Με βάση των αριθμό των ζώων (και όχι τα βοσκοτόπια όπως γίνεται στη βιολογική κτηνοτροφία) θα γίνεται η ένταξη στο Μέτρο «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων» του ΠΑΑ 2014-2020. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου ο προϋπολογισμός του ΠΑΑ έχει μειωθεί αρκετά και δεν γνωρίζουμε αν θα προκηρυχθούν κάποιες δράσεις που αφορούν την κτηνοτροφία (όπως π.χ. αυτή της καλής μεταχείρισης των ζώων κ.α.). Όπως προαναφέραμε στον ΑγροΤύπο η προκήρυξη του Μέτρου των αυτοχθόνων φυλών αναμένεται μέχρι το Πάσχα. Η Δράση έχει ως στόχο τη στήριξη των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν απειλούμενες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων. Οι δικαιούχοι δεσμεύονται για τη διατήρηση ή αύξηση του αριθμού των επιλέξιμων ζώων για μία πενταετία.
Οι ενισχύσεις αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα ανά ΜΜΖ διατηρούμενης αυτόχθονης φυλής, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ελήφθησαν, ως ακολούθως:
Θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των έξι (6) μηνών = 333 ευρώ/ΜΖΚ/έτος
Θηλυκά αιγοπρόβατα ηλικίας άνω του ενός (1) έτους = 232 ευρώ/ΜΖΚ/έτος
Χοιρομητέρες = 215 ευρώ/ΜΖΚ/έτος
Αρσενικά και θηλυκά ιπποειδή άνω των έξι (6) μηνών = 350 ευρώ/ΜΖΚ/έτος
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι πρέπει:
Να είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση
Να εκτρέφουν ζώα των απειλούμενων φυλών στις συγκεκριμένες περιοχές κατανομής
Να εκτρέφουν ζώα εγγεγραμμένα στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής στην οποία τα ζώα ανήκουν. Τα γενεαλογικά βιβλία τηρούνται στα αρμόδια Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων υπό την εποπτεία της Δ/νσης Εισροών Ζωικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τα αρσενικά ζώα δεν είναι επιλέξιμα στα αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοίρους, αλλά η ενίσχυση συμπεριλαμβάνει αποζημίωση 1 αρσενικού ανά 15 θηλυκά ζώα.
Για πρώτη φορά επιλέξιμη θα είναι και η φυλή προβάτων «Ορεινό Ηπείρου» με περιοχή εκτροφής την Ήπειρο.
Ακόμη η φυλή ιπποειδών Σκύρου θα μπορεί πλέον να είναι επιλέξιμη σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
agrotypos.gr