Ένταξη νέων καλλιεργειών στο μέτρο μείωσης της νιτρορύπανσης μετά το 2018 μελετά το ΥπΑΑΤ

Ένταξη νέων καλλιεργειών στο μέτρο μείωσης της νιτρορύπανσης μετά το 2018 μελετά το ΥπΑΑΤ

  • |

Το δρόμο της ένταξης και άλλων καλλιεργειών στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης άνοιξε η διευρυμένη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Kόκκαλη, στο ΥπΑΑΤ. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η Δράση 10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα» και τα Υπομέτρα 4.1.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του ΠΑΑ 2014-2020. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη νιτρορύπανση διερευνήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες ένταξης νέων επιλέξιμων καλλιεργειών στη δράση μετά το 2018.

Ήδη, µετά την ένταξη του ηλίανθου, θέση στις επιλέξιµες καλλιέργειες της Απονιτροποίησης διεκδικεί και η ελαιοκράµβη. Μετά την σύσκεψη εκτιμάται πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ο καπνός, ορισμένες δενδρώδεις καλλιέργειες (σε Τύρναβο και Αγιά), καθώς και τα ρεβίθια.

Το Μέτρο Απονιτροποίησης
Η πρόσκληση της Απονιτροποίησης αναµένεται τέλος Καλοκαιριού με αρχές Φθινοπώρου. Έχουμε αύξηση των περιοχών εφαρμογής από 7 σε 37 (30 ευπρόσβλητες στα νιτρικά και 7 υγρότοποι). Δικαιούχοι θα είναι γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης. Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης της δράσης, πρέπει να είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ έτους 2017, που θα χρησιμοποιηθεί ως αίτηση αναφοράς. Στην περίπτωση των μόνιμων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες) τα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ του ενδιαφερομένου με επιλέξιμη για τη δέσμευση δενδρώδη καλλιέργεια να είναι δηλωμένα ως αρδευόμενα (σε επίπεδο αγροτεμαχίου και όχι σε επίπεδο καλλιέργειας).

Όσον αφορά τα κριτήρια προτεραιότητας που θα ενεργοποιηθούν εφόσον ξεπεραστεί (είναι πολύ πιθανόν) ο προϋπολογισμός των 177 εκατ. ευρώ, θα είναι η κακή χηµική κατάσταση στα υπόγεια υδατικά συστήµατα και το κριτήριο Natura, σύµφωνα µε τα όσα προέκυψαν από την 3η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ.

Το Μέτρο θα προκηρυχθεί µε τέσσερις ειδικές δράσεις:
Α) Αγρανάπαυση. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν ετησίως να θέτουν σε αγρανάπαυση έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης.
Β) Αμειψισπορά. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν ετησίως να θέτουν σε αμειψισπορά έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης.
Γ) Χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Στο πλαίσιο αυτής της δέσµευσης οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν: Να εφαρµόζουν χλωρά λίπανση µε φυτά εδαφοκάλυψης στον υποόροφο των δενδρώνων, σε έκταση που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% της ενταγµένης έκτασης.
Δ) Ζώνη ανάσχεσης σε αγροτεμάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα. οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν να εφαρµόζουν παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης πλάτους τουλάχιστον 5 µέτρων, κατά µέσο όρο, στα ενταγµένα στη δέσµευση αγροτεµάχια που εφάπτονται µε επιφανειακά ύδατα (ποτάµια, υδατορέµατα, λίµνες, αρδευτικές διώρυγες, αποστραγγιστικές τάφρους κ.ά.). Στην παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε γεωργικής δραστηριότητας.

Συζήτηση και για Σχέδια Βελτίωσης και net metering
Ακολούθησε στο ΥπΑΑΤ η συζήτηση για τα Σχέδια Βελτίωσης, η οποία και επικεντρώθηκε στα κριτήρια επιλογής ένταξης των υποψηφίων στα δύο υπομέτρα. Αναφέρθηκαν διεξοδικά παραδείγματα υπολογισμού των μορίων και συζητήθηκαν πιθανές αλλαγές.

Επιπλέον από τους εκπροσώπους των παραγωγών ζητήθηκε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του μέτρου που θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση επενδύσεων από συλλογικά σχήματα.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κόκκαλης δήλωσε ότι στην τροποποίηση του ΠΑΑ που υποβλήθηκε πρόσφατα προς έγκριση στην Ε.Ε., έχουν ήδη αλλάξει οι αρχές κριτηρίων επιλογής για το Υπομέτρο 4.1.3 που αφορά στο «net metering» στη βάση των σχετικών αιτημάτων των παραγωγών.

Από την πλευρά τους, οι παρευρισκόμενοι Βουλευτές ευχαρίστησαν τον Υφυπουργό για την ενημέρωσή τους και την άμεση ανταπόκριση σε ερωτήματα που τέθηκαν.

Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη και δηλώσεις Κόκκαλη
Στην σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Ν. Αντώνογλου και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμη. Παραβρέθηκαν επίσης οι Βουλευτές Λάρισας κα Α. Βαγενά, κ. Ν. Παπαδόπουλος, ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Χ. Σιμορέλης, οι Βουλευτές Καρδίτσας κα Χ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου και κα Π. Βράντζα, καθώς και εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ και εκπρόσωποι Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Κόκκαλης δήλωσε τα εξής: «Είχαμε μία εξαιρετικά παραγωγική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης για τη Θεσσαλία.

Εργαζόμαστε μεθοδικά αξιοποιώντας τόσο την τεχνογνωσία, αλλά και τις επισημάνσεις των ίδιων των αγροτών, ώστε η αγροτική μας οικονομία να απολαύσει το μέγιστο όφελος από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως άλλωστε πράττει τα τελευταία χρόνια στα αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα και στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Αγοραστό για την αγαστή συνεργασία που υπάρχει σε όλους τους τομείς».

.agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος