Βρεθήκαμε σήμερα στη σύσκεψη τον φορέων που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Αγρινίου, μια σύσκεψη που διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία του Σωματείου των Εργαζομένων σ΄ αυτό και η οποία εξελίχθηκε σε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση για τον προγραμματισμό των δράσεων, που η τοπική κοινωνία πρέπει να αναλάβει για να υπερασπιστεί το κοινωνικό και δημόσιο αγαθό της Δημόσιας υγείας.
- του Λευτέρη Τηλιγάδα | | red line
Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου κ. Δημήτρης Τσιάντας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. του νοσοκομείου κ. Κώστας Μπακόπουλος και κ Στέλιος Μερμίγκης, η διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας κ. Ελένη Σούκη, ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου κ. Θεόδωρος Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου κ. Μιχάλης Κατσιγιάννης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Παναγιώτης Μπεσίνης, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Μεσολογγίου κ. Δημήτρης Τουμαράς, ο Πρόεδρος του κοινωνικού Σωματείου «Δικαίωμα στη ζωή», το οποίο αγωνίζεται για τα κοινωνικά και δημόσια αγαθά, που οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στην χώρα από το σύνολο των συγκυβερνήσεων συρρικνώνουν, επιδιώκοντας την ολοσχερή κατάργηση τους, κ. Νίκος Καμζέλας με αντιπροσωπεία μελών του, αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα θέματα Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Αγρινίου κ. Κώστας Καλαντζής, καθώς και μέλη της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο».
Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας προσήλθε και ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι μία ώρα πριν την σύσκεψη των φορέων ο κ. Κώστας Μπακόπουλος, ο κ. Θεόδωρος Κανελλόπουλος, η κ Ελένη Σούκη, και ο κ. Δημήτρης Τσιάντας, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης της πόλης στο πλαίσιο των δράσεων της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. έτσι ώστε να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.
Από το σύνολο των δηλώσεων των εργαζομένων στο νοσοκομείο στη συνέντευξη τύπου, αλλά και των εισηγήσεων τους κατά την σύσκεψη των φορέων, αναδείχθηκε με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο η τραγική κατάσταση της εξαιρετικά ελλιπούς λειτουργίας του νοσοκομείου, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.
Στις αρχές του 2016 σαράντα (40) νοσηλευτές, που ήρθαν από τα Κέντρα Υγείας στο Νοσοκομείο, θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους, η καρδιολογική μέρα λειτουργεί, την άλλη δεν λειτουργεί, στη Μονάδα Τεχνητού το νοσηλευτικό προσωπικό συνεχώς μειώνεται, με αποτέλεσμα οι βάρδιες να μην καλύπτονται επαρκώς, ενώ ταυτοχρόνα οι υποσχέσεις του προεκλογικού επισκέπτη του νοσοκομείου κ. Κουρουμπλή ότι μετά τις εκλογές θα έρχονταν στο νοσοκομείο δέκα ιατροί αποδείχθηκαν «λόγια του αέρα».
Ο κ. Κώστας Μπακόπουλος (νευροχειρουργός), υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι αρκετές φορές δεν μπορούν να τηρηθούν ούτε καν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την αξιόπιστη λειτουργία των κλινικών, με τα προβλήματα να συσσωρεύονται συνεχώς, συμπληρώνοντας πως το νοσοκομείο λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο από την προσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών που εργάζονται σ’ αυτό.
Το ανάγλυφο αυτής της απαξιωμένης υγειονομικής δομής όμως το δίνουν οι αριθμοί που ανέφερε η κ. Σούκη: 24 θέσεις ειδικευμένων γιατρών κενές από τις 86 που προβλέπει ο οργανισμός και 24 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών κενές από τις 50 θέσεις του οργανογράμματος.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι οι ελλείψεις αυτές είναι ελλείψεις ενός οργανογράμματος, που είχε σχεδιασθεί για να καλύψει τις ανάγκες του παλιού νοσοκομείου της πόλης, το οποίο ήταν εξαιρετικά μικρότερο και σε κλίνες αλλά και σε εργαστηριακή δυναμική.
Σήμερα το νοσοκομείο Αγρινίου μοιάζει με τάνκερ στη λίμνη Τριχωνίδα. Ένα τάνκερ κολλημένο στη λάσπη, το οποίο ούτε να βυθιστεί μπορεί, ούτε να επιπλεύσει καταφέρνει.
Αν τώρα στην παραπάνω εικόνα προστεθεί και η πληροφορία που έδωσε ο κ. Κανελλόπουλος, ότι οι περισσότεροι γιατροί του νοσοκομείου βρίσκονται μεταξύ 55 και 65 ετών, καθώς και το γνωστό «τοις πάσι» ότι καρδιολογική ουσιαστικά κλινική δεν υπάρχει, όχι μόνο στο Αγρίνιο, αλλά πουθενά στην Αιτωλοακαρνανία, μπορεί κανείς να υποθέσει, τι είναι αυτό που λένε τα όρνια της Κλεισούρας, όταν βλέπουν τα ασθενοφόρα να μεταφέρουν μέρα παρά μέρα τους καρδιοπαθείς από το νοσοκομείο Αγρινίου στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου.
