Ο κύβος ερρίφθη για τους ευρωπαϊκούς δασμούς στις ΗΠΑ

Ο κύβος ερρίφθη για τους ευρωπαϊκούς δασμούς στις ΗΠΑ

  • |

Στην αντεπίθεση για τους δασμούς που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στον χάλυβα (25%) και το αλουμίνιο (10%), περνάει, όπως είχε προαναγγελθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλούνται το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε.  ενέκριναν ομόφωνα την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, συνολικού ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μέτρο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της οποίας θα γίνει στις 20 Ιουνίου. Αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν έχει προτείνει δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα όπως χυμός πορτοκαλιού, μπέρμπον, τζιν και μοτοσικλέτες ως απάντηση στις «παράνομες» πράξεις των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε δασμούς 25% στην εισαγωγή χάλυβα και 10% στην εισαγωγή αλουμινίου, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις καθώς ο «εμπορικός πόλεμος» που κηρύσσει ίσως προκαλέσει κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία κατά το ΔΝΤ.

Μεταξύ των χωρών που πλήττονται και ο Καναδάς, που με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 12,9 δισ. δολάρια από 1η Ιουλίου.

efsyn.gr