα Μάνεση είναι Περιβαλλοντολόγος – Δασολόγος. Πρώτη ανάρτηση