Σπανάκι: 40 μέχρι 60 λεπτά η τιμή παραγωγού για το νωπό, 17 με 18 λεπτά για το βιομηχανικό, καλή σαν συμπληρωματική καλλιέργεια

Σπανάκι: 40 μέχρι 60 λεπτά η τιμή παραγωγού για το νωπό, 17 με 18 λεπτά για το βιομηχανικό, καλή σαν συμπληρωματική καλλιέργεια

  • |

Η καλλιέργεια του σπανακιού αποτελεί μια καλή συμπληρωματική καλλιέργεια για την ενίσχυση του εισοδήματος του παραγωγού. Στην αγορά μπορούμε να το βρούμε σαν νωπό ή κατεψυγμένο (βιομηχανικό). Μπαίνει συνήθως ως επίσπορη, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο και συγκομίζεται από Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Σημαντικότερο πρόβλημα είναι η παρουσία ζιζανίων. Είναι μια καλλιέργεια απαιτητική σε λίπανση και νερό όταν έχουμε ξηρούς χειμώνες. Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 40 – 60 λεπτά το κιλό για το φρέσκο σπανάκι και στα 17 με 18 λεπτά για το βιομηχανικό. Το κόστος παραγωγής φτάνει μέχρι και τα 200 ευρώ ανά στρέμμα και οι αποδόσεις έως 2 τόνους το στρέμμα.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι: «Το σπανάκι έχει δύο κατευθύνσεις στην καλλιέργειά του, αρχικά το φρέσκο, οπού καλλιεργείται κυρίως για την πώληση των φύλων για σαλάτες και το βιομηχανικό που καλλιεργείται για κατάψυξη και πωλείται σε βιομηχανικές επιχειρήσεις μεταποίησης».

Η διάρκεια ανάπτυξης του σπανακιού από την σπορά έως την συγκομιδή είναι 60 ημέρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων κ. Γιώργο Παπαβασίλη.

Επίσης από την Θεσσαλία ο παραγωγός κ. Γιάννης Αραμπατζής, προσθέτει ότι μπορούν να γίνουν έως και 3 σπορές για το σπανάκι που καλλιεργείται υπαίθρια. Τον Σεπτέμβριο (συγκομίζεται το Νοέμβριο), τον Δεκέμβριο (συγκομίζεται τον Μάρτιο) και τέλος τον Ιανουάριο (συγκομίζεται τον Απρίλιο).

Προβλήματα καλλιέργειας σπανακιού
Σχετικά με τα σημαντικότερα προβλήματα της καλλιέργειας σπανακιού, ο κ. Γιάννης Αραμπατζής, δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Κάτι το οποίο θα πρέπει να προσέξει ένας καλλιεργητής βιομηχανικού σπανακιού είναι, το παραγόμενο προϊόν να μην έχει καθόλου ζιζάνια, καθώς δεν δικαιολογούνται από τις εταιρείες που αγοράζουν το προϊόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος από την χρήση των ζιζανιοκτόνων. Είναι μια καλλιέργεια απαιτητική τόσο ως προς την βασική λίπανση όσο και την επιφανειακή. Όσον αφορά την άρδευση η περίοδος του Σεπτεμβρίου μπορεί να είναι απαιτητική ανάλογα τις βροχές. Για παράδειγμα πέρσι που ήταν μια περίοδος χωρίς πολλές βροχές η καλλιέργεια χρειάστηκε έως και 10 αρδεύσεις».

Ο κ. Κωνσταντίνος Ντελής (παραγωγός από Βοιωτία) προσθέτει πως «για αυτούς που πωλούν απευθείας το φρέσκο σπανάκι στις λαϊκές σημαντικό πρόβλημα είναι και η ευπάθεια του προϊόντος, καθώς σε 2 ημέρες από την συγκομιδή το προϊόν είναι για πέταμα».

Σχετικά με το κόστος της καλλιέργειας ο κ. Γιάννης Αραμπατζής προσθέτει: «Στο κόστος της καλλιέργειας σπανακιού συμμετέχουν κυρίως οι σπόροι και η λίπανση και είναι γύρω στα 150 ευρώ το στρέμμα και μπορεί να φτάσει έως και 200 ευρώ το στρέμμα, ενώ η παραγωγή κυμαίνεται από 1,5 έως 2 τόνους το στρέμμα».

Τιμές παραγωγού
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού για το σπανάκι ο κ. Παναγιώτης Καλφούντζος ανέφερε τα εξής: «Οι τιμές εισαγωγής όπως προαναφέρθηκε είναι αρκετά υψηλές λόγω του γεγονότος ότι είναι ένα προϊόν πολύ ελαφρύ και χρειάζεται χώρο για την μεταφορά του, συνεπώς οι εισαγωγές δεν επηρεάζουν την ελληνική τιμή.

Οι τιμές για το φρέσκο κυμαίνονται στα 50 – 60 λεπτά, ανάλογα το που και πως θα πωληθεί (φύλλα για σαλάτες ή ολόκληρο) για το Α ποιότητας, ενώ το βιομηχανικό που πάει για μεταποίηση και κατάψυξη στην βιομηχανία πωλείται από τους παραγωγούς στα 17 με 18 λεπτά ανά κιλό».

Ο πρόεδρος της Ο.Π. Κηπευτικών Μεγάρων κ. Γιώργος Παπαβασίλης, αναφέρει από την πλευρά του ότι η τιμή για το φρέσκο σπανάκι είναι γύρω στα 40 – 45 λεπτά το κιλό.

Καλή καλλιέργεια για βελτίωση εισοδήματος
Αναφερόμενος στις προοπτικές της καλλιέργειας ο πρόεδρος του ΘΕΣγη κ. Καλφούντζος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι: «Το σπανάκι είναι μια καλλιέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επίσπορη για να βελτιώσει το εισόδημα του καλλιεργητή. Έχει προοπτική από την άποψη ότι μπορεί να γίνει θερμοκηπιακή καλλιέργεια (σε δικτυοκήπια), έτσι ώστε να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες, κυρίως το καλοκαίρι, που καλύπτονται από εισαγόμενο σπανάκι πολύ υψηλότερης τιμής (έως και τριπλάσιας από την τιμή του ελληνικού). Ωστόσο χρειάζεται οργάνωση για να γίνει αυτό. Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγη ετοιμάζεται να ξεκινήσει την καλλιέργεια σε δυκτυοκήπια».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Αραμπατζής προσθέτει: «Όσον αφορά τις προοπτικές η καλλιέργεια εξαρτάται από λίγες βιομηχανικές επιχειρήσεις που αγοράζουν το προϊόν. Και δεν υπάρχει τάση αύξησης των στρεμμάτων διότι δεν υπάρχει αγορά για να πωληθεί η παραγόμενη ποσότητα. Αυτό που ισχύει είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Όμως δεν μπορούν να μπουν πολλά στρέμματα».

agrotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος