Βόρεια Ιρλανδία: Ιστορική νίκη του Σιν Φέιν

Βόρεια Ιρλανδία: Ιστορική νίκη του Σιν Φέιν

  • |

«Σεισμός» στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς το Sinn Féin, πρώην πολιτικό παρακλάδι του IRA, βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει η πρώτη πολιτική δύναμη στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στις 5 Μαΐου.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίστηκε το πρωί του Σαββάτου 7 Μαΐου και το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που ισχύει στη Βόρεια Ιρλανδία θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιες εκπλήξεις. Όμως το βράδυ της Παρασκευής, ο βρετανικός Τύπος θεωρούσε ήδη δεδομένη την ιστορική νίκη του Σιν Φέιν.

Ένα αποτέλεσμα που, εάν επιβεβαιωθεί, «ανατρέπει περισσότερο από έναν αιώνα προτεσταντικής πλειοψηφίας στη Βόρεια Ιρλανδία, από τότε που η επαρχία δημιουργήθηκε το 1921 και χωρίστηκε από την υπόλοιπη, ανεξάρτητη και κατά κύριο λόγο Καθολική, Ιρλανδία», σχολιάζει η Daily Telegraph. Η νίκη του Σιν Φέιν «θα βύθιζε τη συμφωνία κατανομής της εξουσίας στην αβεβαιότητα», γράφει η συντηρητική εφημερίδα. Οι εκπρόσωποι του DUP [Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα] έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να αρνηθούν να λάβουν μέρος στην κυβέρνηση σε περίπτωση νίκης του Σιν Φέιν. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο κινδυνεύει επίσης «να περιπλέξει τις συζητήσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των συνόρων μετά το Brexit», καταλήγει η The Daily Telgraph.

http://artinews.gr