Στο φετινό Forum Europech, που έγινε στις 28 Απριλίου, στο Περπινιάν της Γαλλίας, οι εκπρόσωποι από τους φορείς παραγωγής κάθε χώρας ανακοίνωσαν τις προβλέψεις του βερίκοκου για το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ 2016 και 2017. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας όπως πρώιμη άνθιση με αντίξοες καιρικές συνθήκες (βροχές, χαμηλές θερμοκρασίες κ.α.), που επηρεάζουν την παραγωγή. Σημαντική αύξηση εμφανίζει κυρίως η παραγωγή της Γαλλίας, ακολουθούν η Ελλάδα και η Ιταλία, μείωση σημειώνει η Ισπανία. Ειδικότερα για την Ελλάδα προβλέπεται η παραγωγή βερίκοκου να ανέλθει πάνω από 77.000 τόνους, αυξημένους σε σχέση με πέρσι. Κάποια προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών αναμένεται να έχει η παραγωγή Μπεμπέκου στην Πελοπόννησο που πάει προς μεταποίηση. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Μαΐου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις στο Περπινιάν, σημαντική αύξηση παρουσιάζει η γαλλική παραγωγή βερικόκων που προβλέπεται να φτάσει τους 151.300 τόνους (πέρσι ανήλθε στους 108.500 τόνους). Αύξηση θα παρουσιάσει και η ιταλική παραγωγή που προβλέπεται να κυμανθεί στους 241.700 τόνους (πέρσι 202.300), ενώ σημαντικά μειωμένη αναμένεται να είναι η ισπανική παραγωγή στους 102.600 τόνους (από 123.000 που ήταν πέρσι).
Όπως αναφέρει ο Γεωπόνος, Βασίλης Κουκουργιάννης, «το βερίκοκο είναι το θερινό φρούτο, που κατακτά συνεχώς τους καταναλωτές της Ευρώπης. Πρώτη χώρα παραγωγής είναι η Ιταλία, ενώ στις εξαγωγές η Γαλλία. Η Ισπανία και η Ιταλία τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια σημείωσαν σημαντική ανανέωση και επέκταση της καλλιέργειας με νέες ποικιλίες, γι αυτό έχουν αύξουσα δυναμική στις εξαγωγές. Μάλιστα η Ιταλία υπερδιπλασίασε τις εξαγωγές, ενώ οι Ισπανοί έχουν βασικό στόχο την αύξηση της παραγωγής με παράλληλη αύξηση τις εξαγωγές.
Η παραγωγή της χώρας μας το 2017 γενικά είναι καλή, όμως βασική ποικιλία παραμένει η Μπεμπέκου καθώς και η Τύρινθος στη Χαλκιδική, με συνέπεια οι εξαγωγές να παραμένουν στάσιμες τα τελευταία χρονιά, αφού οι ποσότητες από τις νέες ποικιλίες για εξαγωγή προς το παρόν είναι περιορισμένες.
Προφανώς η αναδιάρθρωση – ανανέωση και η επέκταση που γίνεται με νέες ποικιλίες στις παραδοσιακές αλλά και σε άλλες κατάλληλες περιοχές, σημαίνει μια Νέα Εποχή για το βερίκοκο της χώρας μας, με στόχους την ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές, αλλά προαπαιτούμενο για την επιτυχία είναι η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση των παραγωγών για τις νέες ποικιλίες και η χρονική οργάνωση της παραγωγής – εμπορίας, για να ήμαστε παρόντες στις αγορές καθ’ όλη την περίοδο, όπως οι ανταγωνίστριες χώρες. Έτσι θα διατηρήσει το Ελληνικό βερίκοκο την παράδοση και θα ανακτήσει σημαντική θέση στις διεθνείς αγορές και ο κλάδος θα έχει ικανοποιητικό εισόδημα».
agrotypos.gr