Τους καρπούς του νεοφιλελευθερισμού δρέπει η πολιτεία της Οκλαχόμα, που κινδυνεύει με απόλυτη διάλυση

Τους καρπούς του νεοφιλελευθερισμού δρέπει η πολιτεία της Οκλαχόμα, που κινδυνεύει με απόλυτη διάλυση

Σε δεινή κατάσταση φαίνεται πως βρίσκεται η πολιτεία της Οκλαχόμα, με τις πολιτειακές υπηρεσίες να είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της απόλυτης διάλυσης.

Οι αστυνομικοί για παράδειγμα, καλούνται να μη γεμίζουν τα ντεπόζιτα των περιπολικών τους ώστε να εξοικονόμησουν χρήματα. Όσοι εντοπίζονται να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ δε χάνουν το δίπλωμά τους επειδή δεν υπάρχoυν υπάλληλοι γραφείου για να κάνουν τη γραφειοκρατική δουλειά. Οι φυλακές είναι επικίνδυνα γεμάτες, στο σημείο που ο διευθυντής του σωφρονιστικού συστήματος της πολιτείας να λέει ότι “κάτι πρόκειται να σκάσει”.

Η πολιτεία έχει αρχίσει να πειραματίζεται με την τετραήμερη εβδομάδα στα σχολεία, δηλαδή με τα μαθήματα να γίνονται από Τρίτη ως Παρασκευή, αφού ο μισθός των δασκάλων και των καθηγητών που δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, ξεκινάει από τα 31.000 δολάρια. Οι περισσότεροι δάσκαλοι αναγκάζονται να εργαστούν σε δεύτερες δουλειές με τους περισσότερους από αυτούς να δουλεύουν τα βράδια ή τα Σαββατοκύριακα στα Walmart ή σε τοπικά εστιατόρια.

Σαν αποτέλεσμα, παρατηρείται η μετανάστευση δασκάλων και καθηγητών προς τις γειτονικές πολιτείας του Τέξας και του Άρκανσο, ενώ από την Οκλαχόμα έχει φύγει ακόμα και ο Δάσκαλος της Χρονιάς για το 2016. Το φαινόμενο δεν είναι περίεργο, αφού μία διαδρομή 20 λεπτών με το αυτοκίνητο στην άλλη μεριά των πολιτειακών συνόρων, συνήθως έχει ως αποτέλεσμα 10.000 δολάρια αύξηση στο μισθό ενός δασκάλου. Η έλλειψη δασκάλων στην Πολιτεία είναι τόσο έντονη, που ανάγκασε τα διάφορα σχολεία να βρουν περίπου 1850 ενήλικες χωρίς τα απαραίτητα προσόντα, να τους δώσουν έκτακτες διαπιστεύσεις και να τους τοποθετήσουν σε σχολικές αίθουσες.

Ακόμα χειρότερα, η ιατρική ασφάλιση η οποία προσφέρεται στους δασκάλους είναι πανάκριβη, με το φθηνότερο πρόγραμμα να κοστίζει 400 δολάρια το μήνα για ένα πρόσωπο, ενώ το κόστος για την προσθήκη στο ασφαλιστικό πρόγραμμα ενός συζύγου και ενός παιδιού, είναι 470 δολάρια και 208 δολάρια το μήνα αντίστοιχα.

Η αιτία αυτού του φιάσκο, δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί, σύμφωνα με τον Economist. Οι φοροαπαλλαγές προς εταιρείες και πλούσιους, έχουν καταστρέψει την οικονομία της πολιτείας. Για παράδειγμα, νομοθετήθηκαν φοροαπαλλαγές προς τις πετρελαιοπαραγωγικές εταιρείες οι οποίες κόστισαν περίπου 470 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Μία από αυτές τις φοροαπαλλαγές, έριχνε τη φορολόγηση πετρελαιοπαραγωγικών εταιρειών από το 7% στο 1%. Συγκριτικά, η Βόρεια Ντακότα φορολογεί την παραγωγή πετρελαίου με 11,5%. Η παγκόσμια πτώση στην τιμή του πετρελαίου το 2014 έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Η Οκλαχόμα επίσης μείωσε δραματικά της φορολογία εισοδήματος, ενώ η ρεπουμπλικανή κυβερνήτης εκλέχθηκε με την υπόσχεση να εκμηδενίσει τη φορολογία εισοδήματος εντελώς. Έτσι, από το 2008 ο προϋπολογισμός της πολιτείας για την εκπαίδευση έχει μειωθεί κατά 28,2%, με τη μείωση να είναι η μεγαλύτερη στη χώρα. Η φορολόγηση της περιουσίας η οποία μπορεί να αντιστάθμιζε τη διαφορά, είναι αρκετά περιορισμένη εξαιτίας του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Παρόμοια νεοφιλελεύθερα εγχειρήματα έχουν γίνει και σε άλλες πολιτείες, με τα περισσότερα από αυτά να ακολουθούν το παράδειγμα της πολιτείας του Κάνσας και να αντιστρέφονται, προτού η πολιτεία διαλυθεί ολοκληρωτικά. Η Οκλαχόμα όμως, δε μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο χάρη σε ένα νόμο που ψηφίστηκε το 1992 και απαιτεί τη συμφωνία των 3/4 του νομοθετικού σώματος προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε αύξηση φορολογίας.

Έτσι προς το παρόν, η συγκεκριμένη πολιτεία, δε μπορεί να κάνει τίποτα άλλο πέρα από το να προσφέρει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, μία οπτική για το τι συμβαίνει όταν κόβεις τη φορολογία σε επιχειρήσεις και πλούσιους, ενώ παράλληλα θες να συνεχίσεις να ζεις σε μια οργανωμένη κοινωνία.

/spasmenoparathyro.me