Οι κεντρικές τράπεζες ωθούν τις δυτικές οικονομίες σε ύφεση

Οι κεντρικές τράπεζες ωθούν τις δυτικές οικονομίες σε ύφεση

  • |

Κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες της υφηλίου ξεκαθάρισαν πως προτίθενται να θυσιάσουν την όποια ανάπτυξη προκειμένου να κερδηθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2%.
Δεν υπάρχει «ομαλή προσγείωση», οι κεντρικές τράπεζες θα ωθήσουν τις δυτικές οικονομίες σε ύφεση προκειμένου να είναι σίγουρες ότι κέρδισαν τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Δίνοντας τη δική της ετυμηγορία για τα όσα ειπώθηκαν ανοιχτά την προηγούμενη εβδομάδα από τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες της υφηλίου στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο της αμερικανικής Fed στο Τζάκσον Χόουλ του Ουαϊόμινγκ, η σύμβουλος του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και «στρατηγός» στην J.P. Morgan Asset Management είπε το αυτονόητο.

Μπάμπης Μιχάλης

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg τόνισε πως το μήνυμα όλων των παραπάνω ήταν με διαφορετικούς τρόπους ότι δεν είναι σίγουροι πως η δουλειά έχει ολοκληρωθεί και ότι ο πληθωρισμός βαδίζει σταθερά προς τον στόχο του 2%. Κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει υψηλό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι προέβλεπαν οι αγορές. Απορρίπτοντας την ιδέα της «ήπιας προσγείωσης», η Κάρεν Γουόρντ είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν σημάδια εξασθένησης προτού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής νιώσουν έτοιμοι για χαλάρωση της σκληρής τους προσέγγισης.

«Η πιθανότητα ύφεσης νομίζω ότι είναι ακόμα υψηλή. Αυτό είναι που θα μας απαλλάξει από τον πληθωρισμό», υπογράμμισε, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και καταρρίπτοντας με τον πλέον ωμό τρόπο την επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες αλλά και τις φρούδες ελπίδες της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων που τρέφουν στους επενδυτές οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Και το κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γκρέμισμα της αγοράς εργασίας και η απόκρουση των πιέσεων των εργαζομένων προς τους εργοδότες για υψηλότερους μισθούς. Οι παρατηρήσεις της Γουόρντ δημοσιοποιήθηκαν καθώς τα τελευταία στοιχεία από τη Γερμανία έδειχναν ετήσια αύξηση των μισθών στο 6,6% το β’ τρίμηνο του 2023 – από 5,6% το α’ τρίμηνο. αλλά και υποχώρηση του οικονομικού κλίματος σε ευρωζώνη και Ε.Ε. αυτόν τον μήνα.

efsyn.gr/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος