Έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, μετά από σχεδόν 50 χρόνια, το καθεστώς ποσοστώσεων στον τομέα της παραγωγής ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση να λήξει τώρα το καθεστώς ποσοστώσεων ζάχαρης συμφωνήθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) του 2013, ως επακόλουθο σημαντικής διαδικασίας μεταρρύθμισης και αναδιάρθρωσης που άρχισε το 2006. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η λήξη του καθεστώτος των ποσοστώσεων παρέχει στους τευτλοπαραγωγούς τη δυνατότητα να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στις πραγματικές εμπορικές ευκαιρίες. Απλουστεύει, επίσης, σημαντικά την τρέχουσα διαχείριση της πολιτικής και του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, τους καλλιεργητές και τους εμπόρους».
Ο Επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν, αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: «Η λήξη του καθεστώτος ποσοστώσεων αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον ευρωπαϊκό τομέα ζάχαρης και ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα στον προσανατολισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς την αγορά.
Οι παραγωγοί θα έχουν τώρα την ευκαιρία να επεκτείνουν το εμπόριό τους στις παγκόσμιες αγορές και με την κατάλληλη πολιτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – όπως το Παρατηρητήριο της Αγοράς Ζάχαρης το οποίο παρέχει εγκαίρως τις σχετικές πληροφορίες για την αγορά – θα πρέπει να έχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας.
Είμαι πεπεισμένος ότι, αφότου αποφασίστηκε η καταληκτική ημερομηνία των ποσοστώσεων ζάχαρης, ο κλάδος έχει λάβει μέτρα ώστε να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η λήξη του καθεστώτος ποσοστώσεων ζάχαρης».
Ιστορικό
Το καθεστώς ποσοστώσεων ζάχαρης είχε εισαχθεί με τους πρώτους κανόνες της ΚΑΠ για τη ζάχαρη, το 1968, παράλληλα με τη στήριξη των τιμών για τους παραγωγούς, που καθορίστηκαν σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από την τιμή της παγκόσμιας αγοράς. Η απόφαση για τη λήξη του καθεστώτος ποσοστώσεων ζάχαρης ελήφθη από τα κράτη μέλη το 2006.
Η λήξη του καθεστώτος ποσοστώσεων ακολουθεί τη σημαντική μεταρρύθμιση του τομέα από το 2006 έως το 2010. Η μέση τιμή της ζάχαρης στην ΕΕ ανέκαμψε μετά το τέλος του 2016 σε περίπου 500 ευρώ ανά τόνο και παρέμεινε σταθερή κατά τους τελευταίους μήνες.
Η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ζάχαρης από ζαχαρότευτλα (περίπου το 50 % του συνόλου). Ωστόσο, η ζάχαρη από ζαχαρότευτλα αντιπροσωπεύει μόνο το 20 % της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης, ενώ το υπόλοιπο 80 % παράγεται από ζαχαροκάλαμο.
Τα περισσότερα από τα ζαχαρότευτλα που καλλιεργούνται στην ΕΕ είναι στο βόρειο ήμισυ της Ευρώπης, όπου οι συνθήκες είναι καταλληλότερες για την καλλιέργεια τεύτλων.
Η ΕΕ έχει επίσης σημαντική βιομηχανία ραφιναρίσματος, που μεταποιεί εισαγόμενη ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.