Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Μέλη της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη (1/3/2017), ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου της χοιροτροφίας. Ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπούρας αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων κρεάτων και ζήτησε την εφαρμογή των ισοζυγίων στα σημεία τυποποίησης και την αναγραφή της χώρας προέλευσης στις ταμειακές μηχανές των σημείων πώλησης. Πρότεινε επίσης τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ενυπόθηκων και εγγυημένων από το Ελληνικό δημόσιο δανείων. Συζήτησαν ακόμη και για τις επενδύσεις στον κλάδο μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης. Ο Υφυπουργός κ. Κόκκαλης ενημέρωσε ότι για το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων αναμένεται προς υπογραφή η ανάλογη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Σε ότι αφορά τη ρύθμιση των δανείων, o Υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχει ήδη νομοσχέδιο σε διαβούλευση και θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Μπούρας, «οι ελληνοποιήσεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο. Έρχονται χοιρινά κρέατα από το εξωτερικό και πωλούνται σαν ελληνικά. Κάποιοι κερδοσκοπούν με την ευαισθησία του Έλληνα καταναλωτή για τα ντόπια προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε καλή συνεργασία με τις ηγεσίες των υπουργείων. Πράγματι έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά και ετοιμάστηκε μια ΚΥΑ για τις ελληνοποιήσεις, η οποία θα ικανοποιήσει και το πάγιο αίτημά μας το οποίο είναι η αναγραφή της χώρας προέλευσης στην ταμειακή μηχανή. Εκεί μπορεί πραγματικά να αντιμετωπισθεί η ελληνοποίηση. Πάντως έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά, μιλάμε για Νόμο της ΕΕ που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και έναν χρόνο. Όπως μας τόνισε ο Υφυπουργός είναι θέμα ημερών να υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ με την οποία θα λυθεί το πρόβλημα».
Στην σχετική ΚΥΑ αναμένεται να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
1) Υποχρεώσεις επιχειρήσεων:
Όσον αφορά τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, τονίζεται ότι θα πρέπει να αναγράφουν το είδος κρέατος, τη χώρα καταγωγής ή τις χώρες εκτροφής στα παραστατικά που εκδίδονται από τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν (όπως ταμειακές μηχανές, φορολογικοί εκτυπωτές ΑΔΗΜΕ, ΕΑΦΔΔΣ), ολογράφως ή με συντομογραφία, καθώς και το βάρος των πωλούμενων ποσοτήτων. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα οφείλουν να αναγράφουν στα παραστατικά διακίνησης των ζώων τη χώρα γέννησης και τη/τις χώρα/ες εκτροφής των ζώων, με αναφορά στους ατομικούς, ή μη, κωδικούς αριθμούς σήμανσης των ζώων, κατά περίπτωση. Για τα ζώα που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, στα παραστατικά διακίνησης των ζώων, οι επιχειρήσεις αναγράφουν και τον αριθμό αναφοράς του υγειονομικού πιστοποιητικού, που εκδίδεται μέσω του συστήματος TRACES, δηλαδή τον αριθμό INTRA ή ΚΚΕΕ για ενδοενωσιακές μετακινήσεις ή εισαγωγές από τρίτες χώρες αντίστοιχα.
2) Ιχνηλασιμότητα του κρέατος:
Σε σχέση με την ιχνηλασιμότητα, οι επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο της παραγωγής και διανομής του κρέατος, πρέπει να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής, ενώ θα πρέπει, επίσης, να εγγράφονται διαδικτυακά στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την παρακολούθηση των σφαγών, τη διακίνηση του κρέατος και την τήρηση των μηνιαίων ισοζυγίων κρέατος.
Όσον αφορά το θέμα εγγυημένων από το Ελληνικό δημόσιο δανείων, ο κ. Μπούρας επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς δεν ζητάμε κάτι το ξεχωριστό αλλά να συμπεριληφθούν και αυτά τα δάνεια, που είναι εγγυημένα από το Ελληνικό δημόσιο, στην οποιαδήποτε ρύθμιση δανείων αποφασίσουν. Τα περισσότερα δάνεια αφορούν την περίοδο με τις κρίσεις τιμών στα δημητριακά».
Τέλος ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις επενδύσεις στον κλάδο της χοιροτροφίας. «Περιμένουμε τα Σχέδια Βελτίωσης. Μας είπαν ότι θα προκηρυχθούν αρχές του έτους, στη συνέχεια μιλάνε για Σεπτέμβριο. Ο κλάδος θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και περιμένουμε να προκηρυχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε.
.agrotypos.gr