Ρεκόρ 15ετίας ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Ρεκόρ 15ετίας ο πληθωρισμός στην Τουρκία

  • |

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλεί η έκρηξη του πληθωρισμού σε επίπεδα-ρεκόρ, όπως τα κατέγραψε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Με δηλώσεις που έκανε άμεσα ο γαμπρός του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, επιχειρεί να μετριάσει τις συνέπειες του ρεκόρ πληθωρισμού που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας και υπογράμμισε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η διαδικασία αντιμετώπισης του πληθωρισμού με όλους τους φορείς.

Ο πληθωρισμός πάντως σημείωσε ρεκόρ 15 ετών, αγγίζοντας σχεδόν το 25%, με αύξηση πάνω από 6% τον περασμένο μήνα -ποσοστό διπλάσιο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Υποβάθμιση του αξιόχρεου των τουρκικών τραπεζών

Η είδηση έρχεται μόλις μια μέρα μετά την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας 20 τουρκικών τραπεζών σε συνάλλαγμα από τον οίκο Fitch. Ο διεθνής οίκος σημειώνει επίσης ότι το πρόσημο του βαθμού αυτών των τραπεζών παραμένει αρνητικό.

Ο οίκος συνδέει την υποβάθμιση με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, την αύξηση των επιτοκίων, αλλά και τις πιέσεις που προβλέπει ότι θα δεχθούν οι τράπεζες, με τη μειωμένη ανάπτυξη που αναμένεται για το 2019.

Πάντως ο Μπεράτ Αλμπαϊρακ επιμένει πως με το νέο σύστημα, την εξοικονόμηση πόρων στο δημόσιο, την αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας και τη συνεργασία με τους παράγοντες της εσωτερικής αγοράς από τον τρέχοντα μήνα θα ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Παραμένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το δολάριο και το ευρώ σημειώνουν άνοδο της τάξης του 1% ενώ το χρηματιστήριο απώλεια μικρότερη της μιας μονάδας.

economy365.gr