Οι «μεγάλες αδελφές» κερδίζουν από την ενεργειακή κρίση

Οι «μεγάλες αδελφές» κερδίζουν από την ενεργειακή κρίση

  • |

Υπετριπλάσια κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ανακοίνωσε η πανίσχυρη εταιρεία υδρογονανθράκων ΒP, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ στην ιστορία της. Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η υψηλή κερδοφορία των διυλιστηρίων απέφεραν στον πολυεθνικό κολοσσό, που έχει έδρα στο Λονδίνο, επίσημα καθαρά κέρδη σχεδόν 9,3 δισ. δολαρίων (ή 8,45 δισ. εκτιμώμενα κέρδη αφαιρώντας έκτακτα έσοδα-έξοδα), έναντι 3,1 δισ. καθαρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Παρά την κερδοφορία της η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημιές το πρώτο εξάμηνο του 2022, ύψους 11,13 δισ. δολαρίων, υπολογίζοντας την επιβάρυνση που υπέστη το πρώτο τρίμηνο, μετά την αποχώρησή της από τη ρωσική Rosneft λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. H BP ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενισχύσει τις πληρωμές στους μετόχους κατά 10% και θα δώσει 3,5 δισ. δολάρια για να επαναγοράσει μετοχές, λόγω των υψηλών κερδών.

Το ρεκόρ υπερ-κερδών της BP έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στη Μεγάλη Βρετανία, από την αντιπολίτευση και συνδικάτα, τα οποία επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν έχει αξιοποιήσει τα έσοδα από την επιβολή έκτακτου φόρου στις μεγάλες εταιρείες υδρογονανθράκων, για να μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών. «Ο κόσμος τρέμει για τις νέες αυξήσεις στην ενέργεια που αναμένονται το φθινόπωρο, όμως και πάλι βλέπουμε τις εταιρείες υδρογονανθράκων να ανακοινώνουν τόσο μεγάλα κέρδη που προκαλούν δάκρυα», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτίνα των Εργατικών και σκιώδης υπ. Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έκανε λάθος «να δώσει τεράστιες φοροαπαλλαγές δισεκατομμυρίων στις πετρελαϊκές εταιρείες».

Η BP είναι τελευταία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία μέχρι σήμερα που ανακοινώνει ρεκόρ κερδών γι’ αυτή την περίοδο. Ηδη η Shell είδε τα κέρδη της να υπερδιπλασιάζονται, φτάνοντας τα 11,5 δισ. δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2022, έναντι 5,5 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η Chevron είχε σχεδόν τετραπλάσια κέρδη (11,6 δισ. από 3,1 δισ.), ενώ η Exxon Mobil υπερτριπλασίασε τα κέρδη της, στα 17,9 δισ. από 4,7 δισ. δολάρια.

https://www.efsyn.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.