Αυτή είναι η κατάσταση και είναι γνωστή σε όλους.
Όλες οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων της πόλης εστίασαν στο γεγονός της ουσιαστικής και άμεσης αντίδρασης της κοινωνίας.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Μιχάλης Κατσιγιάννης, είπε ότι είναι υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους του νομού και της περιοχής που δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν στη βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να μην δούμε αποσπασματικά την λειτουργία του νοσοκομείου αλλά ενταγμένη μέσα στον ενιαίο χαρακτήρα της δημόσιας υγείας που πρώτο και κύριο μέλημά της πρέπει να είναι η πρόληψη. Πρέπει λοιπόν ενιαία να απαιτήσουμε τον δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της δημόσιας υγείας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους αγώνες του Εργατικού Κέντρου για την υγεία στο νομό κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για το πάγιο και διαχρονικό αξίωμα της δράσης του που συμπυκνώνεται στη φράση «δωρεάν υγεία για όλους. Αναφέρθηκε στην καταλήστευση των ταμείων και της «απαλλοτριώσεις» του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ των δανειστών, και κάλεσε τους εργαζόμενους στις 3 του Δεκέμβρη, ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, όχι απλώς να παρευρεθούν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου. Καταλήγοντας σημείωσε: «Εμείς προτείνουμε, όχι να κλείσουμε δρόμους, αλλά να ανοίξουμε τους δρόμους στα διόδια, εκεί που ο λαός πληρώνει χαράτσια. Ο κοινωνικός αυτοματισμός που επιδιώκουν να ενεργοποιήσουν, θα πρέπει να τους γυρίσει μπούμερανγκ.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Πάνος Μπεσίνης υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι οι ευθύνες όλων όσων ανεχόμαστε αυτού του είδους την απαξίωση των δομών της υγείας φέρουμε σημαντική ευθύνη, αφού όλοι, όπως είπε, είμαστε γνώστες των προβλημάτων, είτε από την προσωπική εμπειρία του καθενός από τον νοσοκομείο είτε από τα κοντινά μας πρόσωπα. Υπογράμμισε ότι ο αγώνας όλων μας πρέπει και οφείλει να είναι ένας αγώνας για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους τους κατοίκους αυτής της περιοχής και της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις. Επισήμανε για τις εκάστοτε κυβερνήσεις που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα, ότι δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα «στη μοίρα την κακομοίρα», όπως χαρακτηριστικά είπε, «ούτε την ώρα που αυτοί μας φτύνουν εμείς να λέμε ότι βρέχει».
Ο δήμαρχος Αγρινίου αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι τομείς της δημόσιας διοίκησης. Τόνισε το αξίωμα της δημόσιας και δωρεάν υγείας, ιδιαίτερα, όπως είπε όταν υπάρχουν δημόσιες υποδομές όπως του συγκεκριμένου νοσοκομείου, το οποίο κόστισε περίπου 50 εκατομμύρια. Έχουμε φτάσει στο σημείο, είπε, να έχουμε ένα τέλειο νοσοκομείο, αλλά να μην έχουμε γιατρό. «Πρέπει να βγούμε όλοι στα κάγκελα», υπογράμμισε, γιατί… θα κλείσουνε οι δήμοι, θα κλείσουν τα νοσοκομεία… Όποια δημόσια δομή υπάρχει θα κλείσει. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη θέση της ΥΠΕ για το παλιό νοσοκομείο, το οποίο ενώ ο Δήμος το ζήτησε για να στεγάσει κάποιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου, αυτοί σχεδιάζουν τη δημιουργία εκεί αστικού τύπου κέντρο υγείας. «Εδώ δεν μπορούν να λειτουργήσουν το νοσοκομείο», σημείωσε, «θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και αστικού τύπου κέντρο υγείας. «Είμαι στη διάθεση όλων», κατέληξε, «σε ό,τι κι αν αποφασιστεί».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Σωματείου «Δικαίωμα στη ζωή» κ. Νίκος Καμζέλας, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στις δράσεις του σωματείου που αφορούσαν τη λειτουργία του νοσοκομείου, πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων της πόλης, το κλείσιμο της εθνικής οδού, το άνοιγμα των διοδίων της γέφυρας με ταυτόχρονο μοίρασμα φυλλαδίων και πρότεινε την κοινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και των φορέων με μοναδικό θέμα την απόφαση για τον συντονισμό των δράσεων για να στηριχθεί και να υποστηριχθεί πλήρη και ολοκληρωμένη λειτουργία του νοσοκομείου.
Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τον Δήμαρχο Αγρινίου και πρότεινε αυτή να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.
Ειπώθηκαν κι αλλά… κι άλλα πολλά. Και επειδή «άλλα είναι τ’ άλλα κι άλλα της Παρασκευής το γάλα» αυτά τα αφήνουμε για αύριο.