Οι ελληνοποιήσεις έχουν οδηγήσει τις τιμές κάτω του κόστους στο αιγοπρόβειο κρέας, δρουν οργανωμένα κυκλώματα καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

Οι ελληνοποιήσεις έχουν οδηγήσει τις τιμές κάτω του κόστους στο αιγοπρόβειο κρέας, δρουν οργανωμένα κυκλώματα καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

  • |

Στον εισαγγελέα στέλνει το ΥπΑΑΤ έκθεση που «καίει» εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα για ελληνοποιήσεις σφάγιων αμνών από Ρουμανία. Ο κ. Ε. Γίτσας πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι οι «ελληνοποιήσεις», σε συνδυασμό με την μείωση κατανάλωσης αιγοπρόβειου κρέατος, έχουν «πιέσει» την τιμή παραγωγού, που αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 4 ευρώ το κιλό. Από την πλευρά του ο κ. Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) λέει στον ΑγροΤύπο ότι «το αιγοπρόβειο κρέας κυμαίνεται στα 3,8 – 4 ευρώ το κιλό, τιμή χαμηλή που δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής τους». Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚ κ. Γιάννης Γκρίνιας, κάνει λόγο για «κυκλώματα ελληνοποιήσεων» που υπάρχουν στην χώρα μας και μάλιστα «απειλούν την ζωή όσων προσπαθούν να κάνουν κάτι για την αντιμετώπισή τους.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε άμεσα στον εισαγγελέα Έκθεση Ελέγχου που υπέβαλε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, σύμφωνα με την οποία, μετά από επιτόπιους ελέγχους σε εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας, «προκύπτει σαφής περίπτωση ελληνοποίησης σφάγιων αμνών Ρουμανίας και προκύπτουν σφαγές αμνών που δεν δηλώθηκαν στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ».

Παράλληλα οι υπηρεσίες του υπουργείου έλαβαν εντολή να συνεχίσουν εντατικά, τόσο τους ελέγχους, όσο και την παρακολούθηση των υποθέσεων στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις παρανομιών στη διακίνηση προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης.

Δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΠΕΚ
Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τον κ. Γιάννη Γκρίνια, αντιπρόεδρο της ΠΕΚ, σχετικά με το Δελτίο τύπου του ΥπΑΑΤ, δήλωσε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή το κρέας αμνών έχει ανέβει λίγο (στα 5 ευρώ ανά κιλό) λόγω έλλειψης. Το κρέας εριφίων έκανε βουτιά στα 3,7 ευρώ ανά κιλό. Το κρέας προβατινών τέλος πωλείται στα 2 ευρώ ανά κιλό.

Το δελτίο τύπου του ΥπΑΑΤ δεν ανακοίνωσε όνομα εταιρείας. Προφανώς όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τις «ελληνοποιήσεις». Κάθε χρόνο έρχεται πρόβειο κρέας από τη Ρουμανία. Η εισαγωγή του ξεκινάει το Πάσχα και συνεχίζεται μέχρι τους φθινοπωρινούς μήνες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή του αιγοπρόβειου σε μη βιώσιμα επίπεδα για τον έλληνα παραγωγό.

Η διαδικασία γίνεται ως εξής: Τα πρόβατα ή οι αμνοί, εισάγονται με κανονικά στοιχεία (τιμολόγιο Ρουμανίας) ζωντανά και στην συνέχεια σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία όπου παίρνουν Ελληνική σφραγίδα και «ελληνοποιούνται» από κτηνίατρους των περιφερειών. Δεν υπάρχει το φαινόμενο ότι εισάγονται και παχαίνονται εδώ, τα πρόβατα σφάζονται και «ελληνοποιούνται» απευθείας στην Ελλάδα.

Είναι επικίνδυνο να κάνεις κάτι, διότι είναι πολλά τα χρήματα στο κρέας. Όσοι προσπαθούν να κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχουν δεχτεί απειλές από τα «κυκλώματα» των ελληνοποιήσεων. Και εγώ έχω δεχτεί απειλές. Για αυτό δεν έχω και εμπιστοσύνη σε αυτό που λέει το ΥπΑΑΤ για τους ελέγχους, διότι δεν είναι ένας αλλά πολλοί αυτοί που κάνουν ελληνοποιήσεις».

