“Καλπάζει” το ρώσικο ρούβλι, ράλι στο χρηματιστήριο της Μόσχας

“Καλπάζει” το ρώσικο ρούβλι, ράλι στο χρηματιστήριο της Μόσχας

  • |

Ενώ τα ρεπορτάζ των δυτικών μέσων ενημέρωσης εμφανίζουν τη Ρωσία να βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση – σχεδόν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, η εικόνα στις αγορές δείχνει ακριβώς το αντίθετο:

Το ρώσικο εθνικό νόμισμα (ρούβλι) ενισχύεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές συναλλάγματος. Οχι μόνον έχει καλύψει τις απώλειες που είχε υποστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά βρίσκεται πάνω από τα προ εισβολής επίπεδα ισοτιμιών.
Παράλληλα το χρηματιστήριο της Μόσχας ανακάμπτει έχοντας καλύψει μεγάλο μέρος των απωλειών και τις τελευταίες μέρες “τρέχει” σε ρυθμούς μινι ράλι.
Στις αγορές Forex το ρούβλι κινείται σήμερα στα 76,5 ανά ευρώ και στα 72,6 ανά δολάριο, κερδίζοντας περίπου 1,3% σε ημερήσια βάση. Σε σχέση με τις προ εισβολής ισοτιμίες το ρωσικό εθνικό νόμισμα κερδίζει περίπου 11%.

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι ισοτιμίες ήταν περίπου 84 ρούβλια ανά ευρώ και περίπου 82 ανά δολάριο.

Ιλιγγιώδης είναι η άνοδος του από τα χαμηλά που είχε σημειώσει όταν ανακοινώθηκε το πρώτο πακέτο οικονομικών κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας. Τότε η ισοτιμία είχε φθάσει τα 144.8 ρούβλια ανά ευρώ. Τώρα είναι περίπου 95% υψηλότερη (!) και πιθανότατα θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Στην άνοδο των ισοτιμιών του συνέβαλε η απόφαση της Μόσχας να διακόψει την παροχή αερίου σε Πολωνία-Βουλγαρία, ζητώντας να πληρώνεται σε ρούβλια.

Θετικά μηνύματα (για τον Πούτιν) και από το χρηματιστήριο  της Μόσχας. Ο δείκτης RTSI των μετοχών σε ξένο νόμισμα  σημειώνει αυτή την ώρα άνοδο 3%, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια “βαλτώνουν στα ρηχά”. Ο δείκτης ΜΟΕΧ των μετοχών  σε ρουβλια πραγματοποιεί επίσης άλμα +2,40%.

sofokleousin.gr