Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία σχετικά με τα κύρια στοιχεία μιας συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, κ. Shinzo Abe, ανακοίνωσαν την επίτευξη καταρχήν συμφωνίας στη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ – Ιαπωνίας. Αναφερόμενος στα σημεία της συμφωνίας που έχουν ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά ο κ. Διονύσιος Πρωτόπαπας, υπεύθυνος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκυο, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η συμφωνία έχει κύριο στόχο να βοηθήσει τις εξαγωγές τροφίμων από την ΕΕ στην Ιαπωνία. Αντίστοιχα θα προσπαθήσει να «ανοίξει» την ευρωπαϊκή αγορά στις εισαγωγές ιαπωνικών αυτοκινήτων. Εκτιμώ ότι εμπορική συμφωνία θα έχει υπογραφεί – αν όλα εξελιχθούν ομαλά – στα μέσα του 2019. Στα κρασιά αναφέρει ότι οι δασμοί στις εισαγωγές από την ΕΕ θα καταργηθούν άμεσα με την υπογραφή της».
Και προσθέτει: Στα τυριά θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος (εκτιμώ περίπου 7 ετών) για την κατάργηση των δασμών και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα «κατοχυρωθεί» η προστασία της ΠΟΠ φέτας. Για το ελαιόλαδο δεν υπάρχουν δασμοί και αυτή την στιγμή δεν έχει κανένα πρόβλημα εξαγωγής στην ιαπωνική αγορά».
Η ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρει τα εξής:
Πρόκειται για την σημαντικότερη διμερή εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ συναφθεί από την ΕΕ και η οποία για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση ως προς τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, αυτή η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών, ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως, τους οποίους καταβάλλουν οι εταιρείες της ΕΕ, θα ανοίξει την αγορά της Ιαπωνίας στις εξαγωγές σημαντικών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και θα αυξήσει τις ευκαιρίες σε ευρύ φάσμα τομέων. Θεσπίζει τα υψηλότερα πρότυπα για την εργασία, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την προστασία των καταναλωτών, διαφυλάσσει πλήρως τις δημόσιες υπηρεσίες και περιέχει ειδικό κεφάλαιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ακόμη, αξιοποιεί και ενισχύει τα υψηλά πρότυπα για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που, τόσο η ΕΕ όσο και η Ιαπωνία, έχουν πρόσφατα κατοχυρώσει στη νομοθεσία τους περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Ο Πρόεδρος της ΕΕ κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Σήμερα συμφωνήσαμε επί της αρχής για μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης, της οποίας ο αντίκτυπος υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνορά μας. Μέσα από τη συμφωνία αυτή, η ΕΕ και η Ιαπωνία προασπίζουν τις κοινές αξίες τους και δεσμεύονται να στηρίξουν τα υψηλότερα πρότυπα σε τομείς όπως η εργασία, η ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία των καταναλωτών. Με τις διεργασίες για την έκδοση αποφάσεων αμοιβαίας επάρκειας, δεσμευόμαστε επίσης να προστατεύσουμε το θεμελιώδες δικαίωμα της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Μαζί απευθύνουμε ισχυρό μήνυμα προς όλον τον κόσμο ότι τασσόμαστε υπέρ του ανοικτού και θεμιτού εμπορίου. Κατά τη γνώμη μας, ο προστατευτισμός δεν ενέχει προστασία. Μόνο με τη συνεργασία θα μπορέσουμε να καθορίσουμε φιλόδοξα παγκόσμια πρότυπα. Αυτό είναι το μήνυμα που η ΕΕ και η Ιαπωνία θα μεταφέρουν μαζί στη συνεδρίαση της G20».
Η Επίτροπος αρμόδια για το εμπόριο, κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, πρόσθεσε: «Τούτη η συμφωνία έχει τεράστια οικονομική σημασία, αλλά είναι και ένας τρόπος για να έρθουμε πιο κοντά. Δείχνουμε στην πράξη ότι η ΕΕ και η Ιαπωνία, ως δημοκρατικοί και ανοικτοί παγκόσμιοι εταίροι, πιστεύουμε στις ελεύθερες συναλλαγές. Ότι πιστεύουμε πως είναι προς το συμφέρον μας να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη. Καθώς η Ιαπωνία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με μεγάλο ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, η συμφωνία αυτή παρέχει τεράστιες δυνατότητες στην Ευρώπη. Αναμένουμε σημαντική ανάπτυξη των εξαγωγών για πολλούς τομείς της οικονομίας της ΕΕ».
Ο κ. Φιλ Χόγκαν, Επίτροπος αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, δήλωσε: «Πρόκειται για αμοιβαία επωφελή συμφωνία για τους δύο εταίρους, αλλά το μεγάλο όφελος θα το αποκομίσει η αγροτική Ευρώπη. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας είναι η σημαντικότερη και πλέον εκτεταμένη συμφωνία που έχει ποτέ συναφθεί στον τομέα της γεωργίας. Σήμερα, καθορίζουμε νέο σημείο αναφοράς για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Από την πρώτη ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, θα εξαλειφθούν οι δασμοί στις εξαγωγές οίνων. Για τους οινοπαραγωγούς, αυτό σημαίνει εξοικονόμηση 134 εκατ. ευρώ ετησίως. Παρομοίως, το αυστριακό Tiroler Speck, η γερμανική Münchener Bier, το βελγικό Jambon d’Ardenne, η πολωνική Polska Wódka καθώς και πάνω από 200 άλλες γεωγραφικές ενδείξεις θα απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας στην Ιαπωνία με εκείνο που απολαμβάνουν στην Ευρώπη».
Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα αυξήσει τις εξαγωγές της ΕΕ και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις μικρές και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και τους εργαζομένους σε αυτές αλλά και για τους καταναλωτές. Η αξία των εξαγωγών της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί έως και κατά 20 δισ. ευρώ, κάτι που συνεπάγεται περισσότερες δυνατότητες και θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς της ΕΕ όπως η γεωργία και τα τρόφιμα, τα δερμάτινα είδη, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και άλλα.
Όσον αφορά τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ, η συμφωνία:
– καταργεί τους δασμούς σε πολλά τυριά όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα βαρύνονται με δασμό 29,8 %) καθώς και στις εξαγωγές οίνων (σημερινός δασμός 15 % κατά μέσο όρο)
– θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ για το χοιρινό οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών κρεάτων σχεδόν αδασμολόγητες
– εξασφαλίζει την προστασία στην Ιαπωνία περισσότερων από 200 ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, των λεγόμενων γεωγραφικών ενδείξεων.
Επίσης, η συμφωνία:
– ανοίγει τις αγορές υπηρεσιών, και ειδικότερα τις αγορές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών·
– εξασφαλίζει την πρόσβαση των εταιρειών της ΕΕ σε μεγάλες αγορές δημόσιων συμβάσεων της Ιαπωνίας σε 48 μεγάλες πόλεις, και αίρει τα εμπόδια όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις στον οικονομικά σημαντικό τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών σε εθνικό επίπεδο·
– προστατεύει τους ευαίσθητους οικονομικούς τομείς της ΕΕ, π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία, προβλέποντας μεταβατικές περιόδους πριν από το άνοιγμα των αγορών.
Επόμενα στάδια
Η σημερινή καταρχήν συμφωνία καλύπτει τις περισσότερες πτυχές της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης. Σε μερικά κεφάλαια πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ άλλα κεφάλαια δεν εμπίπτουν στο πεδίο της καταρχήν συμφωνίας. Ένα παράδειγμα είναι η προστασία των επενδύσεων. Η ΕΕ πρότεινε το αναμορφωμένο της Σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων και θα προσεγγίσει όλους τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, ώστε να εργαστούμε για τη σύσταση πολυμερούς επενδυτικού δικαστηρίου. Μεταξύ των άλλων τομέων που απαιτούν περαιτέρω επεξεργασία συγκαταλέγονται η κανονιστική συνεργασία καθώς και τα γενικά και θεσμικά κεφάλαια.
Βασιζόμενοι στη σημερινή καταρχήν συμφωνία, οι διαπραγματευτές και των δύο πλευρών θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση όλων των υπολειπόμενων τεχνικών θεμάτων, ώστε να οριστικοποιήσουν το κείμενο της συμφωνίας έως το τέλος του έτους. Τότε η Επιτροπή θα προβεί στον νομικό έλεγχο και στη μετάφραση της συμφωνίας σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και, στη συνέχεια, θα την υποβάλει προς έγκριση στα κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
agrotypos.gr