Προειδοποιήσεις σε Γαλλία και Ιταλία για τους προϋπολογισμούς

Προειδοποιήσεις σε Γαλλία και Ιταλία για τους προϋπολογισμούς

  • |

Καμπανάκι σε Παρίσι και Ρώμη για τα προσχέδια των προϋπολογισμών που κατέθεσαν για το 2020 έκρουσε σήμερα η Κομισιόν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εκτροχιασμού από τους στόχους για το χρέος και τη μείωση του ελλείμματος.

«Μεταξύ των σχεδίων προϋπολογισμού που ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης, αυτά που μας απασχολούν πιο πολύ είναι εκείνα με επίπεδα χρέους που είναι υψηλά και δεν μειώνονται αρκετά γρήγορα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ανακοίνωση, αναφερόμενος στην Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ. ενέχουν επίσης τα προσχέδια προϋπολογισμού της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Φινλανδίας.

«Καλούμε όλα τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης (με τους κανόνες) να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα εντός της διαδικασίας των εθνικών προϋπολογισμών για να διασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός για το 2020 θα συμμορφώνεται», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε πάντως πως δεν ζήτησαν άμεσες αλλαγές στα προσχέδια της Γαλλίας και της Ιταλίας επειδή δεν βλέπουν σοβαρό κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Νωρίτερα τον Νοέμβριο, η Κομισιόν προέβλεψε ότι η Ιταλία μπορεί να αυξήσει το χρέος της στο 136,2% του ΑΕΠ φέτος. Το χρέος μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται στο 136,8% την επόμενη χρονιά και στο 137,4% το 2021, σύμφωνα με την Κομισιόν. Βάσει των κανόνων της ΕΕ, οι χώρες με χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ πρέπει σταδιακά να το μειώσουν. Η Κομισιόν προέβλεψε επίσης ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ιταλίας θα επιδεινωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,5% το 2020, ενώ οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν ότι πρέπει να βελτιωθεί.

Η Γαλλία, που έχει χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ, αναμένεται να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, πάνω από το όριο του 3,0% που ορίζει η ΕΕ. Το έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί στο 2,2% την επόμενη χρονιά και να παραμείνει στο επίπεδο αυτό το 2021. Παράλληλα, το χρέος της χώρας αναμένεται να αυξηθεί φέτος και το 2021.

efsyn.gr