ΗΠΑ: Οι εξώσεις έρχονται, οι ακτιβιστές ετοιμάζονται

ΗΠΑ: Οι εξώσεις έρχονται, οι ακτιβιστές ετοιμάζονται

  • |

Οι εξώσεις των ενοικιαστών στις ΗΠΑ ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας, με μέτρα που όμως λήγουν σε λίγες ημέρες: μέσα στον Ιανουάριο. Εάν δεν ανανεωθούν, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν στο δρόμο μέσα στο χειμώνα.

Πρόκειται για εθνικό πρόβλημα: οι εξώσεις σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη, σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Απογραφής Νοικοκυριών στις ΗΠΑ. Ο αριθμός όσων δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το ενοίκιό τους έχει αυξηθεί δυσανάλογα, λόγω και της απώλειας εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από την πανδημία. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι και αυτοί βρίσκονται πλέον σε αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους και τις λοιπές δαπάνες τους. Στη Νεα Υόρκη, όπου η αστεγία έχει ήδη φθάσει σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης την δεκαετία του 1930, ο αγώνας για να κρατήσουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους κορυφώνεται.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τον Οκτώβριο τα καταφύγια της μεγαλούπολης φιλοξενούσαν κάθε βράδυ 57.341 αστέγους, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσες δεκάδες χιλιάδες- ενήλικες και παιδιά- κοιμούνται στους δρόμους.

«Οι μαζικές εξώσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, με βάση των αριθμό όσων είπαν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους, είναι τρομακτικές» λέει η Τζούντιθ Γκόλντινερ, επικεφαλής της ομάδας για τη μεταρρύθμιση της σχετικής αστικής νομοθεσίας στην οργάνωση Legal Aid Society

Τον Σεπτέμβριο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών προσωρινά απαγόρευσε τις εξώσεις για μια μεγάλη πλειοψηφία ενοικιαστών σε ολόκληρη τη χώρα- ένα μορατόριουμ που παρατάθηκε έως τον Ιανουάριο στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων στήριξης για την πανδημία που ενέκρινε το Κογκρέσο. Αυτό σημαίνει ότι, αν και οι εξώσεις διατηρήθηκαν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα γι αυτή την περίοδο του έτους, σε λίγες ημέρες αναμένεται να πολλαπλασιαστούν. Μόνο στη Νέα Υόρκη, εκκρεμούν περισσότερες από 200.000 αιτήσεις για εξώσεις.

Πολλοί ιδιοκτήτες συμφωνούν ότι το κύμα των εξώσεων είναι πράγματι το χειρότερο σενάριο. Αλλά, παρότι η Πολιτεία έχει ήδη διαθέσει 40 εκατομμύρια δολάρια ενίσχυση για την απώλεια των εισοδημάτων τους, εκπρόσωποι των ενώσεων ιδιοκτητών υποστηρίζουν ότι τα χρήματα δεν φτάνουν. «Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους προστασία για τους ενοικιαστές λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας», λέει ο Τζόσεφ Στράσμπουργκ, που εκπροσωπεί 25.000 ιδιοκτήτες στη αμερικανική μεγαλούπολη, «αλλά εκτός αυτής της διαδικασίας βρίσκονται χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες»

Τα κινήματα των ακτιβιστών προετοιμάζονται εδώ και μήνες για να αποτρέψουν μια ακόμα μεγαλύτερη κρίση αστεγίας. Τον Μάρτιο, στις αρχές της πανδημίας, στη Νέα Υόρκη, έριξαν το βάρος τους στην υπογραφή ομαδικού αιτήματος για το κλείσιμο των αρμοδίων δικαστηρίων, την οποία υπέγραψαν τελικώς 90.000 άτομα. Κυρίως όμως βοήθησε στην δικτύωση των κινημάτων και στην αύξηση των μελών τους. Αυτό έγινε πιο έντονο μετά τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικούς και τις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα. «Ακυρώστε το ενοίκιο» ήταν ένα από τα συνθήματα σε εκείνες τις πορείες, καθώς πολλοί συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις των κινημάτων Black Lives Matter, το υιοθέτησαν.

http://ergasianet.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.