Δηλώσεις προέδρου Διεπαγγελματικής
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος μίλησε και με τον κ. Ελευθέριο Γίτσα, πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Οι «ελληνοποιήσεις» έχουν στοιχίσει σημαντικά στην ελληνική κτηνοτροφία. Υπάρχουν διάφορες μορφές της είτε με το εισαγόμενο σφάγιο είτε με ζώα που εισάγονται στην Ελλάδα για πάχυνση και στην συνέχεια «ελληνοποιούνται». Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι ελληνικής παραγωγής αλλά εισαγόμενα.

Στην Ελλάδα, που έχουμε κυρίως αρνιά γάλακτος, οι μεγάλες ποσότητες ελληνικών αμνών διακινούνται μέχρι το Πάσχα. Στην συνέχεια υπάρχει κενό στην αγορά. Το κενό αυτό καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό εμπόρων με εισαγωγές κυρίως από Ρουμανία, που στην συνέχεια «ελληνοποιούνται». Οι μεγαλύτερες ποσότητες αρνιών έρχονται από την Ρουμανία και μικρότερες ποσότητες έρχονται από Αλβανία ή Σκόπια και διοχετεύονται στην αγορά μέσω Βουλγαρίας. Το σημαντικό είναι ότι από όπου και να έρθει το αρνί «ελληνοποιείται».

Τόσο οι ελληνοποιήσεις όσο και η μείωση της ετήσιας κατά κεφαλή κατανάλωσης αιγοπρόβειου κρέατος στην Ελλάδα (από 18 κιλά το 1990 σε 4 κιλά 2017), έχουν «πιέσει» την τιμή του αιγοπρόβειου κρέατος προς τα κάτω.

Το κρέας αμνών πωλείται αυτή τη στιγμή με το ζόρι στα 4 ευρώ ανά κιλό. Τιμή μη βιώσιμη για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πουλώντας ένα αρνί χάνουν χρήματα αντί να κερδίζουν.

Μεγάλο ποσοστό αρνιών δεν εκτρέφεται καθόλου, δηλαδή ο παραγωγός μετά την γέννηση τους τα πετάει, διότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τις πολύ χαμηλές τιμές. Μικρότερες ποσότητες αρνιών μικρής ηλικίας, εξάγονται, με την βοήθεια της ΕΔΟΚ, στην Ιταλία, την Ισπανία και πρόσφατα στην Πορτογαλία».

Διαδικασία συντήρησης σφαγίου
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γίτσας, «υπάρχει διαδικασία συντήρησης του σφαγίου πολύμηνη χωρίς να χρειάζεται να γίνει κατάψυξη, έχουμε αντιληφθεί ότι μερικοί, εφοδιάζονται αρνιά πριν το Πάσχα και τα πωλούν το Πάσχα ως φρέσκα. Είναι και αυτή μια μορφή «ελληνοποιήσεων», αλλά χειρότερη, γιατί βγάζουν ως φρέσκα αρνιά μιας άλλης εποχής. Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι όπως η καταγραφή της ημερομηνίας σφαγής στο καρτελάκι του σφαγίου».

Ομάδα κατά των «ελληνοποιήσεων»
«Μία από τις πρώτες δράσεις της ΕΔΟΚ ήταν να κάνει ομάδα εργασίας με συνεργασία του Υπουργείου, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ – Δήμητρα και του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να «κλείσουν» όλες οι τρύπες της φάμπρικας των «ελληνοποιήσεων» από τον παραγωγό μέχρι τον έμπορο. Η ομάδα έχει θεσμοθετηθεί εδώ και μήνες αλλά δεν έχει λειτουργήσει ακόμα», τονίζει ο κ. Γίτσας. «Θα πρέπει να υπάρξει ηλεκτρονικό τιμολόγιο, που να καταγράφει ότι περνάει από τα σύνορα», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Κύρτσιος.

www.agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος