Διέξοδο στα αρωματικά φυτά αναζητούν οι παραγωγοί, στην τελική ευθεία το εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας από το ΥπΑΑΤ

Διέξοδο στα αρωματικά φυτά αναζητούν οι παραγωγοί, στην τελική ευθεία το εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας από το ΥπΑΑΤ

  • |

Σημαντικό είναι το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Παραγωγοί που έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται πρόσφατα με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών μας ανέφεραν ότι στοχεύουν στη διάθεση του προϊόντος τους στο εξωτερικό σε τιμές που θα τους επιτρέψουν να αποκομίσουν ένα σεβαστό περιθώριο κέρδους. Ρίγανη, λεβάντα και ματζουράνα συγκαταλέγονται μεταξύ των ειδών που φυτεύουν οι παραγωγοί, ευελπιστώντας να βρουν μια αξιόπιστη εναλλακτική σε σχέση με παραδοσιακές, «κορεσμένες» καλλιέργειες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥπΑΑΤ, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών για το 2016 ανήλθαν σε 66.542 στρέμματα, έναντι 60.378 στρεμμάτων το 2015.

Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της κατακόρυφης αύξησης του ενδιαφέροντος είναι ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αρωματικών φυτών το 2014 ανέρχονταν σε 28.875 στρέμματα.

Να αναζητήσουν συνεργασίες και με άλλους παραγωγούς ώστε να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας, προέτρεψε τους παραγωγούς που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά, ο γεωπόνος του Α.Σ.  Βοΐου Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης. «Στην περιοχή καλλιεργούνται 3.500 στρέμματα με αρωματικά φυτά (λεβάντα, ρίγανη, τσάι, μελισσόχορτο) εκ των οποίων τα 850 περίπου καλλιεργούνται από τον συνεταιρισμό μας. Για καλής ποιότητας αιθέριο έλαιο από  ρίγανη και αν υπάρχει η ανάλογη αγορά, η τιμή παραγωγού μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 150 ευρώ / λίτρο», συμπλήρωσε.

«Την πρώτη χρονιά μπαίνεις μέσα, θέλεις δύο χρονιές να κάνεις απόσβεση» δήλωσε στον ΑγροΤύπο παραγωγός από τη Μαγνησία που ξεκίνησε βάζοντας 600 στρέμματα ρίγανης. «Η στόχευσή μου είναι κυρίως προς την αγορά του εξωτερικού. Η καλλιέργεια από τη στιγμή που θα φυτεύσεις κρατάει 8 χρόνια, δεν χρειάζεται να ξαναφυτεύσεις» μας είπε.

Στον ΑγροΤύπο μίλησε και ο κ. Χρήστος Σιώζος που έχει ξεκινήσει να καλλιεργεί λεβάντα, μαζί με μια ομάδα επαγγελματικών και ετεροεπαγγελματιών αγροτών, σε μια έκταση 100 στρεμμάτων στη Θεσπρωτία: «Το ψάξαμε και ήρθαμε σε επικοινωνία με την εταιρεία που συνεργαζόμαστε η οποία εξάγει αιθέρια έλαια λεβάντας στο εξωτερικό. Η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 90 ευρώ / λίτρο για το αιθέριο έλαιο. Εμείς αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε δικό μας αποστακτήριο και δίνουμε το προϊόν στα 40-50 ευρώ/ λίτρο. Την πλήρη απόδοση τα φυτά την δίνουν από τον τρίτο χρόνο. Πέρσι είχαμε δώσει αιθέρια έλαια, φέτος θα δώσουμε και το φύλλο της λεβάντας, τη λεγόμενη «δρόγη» για την οποία παίρνουμε τιμή παραγωγού 6 ευρώ / κιλό. Τα έξοδα πέρα από την αγορά των σπόρων και τη φύτευση αφορούν και το καθάρισμα των ζιζανίων».

Τις δυνατότητες αξιοποίησης των προγραμμάτων του ΠΑΑ που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί, οι Ομάδες Παραγωγών και οι Συνεταιρισμοί που ήδη δραστηριοποιούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και επεξεργασία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών απαριθμεί σε κοινοβουλευτική του απάντηση ο υπουργός ΑΑΤ κ. Β. Αποστόλου. Παράλληλα ο υπουργός ενημερώνει ότι στην τελική του φάση βρίσκεται Εθνικό Σρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των καλλιεργειών αρωματικών φυτών.

agrotypos.g

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος