Ωριµάζει η ένταξη των όνων (γαϊδουριών), σ’ ένα πρόγραµµα ενίσχυσής τους µε το «κεφάλι», από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Σκοπός, όπως λέγεται, είναι να αποφευχθεί, έστω την τελευταία στιγµή, η… έξοδος από το χώρο, των λιγοστών φανατικών, επαγγελµατιών του χώρου, που σε πείσµα των οικονοµικών δυσκολιών διατηρούν ακµαίες παραγωγικές µονάδες.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το µέγαρο της πλατείας Βάθη, πάντως, αναφέρουν, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Γιάννης Τσιρώνης έχει πάρει «ζεστά» το ζήτηµα κι έχει «πειστεί», να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός προγράµµατος ενίσχυσης των µονάδων εκτροφής γαϊδουριών.
Απώτερος στόχος του, είναι να εκµεταλλευθεί η χώρα µας τις δυνατότητες αξιοποίησης του γάλακτος γαϊδούρας και της προστιθέµενης αξίας που µπορεί να προκύψει, δεδοµένου ότι οι γείτονές µας στα Βαλκάνια, έχουν κάνει ήδη «αρκετά χιλιόµετρα» στην ονοτροφία.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες στένοι συνεργάτες του αναπληρωτή έχουν λάβει σαφή εντολή, να διερευνήσουν τις διαθέσιµες δυνατότητες και έως το Φθινόπωρο να παρουσιάσουν ένα συγκεκριµένο πλάνο. Βέβαια, όπως αναφέρουν, µιλώντας στην Agrenda, «ένα πρόγραµµα ενίσχυσης, δεν µπορεί να τρέξει, χωρίς να έχει γίνει λεπτοµερής καταγραφή των όνων στην χώρα µας». Ως προς αυτό, ονοτρόφοι σηµειώνουν, ότι «υπάρχουν βάσεις δεδοµένων και θα µπορούσε η διαδικασία να γίνει πολύ σύντοµα».
Υπενθυµίζεται ότι στο ενδεχόµενο ενίσχυσης των ονοτρόφων είχε αναφερθεί πρόσφατα στη διάρκεια επίσκεψής του στην φάρµα εκτροφής όνων της οικογένειας Παπλιάκα στις Σέρρες, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.
Με το «κεφάλι» η ενίσχυση
Το πιο πιθανό έως τούτη την στιγµή σενάριο προκρίνει την επιδότηση των γαϊδουριών µε το κεφάλι, ενώ οι ονοτρόφοι έχουν προτείνει στις υπηρεσίες του υπουργείου ένα µοντέλο ενίσχυσης των όνων, στα πρότυπα του Μέτρου «∆ιατήρησης Απειλούµενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων» του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.
Σηµειωτέον ότι η δράση αυτή έχει ως στόχο τη στήριξη των κτηνοτρόφων, µε ενίσχυση τόσο για τα αρσενικά όσο και για τα θηλυκά αναπαραγωγικά ζώα των αυτόχθονων φυλών που κινδυνεύουν µε εξαφάνιση. Οι δικαιούχοι δεσµεύονται για τη διατήρηση ή αύξηση του αριθµού των επιλέξιµων ζώων για µία πενταετία, ενώ στα επιλέξιµα συµπεριλαµβάνοινται τα θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των 6 µηνών, θηλυκά αιγοπρόβατα ηλικίας άνω του 1 έτους, χοιροµητέρες, καθώς και αρσενικά και θηλυκά ιπποειδή άνω των 6 µηνών, εκτός των όνων.
Με πριµ 350 ευρώ οι ίπποι
Τα 350 ευρώ ανά Ζωική Μονάδα φτάνει η ενίσχυση για αρσενικά και θηλυκά ιπποειδή άνω των 6 µηνών, που εντάσσονται στο πρόγραµµα διατήρησης απειλούµενων αυτόχθονων φυλών. Οι παραγωγοί οφείλουν να εκτρέφουν ζώα εγγεγραµµένα στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής στην οποία ανήκουν. Τα γενεαλογικά βιβλία τηρούνται στα αρµόδια Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων υπό την εποπτεία της ∆/νσης ∆ιαχείρισης Ζωικών Γενετικών Πόρων και Συστηµάτων Εκτροφής Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (ΥΠΑΑΤ).
economy365.g