«Θαυματουργό» φάρμακο τα σκοτώνει όλα

«Θαυματουργό» φάρμακο τα σκοτώνει όλα

  • |
Οι ζημιές που παρατηρήθηκαν στις καλλιέργειες, στο Αρκάνσας και όλες τις μεσοδυτικές πολιτείες είναι ανυπολόγιστες. Ο Clay Mayes, αγρότης στην περιοχή, επισκεπτόμενος τις καλλιέργειές του διαπιστώνει το μέγεθος της καταστροφής και μονολογεί: «Αυτό είναι μια τρέλα, αν συνεχιστεί όλα θα είναι νεκρά». 
Η νέα μεγάλη κρίση στην αμερικανική γεωργία ονομάζεται Dicamba. Είναι το νέο ζιζανιοκτόνο που θα έδινε οριστική λύση και θα έλυνε για πάντα τα προβλήματα των ζιζανίων. Αντ’ αυτού κατέστρεψε εκατομμύρια στρέμματα σόγιας και άλλων ειδών, κάνοντας τους ανθρώπους να μιλάνε για την μεγαλύτερη «ανθρωπογενή καταστροφή» όλων των εποχών. 
Μαρία Τσολακίδη
Οι υποστηρικτές των αγροτών ισχυρίζονται πως το Dicamba εγκρίθηκε από τις αρχές χωρίς επαρκή στοιχεία και δοκιμές. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι κατασκευαστές Monsanto και BASF απαντούν πως όλα λειτούργησαν βάση νόμων και οδηγιών εγκεκριμένων από το Κογκρέσο.
Οι αντιπαραθέσεις αυτές δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της τεράστιας καταστροφής, όμως έχουν προκληθεί χιλιάδες αγωγές, κρατικές και ομοσπονδιακές έρευνες, με το επιχείρημα πως ουσιαστικά οι «αγρότες εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού». «Πρέπει να αφυπνιστούμε όλοι», δήλωσε ο David Mortensen, ερευνητής ζιζανιοκτόνων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.
Τα ζιζανιοκτόνα κάνουν εκατομμύρια δολάρια ζημιές σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις ΗΠΑ ετησίως καταστρέφοντας καλλιέργειες. Αφού η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ενέκρινε την επικαιροποιημένη σύνθεση του ζιζανιοκτόνου για χρήση αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι, οι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, ψέκασαν πάνω από 20 εκατομμύρια στρέμματα σόγιας με dicamba, σύμφωνα με την Monsanto.
Αλλά καθώς η χρήση του dicamba έχει αυξηθεί, υπάρχουν και πληροφορίες ότι με τον αέρα μεταφέρεται και σε άλλες καλλιέργειες. Αυτό βλάπτει τα κοντινά δέντρα, φρούτα, λαχανικά και φυτά που χρησιμοποιούνται ως ενδιαιτήματα από τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές.
Σύμφωνα με μια αναφορά του 2004, το dicamba είναι 75 έως 400 φορές πιο επικίνδυνο από το  συνηθισμένο glyphosate για φυτά που δεν καταπολεμά. Είναι ιδιαίτερα τοξικό για τους σπόρους σόγιας, που σχεδιάστηκε για να προστατεύει, και δεν έχουν τροποποιηθεί για να αντισταθούν.
Ο Kevin Bradley, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι, εκτιμά ότι περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια στρέμματα σόγιας έχουν υποστεί βλάβη από το dicamba σε τουλάχιστον 16 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων παραγωγών όπως η Αϊόβα, το Ιλλινόις και η Μινεσότα.
Ο αριθμός αυτός είναι πιθανώς χαμηλός, σύμφωνα με τους ερευνητές, και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 4% όλων των αμερικανικών στρεμμάτων σόγιας. «Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε πόσο διαδεδομένη είναι η ζημιά», δήλωσε ο Bob Hartzler, καθηγητής γεωπονίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αϊόβα. «Αλλά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το dicamba δεν είναι διαχειρίσιμο πια».
Η κρίση του dicamba έρχεται πάνω σε κακή πρόβλεψη για τις τιμές της σόγιας, συρρικνώνοντας το γεωργικό εισόδημα. Η πίεση στους αγρότες είναι έντονη και τους βγάζει εκτός εαυτού.
Για παράδειγμα ένας κάτοικος του Αρκάνσας αντιμετωπίζει κατηγορίες ανθρωποκτονίας αφού πυροβόλησε έναν αγρότη που είχε πάει να του κάνει παρατηρήσεις σχετικά με τον ψεκασμό του dicamba στα χωράφια του.
Το  Dicamba έχει χτυπήσει πολλές περιοχές, σε απόσταση μιλίων. Μια βιολογική φάρμα ανέστειλε τις πωλήσεις της το καλοκαίρι, αφού διαπίστωσε μόλυνση με dicamba στα προϊόντα της.
Στο αγρόκτημα των Smiths, αρκετές χιλιάδες στρέμματα σόγιας καταστράφηκαν λόγω του dicamba, οι ζημιές σε μια επένδυση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων είναι ολοκληρωτικές. Γενικά οι αγρότες είναι σε απόγνωση. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με «ελαφρότητα», ειδικά από τους εκπροσώπους των κατασκευαστών.
Ο Scott Partridge, αντιπρόεδρος για την παγκόσμια στρατηγική της Monsanto, πιστεύει ότι ορισμένοι αγρότες «παρανόμησαν», ψεκάζοντας με παλαιότερα σκευάσματα dicamba ή χρησιμοποίησαν το ζιζανιοκτόνο με λάθος εξοπλισμό. «Η εταιρεία, η οποία έχει επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε μονάδες παραγωγής dicamba, χρησιμοποιεί  ένα “στρατό γεωπόνων” και επιστημόνων για να διαπιστώσει τι συνέβη. Επισκεπτόμαστε κάθε καλλιεργητή και κάθε τομέα, εάν το προϊόν επιδέχεται βελτιώσεις θα τις κάνουμε» δήλωσε ο Partridge.
Οι ρυθμιστικές αρχές των πολιτειών που πλήττονται περισσότερο λαμβάνουν άμεσα μέτρα. Το Αρκάνσας απαγόρευσε τον ψεκασμό και αύξησε τις ποινές για παράνομες ενέργειες. Το Μιζούρι και το Τενεσί έχουν θεσπίσει ήδη αυστηρότερους τους κανόνες σχετικά με τη χρήση dicamba, ενώ περίπου δώδεκα πολιτείες κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στην EPA (Environmental Protection Agency ), της οποίας εκπρόσωπος δήλωσε πως: «Η EPA ανησυχεί πολύ για τις πρόσφατες αναφορές ζημιών στις καλλιέργειες που σχετίζονται με τη χρήση του dicamba στο Αρκάνσας και αλλού».
Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος