Το ΥπΑΑΤ επανέρχεται στο θέμα της αναγραφής στο Μητρώο Ποικιλιών Οπωροφόρων Φυτών του συνώνυμου «Καλαμάτα» στην Ονομασία Ποικιλίας Ελιάς «Καλαμών». Αυτό φάνηκε στη σύσκεψη που έγινε πριν λίγες εβδομάδες στο ΥπΑΑΤ, υπό τον Γ. Γρ. κ. Νίκο Αντώνογλου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ΠΕΜΕΤΕ, την ∆ιεπαγγελµατική Ελιάς, τη ∆ιεπαγγελµατική Ελαιολάδου, Αγροτικών Συνεταιρισµών από Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Λιβανάτες, Μεσσηνία, Λακωνία, αλλά χωρίς τον Σύλλογο Υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ). Πάντως στην σύσκεψη δεν φάνηκε να αλλάζουν στάση οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών της Μεσσηνίας που διαφωνούν με μια τέτοια απόφαση. Όπως υποστηρίζουν σε δηλώσεις τους στον ΑγροΤύπο, αυτή η απόφαση θα «ευνοήσει» όχι μόνο του Έλληνες παραγωγούς αλλά και πολλές ξένες χώρες και τελικά δεν θα συνεισφέρει κάτι στην εθνική οικονομία.
Θυμίζουμε το «αλαλούμ» που είχε γίνει τον περασµένο ∆εκέµβριο, με την συγκεκριμένη απόφαση αναγραφής του συνώνυμου «Καλαμάτα» στην ποικιλία Καλαμών, η οποία δηµοσιεύτηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, στις 16 ∆εκεµβρίου 2016, έχοντας την υπογραφή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, που όμως στη συνέχεια ακυρώθηκε, στις 21 ∆εκεµβρίου 2016, µε απόφαση του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (Α.Σ.) Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, «γίνεται μια προσπάθεια από κάποιους να επιβληθεί το όνομα «Ελιές Καλαμάτας» σαν συνώνυμο της ποικιλίας «Ελιές Καλαμών». Αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα μόνο στις επιτραπέζιες ελιές της περιοχής μας που έχουν χαρακτηριστεί σαν ΠΟΠ αλλά και στην παραγωγή όλης της χώρας.
Θυμίζουμε ότι πολλές χώρες (όπως Αίγυπτο, Ιταλία, Τουρκία, Ιράν κ.α.) διαθέτουν ελαιόδεντρα αυτής της ποικιλίας και θα μπορούν μετά από μια τέτοια απόφαση να χρησιμοποιούν και αυτοί το όνομα «Καλαμάτα». Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να λένε κάποιοι ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει σαν αποτέλεσμα να κερδίσει ο Έλληνας παραγωγός. Ήμουν στην συγκεκριμένη σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ και κατέθεσα την αντίθεσή μου σε αυτή την θέση. Εμείς στην Μεσσηνία θα χάσουμε το όνομα του ΠΟΠ και θα το κερδίσουν όλες οι χώρες που παράγουν μαύρη ελιά.
Όταν η ελληνική παραγωγή θα αποτελεί το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, που θα μπορεί να χρησιμοποιεί την λέξη «Καλαμάτα – Kalamata olives», δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας ή της Φθιώτιδας; Μέχρι και στην Χιλή θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το όνομα. Αυτό το γνωρίζουν οι έμποροι και οι μεταποιητές της χώρας μας αλλά πιστεύω ότι δέχονται «πιέσεις» από διεθνείς παράγοντες.
Εμείς σαν συνεταιρισμός θα αντιδράσουμε, το ίδιο θα κάνει και ο Δήμος, η Περιφέρεια αλλά και οι βουλευτές της περιοχής. Αυτό που προσπαθεί να κάνει το ΥπΑΑΤ θα το χαρακτήριζα σαν μια «ουτοπία», που με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην εθνική οικονομία».