Ο πιθανός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ προβλέπει θάνατο του ευρώ μέσα στο 2018

Ο πιθανός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ προβλέπει θάνατο του ευρώ μέσα στο 2018

Μαύρες προβλέψεις κάνει ο επικρατέστερος να αναλάβει πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ, Τέντ Μάλοξ, ο οποίος σε συνέντευξη του στο BBC δήλωσε ότι δεν ξέρει αν θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση σε λίγους μήνες και ότι το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει μέχρι το 2018. Πρόσθεσε δε ότι, εάν ήταν επενδυτής, θα «σόρταρε» το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Νομίζω ότι είναι ένα νόμισμα το οποίο δεν βρίσκεται απλά σε πτώση, αλλά έχει σοβαρό πρόβλημα και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να καταρρεύσει μέσα στους επόμενους 18 μήνες», πρόσθεσε για να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Υπέρμαχος του Brexit και πιθανός πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ε.Ε. ο Αμερικανός καθηγητής Τεντ Μάλοξ προτάθηκε για τη θέση αυτή από τον πρωτεργάτη της βρετανικής αποχώρησης Νάιτζελ Φαράτζ.

Ο Μάλοξ έχει περάσει από συνέντευξη για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε. και αναμένεται να διοριστεί, όταν η Γερουσία επικυρώσει τον διορισμό του Ρεξ Τίλερσον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του για την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ προκάλεσαν αίσθηση, αλλά και την άμεση αντίδραση Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι μάγος, ούτε έχω καμία κρυστάλλινη μπάλα για να δω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι πρέπει να δουλέψουμε για να ενδυναμώσουμε τη νομισματική ένωση και αυτό κάνουμε εδώ και 4 χρόνια. Συνεπώς, καλή τύχη στον νέο πρεσβευτή – αν θα πάρει τη θέση – εμείς θα συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε».

«Δεν έχουν νόημα οι προσπάθειες διαίρεσης των Ευρωπαίων», είπε από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας «θα απογοητεύσουμε αυτούς μας θεωρούν ήδη νεκρούς. Πιστεύω ότι πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου τα λόγια του Μαρκ Τουέιν «τα νέα του θανάτου μου είναι κάτι παραπάνω από πρόωρα».

http://tvxs.gr/